A zsákos áru helyes tárolása

Ha azt szeretnénk, hogy a még fel nem használt, illetve az építkezés vagy a felújítás után megmaradt zsákos áru minél tovább megőrizze a minőségét és ne menjen tönkre, akkor nagyon nem mindegy, hogyan és hol tároljuk azt. Ha odafigyelünk bizonyos dolgokra és betartjuk a „szabályokat”, akkor nem kell emiatt aggódnunk. Hogy mire kell ügyelni? Jöjjön néhány hasznos tipp a zsákosáru helyes és biztonságos tároláshoz.

Zsákos áru tárolása - Praktiker

Gondolkodjunk előre

Gyakran előfordul, hogy jóval korábban, hónapokkal, vagy akár fél évvel hamarabb megvesszük az építkezéshez vagy a felújításhoz szükséges zsákos árut, mint ahogyan elkezdődnének a munkálatok. Ha szánunk időt arra, hogy kigondoljuk és összeírjuk, péládul mennyi gipsz vagy fuga lesz szükséges, ne hagyjuk le a listáról azt sem, hogy ha mindent beszereztünk, hová szállíthatjuk, és hol tárolhatjuk majd a termékeket. Ne az utolsó pillanatra hagyjuk ezt, hiszen a zsákosáru - mint például a cement, a gipsz, a ragasztó, a mész, a szárazbeton, a vakolat és még sorolhatnánk - tárolása figyelmet igényel, és mindenre fel kell készülni, ha azt szeretnénk, hogy a minőségét hosszú ideig megőrizze és fel is használhassuk, amikor később szükség lesz rá.

Gyermekektől távol tartandó

Ha kisgyermek van a családban, csakis olyan helyre tegyük a zsákosárut, amelyet a kicsitől távol tudunk tartani, ahol nem érheti el. Előzzük meg a balesetet, ami könnyen megtörténhet, ha a gyerkőc játék közben hozzáfér a felhasználásra váró építőanyaghoz a kertben vagy a garázsban…

Óvjuk az esőtől, de a tűző naptól is!

Azzal sokan tisztában vannak, hogy a zsákos árut olyan helyen kell tárolni, amelyet nem érhet eső, csapadék, hiszen ha megázik, már mehet is minden a kukába. Ezt pedig ugye senki sem szeretné! Ám nem csak a nedvességtől kell óvni, hanem a tűző naptól is, hiszen az sem tesz jót ezeknek a termékeknek, ha folyamatosan süti és közben melegíti a nap. Ha nagyon muszáj, kis időre kitehetjük a beszerzett építőanyagokat a szabadba, de ez maximum néhány nap legyen, és feltétlenül takarjuk le mindvégig fóliával, ezt követően pedig helyezzünk el mindent egy zárt helyiségbe. Ez lehet egy garázs vagy egy tároló is.

A tároló legyen száraz és nedvességtől mentes

Nem csak a cement, hanem a többi zsákos áru is megköt, megkeményedik, ha nedvesség éri. Ám nem szükséges eláznia ehhez! Már attól is tönkremehet, ha párás helyiségben tároljuk. Éppen ezért válasszunk olyan helyet, ami száraz és nedvességtől mentes. Arra is figyeljünk, hogy ne tegyük közvetlenül a falhoz, sem pedig le a földre! Ha van raklapunk, akkor mindenképpen arra helyezzük rá. Ha nincs, tegyünk alá deszkát vagy téglát! Így nem érintkezhet közvetlenül a talajjal.

Cement tárolása - Praktiker

Havi egyszer pakoljuk át!

Ha hosszú ideig szeretnénk tárolni a zsákos árut, nem elég, hogy megtaláltuk számára az ideális környezetet. Megfelelő időközönként – vagyis havonta egyszer – érdemes átpakolni, megforgatni, hogy ne álljon össze.

Így ellenőrizzük, jó-e még!

Ha meg szeretnénk győződni arról, hogy jó-e még a zsákosárunk, azt könnyedén megtehetjük: elég, ha megnyomkodjuk kicsit és máris kiderül, felhasználható-e még vagy sem. Ha puhának érezzük az anyagot, akkor nincs vele gond, ha viszont keménnyé vált, akkor sajnos nagy valószínűséggel tönkrement és nem lehet már felhasználni.

Építkezésekhez és felújításokhoz minden egy helyen! A Praktikerben megtaláljuk azokat a zsákos árukat, amikre szükségünk van a munkálatokhoz.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!