Oldal tetejére

Virágföld-körkép

Milyen virágföldbe ültesse növényeit, hogy szépen fejlődjenek? Szobanövénynek, muskátlinak, leandernek, hortenziának vagy orchideának lesz? Cikkünkben összegyűjtöttük a tudnivalókat a helyes virágföld választásához!

A megfelelő virágföld növényeink egészséges fejlődésének garanciája!

Ültetéskor talán bele sem gondolunk, hogy a virágföld szerepe mennyire összetett és fontos: a növény ezen keresztül jut hozzá a vízhez, a tápanyagokhoz, az oxigénhez, és a föld biztosítja azt a közeget, amiben a gyökerek megkapaszkodhatnak.

Minden növény más és más virágföldben érzi jól magát, éppen ezért a vásárlás előtt fontos, hogy utánajárjunk annak, hogy milyen típust kell vásárolni annak érdekében, hogy a növény egészségesen tudjon fejlődni, ellenálló legyen a betegségekkel szemben és nem utolsósorban gyönyörűen virágozzon.

virágültetés

Általános virágföld, az univerzális választás 

A legismertebb virágföldtípus az általános virágföld, amely a legszélesebb körben, kül- és beltérben, zöld és virágos növényekhez egyaránt használható földkeverék. Összetevője leggyakrabban tőzeg, perlit, komposzt és trágya, ami szerencsés esetben egy minőségi földkeveréket eredményez – ugyanakkor gyakran megesik, hogy a piacon fellelhető általános virágföldek annyira silány minőségűek, hogy szinte csak tőzegből állnak, legrosszabb esetben pedig fertőzöttek is, ami a növény pusztulásához vezethet.

Kapcsolódó termékeink

A, B, C típusú virágföldek pH-érték szerint

A szakemberek a talaj kémhatását pH-skálán mérik, ahol a 7-es a semleges, az annál alacsonyabb érték a savas, a magasabb pedig a lúgos kémhatásra utal. A virágföldeket a pH-értékük alapján három csoportba sorolják:

  • A = savanyú (pH= 5,9-6,4) kémhatású virágföld – összetevői: savanyú tőzeg, komposzt, bazalt, homok.
  • B = semleges kémhatású (pH = 6,5-7), általános virágföld – összetevői: natúr tőzeg, komposzt, bazalt, homok.
  • C = lúgos (pH= 7-7,5) kémhatású virágföld – összetevői: natúr tőzeg, komposzt, bazalt, mészkőőrlemény.

A savanyú virágföldet azok a növények szeretik, amelyek mészigénye alacsony. Idetartoznak: erdei virágok, szobafenyő, szobapáfrány, bromélia, begónia, ciklámen, hortenzia, rododendron.

A semleges virágföld a közepes mészigényű növények számára kiváló. Idetartoznak: mikulásvirág, aloe vera, dracéna, fukszia, jucca.

Az enyhén lúgos virágföld a mészigényes növények táptalaja. Idetartoznak: leander, muskátli, rozmaring, szegfűfélék.

Speciális virágföldtípusok 

Aki egy kicsit is beleássa magát a virágföldek témakörébe, láthatja, hogy a kínálatban szinte felsorolhatatlan mennyiségű speciális virágföld kapható. Többek között speciális keveréket gyártanak a kaktuszoknak, a mediterrán balkonnövényeknek, az orchideának, a tavi növényeknek, a muskátliknak, a rózsáknak, az örökzöldeknek vagy a gyógy- és fűszernövényeknek. Ezek a speciális virágföldek olyan adalékanyagokat (homok, biohumusz, agyag, műtrágya, kókuszrost, perlit, fenyőkéreg, tápanyagok) tartalmaznak, amelyek a növény ideális fejlődéséhez nélkülözhetetlenek. A fűszernövényeknek például a tőzegmentes virágföld az ideális, a cserepeseknek a perlites föld, a rózsáknak a humuszos.

Palántázáshoz, ültetéshez tápdús földet válasszunk 

Aki most kezd el palántázni, és nem nagyüzemi termelésben nevelne paprikát vagy épp paradicsomot, annak nem kell föltétlenül palántaneveléshez gyártott speciális virágföldet vásárolnia, hiszen a palánta nem tölt sok időt ebben a talajban, kicsírázik, levelet növeszt, és megkezdődhet a kiültetés. A palántázáshoz használt föld legyen tápanyagokban gazdag, laza, rostos szerkezetű, jó vízáteresztő, humuszos.

orchidea

Az orchidea ideális ültetőközege a fakéreg 

Az orchidea régóta az egyik legkeresettebb dísznövény, aminek nemcsak a gondozása, de az ültetése is hozzáértést igényel. Mivel az orchideák többsége fán él, ezeket a körülményeket kell reprodukálni a cserépben is. Az orchideák számára kifejlesztett speciális – enyhén savanyú – ültetőközeg rostos tőzegből, fenyőkéregből, kókuszrostból áll, amihez a jobb minőségű termékek esetén ásványi anyagokat is kevernek. Az ültetőközegbe kevert sphagnum moha például lágyítja, savanyítja a tárolt vizet, gondoskodik a folyamatos nyirkosságról, míg a faszén a növekedéshez szükséges nyomelemeket tartalmaz, megköti a káros anyagokat, ezzel pedig megakadályozza az ültetőközeg rothadását. A speciális virágföld biztosítja a szükséges nedvességet, miközben a léggyökerek is szabadon maradnak.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Hasznos volt ez az oldal?