Oldal tetejére

Milyen szennyvíz szivattyút vegyek?

Vannak kevésbé makulátlan témák, amikről ugyanúgy beszélni kell, ha építkezésre kerül a sor. Ilyen például a szennyvíz szivattyúzására kifejlesztett technológiák, amik nélkül egyetlen korszerű háztartás sem működhet. Természetesen a szivattyú termékkörben is különböző megoldások széles választékát találjuk, ezért nézzük is át, hogy milyen típusok elérhetők a Praktikerben!

A szennyvízszivattyú típusai

A szennyvíz szivattyú bizonyos paraméterek szerint eltér a klasszikus szivattyúktól, mivel a szivattyúzni kívánt folyadék – fogalmazzunk így – erősen szennyezett víz. Értelemszerűen a tiszta víz szállítására másfajta alkatrészek és tervezői megfontolások kellenek, a szennyvízszivattyúknak például sokkal inkább ellenállónak kell lennie a dugulásokkal, viszont a szállítómagasság annyira nem fontos paraméter, mint egy kiváló minőségű kerti szivattyú esetében. Általánosságban viszont ugyanúgy használható a szennyvíz folyamatos vagy időszakonkénti ürítésére.

Darálós szennyvízszivattyú

Darálós szennyvízszivattyú

A darálós vagy más néven darabolós szennyvízszivattyú kapcsán talán mindenkinek van elképzelése, hogy ez a szivattyú hogyan is működik. A klasszikus örvénykerekes kivitelhez képest – a nagyobb darabok áramoltatásának elkerülése érdekében – egyszerűen darálókésekkel felaprózza a szennyvízben található, esetlegesen dugulást kiváltó darabokat. A beömlő nyíláson bejut a szennyvíz, rögtön utána pedig a darálókés veszi kezelésbe a szennyvizet.

Átemelő szennyvízszivattyú

Az átemelő szivattyú akkor jöhet képbe, amikor a szennyvizet alacsonyabb területekről kell átjuttatni magasabb helyekre. Általában változatos domborzati viszonyok között lehet nagy segítségre, amikor például egy hegyháton kell átvezetni a szennyvizet, hogy utána lefolyhasson a szennyvízgyűjtőbe. Természetesen létezik már így is használható szennyvízszivattyú, ami egyben darálós kivitelben is készült.

Átemelő szennyvízszivattyú

Mi az a szabad átömlésű szennyvíz szivattyú?

A szabad átömlésű szivattyú a szennyvízszivattyúk „alapmodellje”, a szivattyú automatikus módon juttatja tovább a szennyvizet az oldalcsatornába. Ez a szennyvíz ilyenkor nem időzik sokat a rendszerben, a járókerék által kialakított örvény gyorsan továbbszivattyúzza.

Karbantartás, tisztítás

Azt talán kijelenthetjük, hogy a szennyvízszivattyú tisztítása „felhasználói élmény” tekintetében nem a legjobb. Éppen ezért is szokás szakembert hívni, aki gyorsan, hatékonyan, a megfelelő védőöltözetben el tudja végezni, valamint az aknában is rendet tud vágni. A karbantartáshoz ugyanakkor szorosan hozzákapcsolódik a megelőzés. Amire mindenképp oda kell figyelni: 

  • Kerüljük a zsírosodást!
  • Ne öntsünk olajat, zsíros ételt a WC-be! 

Ha pedig dugulást észlelünk, hívjunk szakembert, hiszen könnyen lehet, hogy csak egy visszacsapó szelep hibásodott meg, amit könnyen lehet orvosolni, ha viszont mi magunk nekiállunk felkutatni a problémát, akkor csak nagyobb kárt okozunk.

Milyen szennyvíz szivattyút vegyünk?

Az átemelő szivattyúra nagyobb szintkülönbségeknél van szükség, általános helyzetekhez viszont a szabad átömlésű szivattyú is tökéletes. Persze a darabolós szivattyúk jelenthetnek extra biztonságot a dugulás elkerülésében, de elsősorban akkor célszerű alkalmazni ezeket, ha a főcsatorna – amibe ömlik a szennyvíz – átmérője kis keresztmetszetű, valamint nyomás alatt van.

Nézz körül a Praktiker kínálatában, kerülj képbe a kerti motors gépek árai kapcsán!

Hasznos volt ez az oldal?