Oldal tetejére

Fa, vászon, műanyag: a nagy szennyestartókörkép

Minden fürdőszoba kötelező eleme a praktikus és szép szennyestartó. Sokan nem fektetnek különösebb energiát a megfelelő kiválasztásába, pedig vannak szempontok, amelyek alapján kiválasztható a számunkra megfelelő.

A szennyestartót praktikusan a fürdőszobában helyezzük el, emiatt számos olyan tényező van, amelynek meg kell felelnie a ruhák biztonságos tárolásához. Ellen kell állnia a nedvességnek és a gőznek, ezzel védve meg a ruhákat a penészesedéstől és a kellemetlen szagoktól, mivel a becsukott, sötét-nedves hely tökéletes táptalaj a penészgombafélék számára. Az 5 legnépszerűbb anyaghasználat a szennyestartók terén:

Műanyag szennyestartók

A legnépszerűbb választás a műanyagból készült szennyestartó, amely különböző formában, magasságban, színben és minőségben kapható a nagyobb áruházakban. Szakértők szerint a legfontosabb paraméterek a megfelelő szennyestartó kiválasztásánál a minőség, a kopásállóság és a megfelelő szellőzés.

Fa szennyestartók

A fa az anyagánál fogva a szennyestartók legtermészetesebb fajtája, ideális választás a tárolásra. Azonban ügyeljünk arra, hogy a fa megfelelően kezelt felület nélkül magába szívja a nedvességet és rövid időn belül elkezd szétrohadni és penészedni.

Bőr szennyestartók

A klasszikus stílus kedvelőinek ajánlott a bőrből készült szennyestartó. A bőr rendkívül ellenálló és tartós anyag, így hosszú időn át megnyugtató megoldást kínál ez a fajta anyagválasztás.

Fém szennyestartók

Merev és erős választás a fémből készült szennyestartó, ám a vásárláskor mindenképpen ügyeljünk arra, hogy rozsdamentes anyagból készült változatot vásároljunk. A nem rozsdamentes anyagból készült tartó egy idő után a nedvességtől és a korróziótól képes összekenni a benne tartott ruhákat, és a rozsdafoltok nagyon nehezen tisztíthatók ki egy hófehér ingből. Szánjunk rá időt, és ne alkudjunk meg a kétes anyagú fém szennyestartóval!

Szövet szennyestartók

A fához hasonlóan ez is egy környezetbarát megoldás, ám arra ügyelnünk kell, hogy megfelelően erős szövetanyagból készült-e a szennyestartónk, mert például, amikor megpróbálunk még 4-5 pólót a csordultig megtelt szennyeskosárba beletuszkolni, akkor hajlamos a varrás mentén engedni az erőhatásnak, és elszakad. Emellett a nedvszívó képessége magasabb, mint a többi felsorolt anyagé.

A szennyestartó mérete és formája, elhelyezése

A két legnépszerűbb forma a négyszögletű és a háromszögű, vagy ívelt elejű szennyestartó, amely a kihasználatlan sarkokat, eldugottabb helyeket képes maximálisan kihasználni. A helyes űrméret kiválasztásánál érdemes figyelemmel lenni a velünk egy háztartásban élők számára és egyéni igényeire, ami a tiszta ruhákat illeti. Például, ha valaki izzadós típus és naponta többször kell pólót cserélnie, egy hét alatt nagyobb mennyiséget fog felhalmozni mosatlan ruhából, mint aki mindenféle probléma nélkül hord egy pólót egy napon át.


Elhelyezés tekintetében a legáltalánosabb a fürdőszobában a földre kihelyezett szennyeskosár, de vannak beépített verziók is, amikor szekrénybe kerül a kosár, vagy az egyedi megoldások kedvelői számára egy nagy vászonzsákban lóg a falon, vagy egy másik helyiségben a szennyesünk.

Láthatjuk, hogy jó néhány olyan paraméter van, amit érdemes előre átgondolnunk, mielőtt elkezdünk körülnézni a nagyáruházak polcain található választékból, de a fentebb felsoroltak figyelembevételével nagyon könnyen megtalálhatjuk álmaink szennyestartóját.

Kövessen minket a Facebookon is!

Hasznos volt ez az oldal?