Banner

Az orchidea gondozása

Az orchidea gondozása néhány egyszerű szabály betartásával rendkívül könnyű, amelyet a növény az újonnan hozott virágaival busásan meg is hálál. Cikkünkben a fényigény, az öntözés, a párásítás, az átültetés és a szaporítás lehetséges módjait is sorra vesszük. - Praktiker ötletek

Az orchidea gondozása és igényei

Bár sokan úgy hiszik, az orchidea érzékeny növény, az igazság az, hogy gondozása pofonegyszerű, és ha betartunk néhány szabályt, a növény meghálálja azt, és előfordul, hogy évente nemcsak egyszer, de kétszer-háromszor is virágba borul.

orchidea gondozása

Fényigény 

Az orchideának szüksége van fényre, különösen a reggeli napfényre, így érdemes olyan helyet keresni neki, ahol ezt megkaphatja. Sötétben nem érzi jól magát, ahogy a túl sok napfény sem tesz jót neki.

Öntözés, párásítás

Az orchideát hetente egyszer, maximum kétszer öntözzük – ha lehet, esővízzel. Amennyiben az otthoni víz kemény, tegyünk a vízből egy öntözőkannába, hagyjuk állni két-három napot, és azzal öntözzük! Fontos a víz hőmérséklete is, a hideg vizet nem szereti, mert a gyökerei könnyen „meghűlnek”.

A legjobban akkor járunk el, ha a növény földlabdáját egy vízpermetező (spricni) segítségével nedvesítjük, annyira, hogy gyökerei ne álljanak vízben, a pangó víztől ugyanis könnyen rothadásnak indulhat.

Tipp: Öntözés helyett hetente egyszer vegyük ki a növényt a kaspóból, a műanyag virágedénnyel együtt helyezzük vízbe úgy, hogy a víz ellepje a műanyag tartót. Hagyjuk állni egy órán át, majd emeljük ki, és helyezzük vissza az eredeti helyére.

Tápoldat

A tápoldattal is érdemes óvatosan bánni, aki használ, kizárólag orchideák számára kifejlesztettet használjon, de abból se túl sokat, a túl sok nyomelem ugyanis könnyen a növény halálához vezethet.

Kaspó

Nagyon fontos, hogy olyan virágtartó ládát és kaspót válasszunk, ahol a két tartóedény között van egy-két centiméter légrés, ami biztosítja, hogy a növény ne álljon vízben.

Légmozgás

A légkondicionáló berendezés, a huzat, az erős szélmozgás nem tesz jót az orchideának, hamar kiszáradhat. Ami a hőmérsékletet illeti, általában a 17–25 °C-ot szereti, de néhány típus ennél hűvösebben érzi jól magát, ezért vásárláskor érdemes megtudni az orchidea pontos típusát.

orchidea gondozása

Átültetés

Kétévente érdemes átültetni a növényt – akkor, amikor éppen nem virágzik! Ehhez speciális, orchideák számára kifejlesztett virágföldet kell alkalmazni. A régi földet ne használjuk fel újra! Az átültetés során nem szabad túl nagy kaspót használni, ha így teszünk, a növény gyökérzete és nem a levele, virágai indulnak növekedésnek.

Az orchidea szaporítása

Az orchideaszaporítás két módon történhet: sarjjal és tőosztással. Mindkét esetben szakavatott kezekre van szükség, a tő-, illetve szársarjat legtöbb esetben le kell vágni a növényről, az csak a legritkább esetben válik le magától. Tőosztás során szintén vágni kell, egy kés segítségével kell a tövet szétválasztani. A „vágási sebet” kezeljük faszénporral, majd ültessük el a növényt és ne öntözzük két hétig!

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!