Mobil klíma: légkondi szerelés nélkül

Válassza a mobil klímát bármilyen helyiségben szerelés, vésés nélkül! A leggyorsabb megoldás, ha klíma kell a hőségben. Klíma-összefoglaló – Praktiker ötletek

Klíma fúrás-faragás nélkül? Igen, mobilklíma!

A split klíma két – egy beltéri és egy kültéri – egységből áll, amelyek a falon át elektromos kábellel és rézcsővel vannak összekötve. Ez a fajta klíma fix, nem mozgatható – nem úgy a mobil klíma, ami szabadon áthelyezhető, nem véletlenül ez az egyik legkeresettebb klímatípus. Használata nem igényel épületgépészeti „beavatkozást”, bárhova (albérletbe, műemlék épületbe, nyaralóba, tetőtérbe, fürdőbe, garázsba, műhelybe, lakóautóba) magunkkal tudjuk vinni, a tisztítása egyszerű, gyors, ráadásul megfizethető. A mobil légkondicionáló berendezések két típusa között tesznek különbséget: léteznek a vastag gégecsővel ellátott klímák, valamint a kültéri egységgel rendelkezők.

Működési elv tekintetében a vastag gégecsővel ellátott típusnál a gép kondenzátora a készülékben van; a kondenzátorról egy belső ventilátor tereli ki a meleg levegőt a vastag gégecsövön keresztül, ki a szabadba. A kondenzátor hűtését a benti, egyszer már lehűtött levegővel oldják meg, így a kiszívott levegő helyére új, meleg levegő kerül. A kihelyezhető kültéri egységgel rendelkező mobil klímánál a meleget a készülék a külső egységben elhelyezett kondenzátor segítségével adja le. Utóbbi megoldás azért is jobb választás, mert a helyiségben megszűnik a zajforrás, illetve egyes típusoknál már megoldott a cseppvíz-elpárologtatás, így a víztartályt nem kell rendszeresen üríteni.

A mobil klíma megkerülhetetlen előnyei

  • azonnal beüzemelhető
  • szabadon mozgatható, áttelepíthető
  • hűtő-fűtő funkció
  • nem kell megbontani az épület szerkezetét
  • beüzemeléséhez nincs szükség szakemberre
  • külső kondenzátor esetén alacsony zajszint

Tippek mobil klímához

Vásárlás előtt számoljuk ki a hűteni kívánt helyiség méretét, kalkuláljunk az épület fekvésével és legyünk tisztában azzal is, hogy mennyire megfelelő a ház/lakás szigetelése. Ha az utóbbi két körülmény nem elégséges, nagyobb teljesítményű gépre lesz szükségünk.

mobil klíma

A mobil klíma hangos, vásárláskor legyünk tisztában a zajszint pontos mértékével!

A készüléknek legyen garanciája és legyen biztosított az alkatrész-utánpótlás!

A légelvezető csövet és kivezetését egyaránt szigetelni kell!
Nagy terek esetében fontos, hogy a klíma minél magasabbra kerüljön!

Mobil klíma üzemeltetésekor a nyílászárókat tartsuk zárva!
Vásárlás előtt kalkuláljunk azzal, hogy a mobil klíma fogyasztása magasabb!

A mobil klíma helyigényes, a falra szerelhető változattal ellentétben ez is úgy működik, akár egy bútordarab, helyet kell szorítanunk „neki”.

A kondenzvizet rendszeresen üríteni, a por- és pollenszűrőt időben cserélni kell!

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!