Mit kell tenni, ha penészes a fal?

Minden évben egyre többen cserélik le régi nyílászáróikat, a fűtésszezon beköszöntével pedig – kis túlzással – új lakást vesznek birtokba, mivel az új ablakok és ajtók alapjaiban változtatják meg a levegő mozgását, otthonunk mikroklímáját, ez pedig sok esetben penészesedéshez vezethet. Cikkünkben számot vetünk a penészesedés lehetséges okaival, illetve megoldásokat is javaslunk – kíméletestől a teljes körű tisztításig.

penész eltávolítása - Praktiker

Mitől alakul ki a penész?

A tökéletesen szigetelő nyílászárók beépítése kétségtelenül nagy előrelépés az otthonfejlesztésben, de lehetnek hátulütői is. Habár a villanyszámlának egyáltalán nem tesz jót, ha kicsit „húz” az ablak, annyi előnye azért mégis van, hogy minimális légmozgás csukott ablaknál is van. Fűtésszezonban ugyanis a levegő páratartalma megnövekedhet, a nedves levegő pedig nem tud eltávozni, ehelyett lecsapódik a falakon, jellemzően a sarkokban – ez pedig tökéletes táptalajt biztosít a penészgombának.

A másik indok, ami miatt elszaporodhat a penészgomba, az épület szigetelésében keresendő. Előfordulhat, hogy egyszerűen kívülről vizesedik a fal, de sokszor találkozunk olyan nagyobb, összefüggő falrészekkel is, amik a kinti levegő miatt képtelenek annyira átmelegedni, mint a lakás többi része. Ezt a hőmérséklet különbséget a lakóterek melege nem tudja kiegyenlíteni, így a hidegebb falrészeken szintén könnyebben alakulhat ki a lecsapódás – főleg, ha fürdőszobában vagy konyhában van.

penész - Praktiker

A megelőzés fontossága

Amennyiben otthonunk jól szigetelő nyílászárókkal van felszerelve, inkább gondolkodjunk előre, szellőztessünk rendszeresen! Jobb megelőzni a bajt, mivel a penészgombának a spórái a legapróbb repedésekben és zugokban is megtelepedhetnek arra várva, hogy ideális körülmények legyenek, amikor is elkezdhetnek növekedni, terjeszkedni. Ha érezzük tehát, hogy a levegő páratartalma magasabb, azonnal szellőztessünk! Amennyiben reggelente – akár a fűtés, akár a kiteregetett ruhák miatt – rendszeresen párás levegőre ébredünk, akkor elgondolkozhatunk egy párátlanító beszerezésén is, ami már napi 1-2 óra alatt ki tudja vonni a levegő felesleges víztartalmát.

Lehetséges megoldások a penész ellen

Amennyiben egyszeri esetről van szó, megbillent otthonunk mikroklímája, egyik sarokban például elkezdtek kisebb foltokban megjelenni a gombák, akkor első körben megpróbálkozhatunk a legegyszerűbb megoldással: penészölő szer és szivacs. Miután végeztünk ezzel, szellőztessünk alaposan, sőt, időről időre használjunk páraelszívót – és reméljük, hogy többször nem kerülnek a szemünk elé!

penész megelőzése - Praktiker

Amennyiben viszont visszatérő problémáról van szó, sőt, a lakás több pontján is felbukkantak már, akkor először is – szakember segítségével – meg kell győződnünk arról, hogy nem szigetelési problémával van dolgunk. Mindezek után kutassuk végig a teljes lakást – sajnos, ezt nem szabad megspórolni, hiszen amíg a konyhaszekrény mögött megbújik egy kisebb „kolónia”, addig bármikor újra felületheti a fejét a penész. A problémás területeknél vakolatig le kell kaparni a festéket, végül jöhet a faljavítás, glettelés, festés. Ha pedig tényleg biztosra szeretnénk menni, akkor keverjünk a festékbe penészgátlót is, ami hosszútávon is védettséget nyújt a kritikus területeken!

Kapcsoló cikk: Hogyan válasszon beltéri falfestéket?

Zárszóként szeretnénk még kiemelni, hogy a penészt tényleg nem szabad félvárról venni, hiszen allergiás reakciókat, rosszabb esetben pedig akut légúti betegségeket is okozhat. Utóbbi azért is lehetséges, mert hiába tűnik szem elől a penész, a spórák ugyanúgy megbújnak még a lakásban, a levegőbe jutva pedig észrevétlenül lélegezzük be őket. Összességében tehát inkább fordítsunk figyelmet a megelőzésre, hiszen ezzel nemcsak saját magunk és családunk egészségéért teszünk, de sok későbbi fejfájástól is megkímélhetjük magunkat!

Az otthonod falain is megjelent a penész? Keresd a hatékony tisztítószereket a Praktikerben!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!