Banner

Mikulásvirág gondozása, öntözése

A mikulásvirág gondozása, öntözése, hogy sikerüljön az újravirágoztatás. A mikulásvirág nem csak egy télre szól, ha megfelelően gondozzuk. Mivel évelő növény, január-február környékén elhullajtja a levelét, de ez ne riasszon el minket, természetes folyamat.

A mikulásvirág, vagy latin nevén az Euphorbia pulcherrima, a karácsony egyik szimbolikus szobanövénye, egy igen különleges és impozáns növény. Eredeti formájában egy magas növésű cserje volt, de a mai, nemesített fajtái bokrosabb növésűek, dekoratívabbak és sokkal ellenállóbbak. Érdekessége, hogy jellegzetes piros szirmai valójában nem is szirmok, hanem fellevelek. Mivel ezek a levelek a karácsony előtti időszakban nőnek ki (úgymond „virágzanak”), így a növény az ünnepi készülődés részévé vált. De mit is tudunk ennek a közkedvelt növénynek a történetéről, gondozásáról?

mikulásvirág levelek nélkül

Röviden a mikulásvirág történetéről

A mikulásvirág Mexikóból származik, ott őshonos. Az azték kultúrában a tisztaság jelképe volt, igen nagy becsben tartották. A vörös fellevelekből az indiánok festéket készítettek. Az európai köztudatba a nagy földrajzi felfedezések idején, a 16-17. században került. Az írásos emlékek arról szólnak, hogy a növényt Mexikó első amerikai nagykövete telepítette be az Egyesült Államokba, ezután kezdték el nagyobb mennyiségben termeszteni és árulni, poincetia néven. A botanikus kertek díszévé vált és ma már sokféle változatban elérhető. Legkedveltebb változata a piros színű, de kapható fehér és rózsaszín fajta is.

A mikulásvirág mérgező?

A természetben nem ritka, hogy a szép, ártatlannak tűnő növények igen veszélyesek, akár halálosan mérgezők – gondoljunk csak a gyöngyvirágra vagy az őszi kikericsre. A mikulásvirág toxicitásával kapcsolatos híresztelések már majdnem százévesek, az emberek valamiért mindig is tartottak ettől a növénytől. Ma már több tudományos kutatás is bebizonyította, hogy ezek a mendemondák nem igazak. Bár a növény nem mérgező, azért nem ajánlatos kóstolgatni se gyermekeinknek, se a háziállatainknak: fogyasztása gyomorrontást, gyomorfájást, hányingert okoz. Különösen kisgyermekek esetén figyeljünk, mert a vastag, rostos levelek fulladásveszélyt jelenthetnek rájuk, ne engedjük, hogy játszanak vele vagy rágják a növény részeit.

Miért piros a mikulásvirág?

A mikulásvirág felleveleinek piros színe egy ún. fotoperiodizmusnak nevezett folyamat eredménye. Ennek a folyamatnak a lényege, hogy bizonyos mennyiségű fény vagy annak hiánya hatására a levelek színe megváltozik. Zöldről pirosra váltanak, de adott fajtától függően átalakulhatnak rózsaszínűre, fehérre, foltosra. Ha azt szeretnénk, hogy a mikulásvirágunk színe sokáig megőrizze az élénk vörös árnyalatot, akkor mesterségesen is segíthetünk ezen: a nappali időszakban a lehető legtöbb fényt biztosítsuk a növénynek ahhoz, hogy elegendő energiát tudjon elnyelni. Éjjel viszont oldjuk meg, hogy legalább 12 órán át semmilyen fényt ne kapjon a növényt. Betehetjük a növényt egy sötét szekrénybe vagy tehetünk rá akár egy kartondobozt is.

mikulásvirág öntözése

Mikulásvirág gondozása szobában

Tartsuk a növényt világos helyen, és figyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl. Viszonylag kevés tápoldatot igényel. Ha szeretnénk átültetni, akkor ehhez használjunk B típusú, tőzeges virágföldet.
A növény általában januárban virágzik el, ezután készüljünk fel a teleltetésre, ami minimum 10 °C-on, mérsékelt öntözés mellett történjen. Ebben az időszakban a növény ledobálja a leveleit is, ami egy teljesen természetes folyamat, nem kell megijedni. Az új hajtások májusban bújnak ki, ekkor öntözzük rendszeresebben. A nyár elején vágjuk vissza a szárakat, feltéve, ha nem egy nagy kerti bokrot szeretnénk termeszteni a növényünkből. Ha szeretnénk felszaporítani az állományt, akkor a levágott hajtásokat gyökereztessük vízben vagy nedves homokban. Az ősz elejére már elkezdődik a virágképződés, és október végére-november elejére újra beszínesednek a fellevelek. A fent említett trükkel (éjszakára szekrénybe vagy doboz alá helyezés) még dekoratívvá tudjuk varázsolni a szobanövényünket. Az őszi hónapok beköszöntével csökkentsük a tápoldat és az öntözővíz mennyiségét, a növényt pedig – ha eddig a kertben tartottuk – hozzuk be a lakásba.

Fokozottan figyeljünk arra, hogy a növény ne legyen száraz levegőn, hiszen a kártevők, levéltetvek ezt a környezetet szeretik. Rendszeresen spricceljük a növény leveleit vízzel vagy védjük a mikulásvirágot speciális permetszerekkel.

Reméljük, sikerült átfogóan bemutatnunk ezt a szép, igen szerethető virágot és hasznos tippeket kaptak a gondozásukhoz, nevelésükhöz!

Készítsen mikulásvirágot papírból!

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!