Banner

Laminált padló: hogyan válasszunk színt?

A választék szinte végtelen, és folyamatosan változik. Mostanában egyre elterjedtebbek a kifejezetten világos, és az egészen sötét árnyalatú laminált padlók, míg a vöröses árnyalatok viszont kicsit háttérbe szorultak. Segítünk a döntésben.

Mekkora a szoba?
Általában félünk sötét színű padlót választani, mert attól tartunk, hogy kicsinyíti a teret, de azért a képlet nem ennyire egyszerű. Természetesen kézenfekvőbb döntés nagy, egybefüggő terekkel rendelkező lakásba lerakni egy sötétebb padlóburkolatot, de sok múlik azon is, hogy milyen színűek a falak, a bútorok, az ablakkeretek, mekkora a belmagasság, azaz mennyire ellensúlyozzák a sötét színt az egyéb felületek. A sötét szín egy jól megválasztott helyen meghitt és elegáns hatást kelt. Ha viszont szűkös a rendelkezésre álló tér, akkor valóban érdemes világos árnyalatú, természetes hatású laminált parkettában gondolkodni, és mondjuk egy világos árnyalatú tölgyet választani.

Milyenek a fények?
Ha a hatalmas ablakokon dől be a fény, akkor az egy sötét és egy fehéres árnyalatú padlónak egyaránt jól áll, de ha sötétebb a szoba, akkor egy világosabb árnyalatú burkolattal csalhatunk kicsit, és világosíthatunk az összképen. A világos padló visszaveri a fényt, ettől nagyobbnak tűnik a szoba, míg a sötét elnyeli.

Milyenek a bútorok?
Ha már meglévő bútorok, vagy falszín mellé választunk padlót, akkor természetesen ezeket is figyelembe kell vennünk a választásnál, és itt már nemcsak a színről, de a stílusról is beszélünk. Ha semleges színűek a bútoraink, választhatunk egy erősebb színű, feltűnőbb mintázatú padlót, például olyat, amely úgy néz ki, mintha használt, régi faanyagokból rakták volna össze. Ha rusztikus stílusú a berendezésünk, akkor ahhoz jól passzol egy világosabb, de megviseltebb hatást keltő padló.

A bútorainkkal azonos színű padlót semmiképp se válasszuk, azt az árnyalatot keressük, amellyel jól ellentételezik, vagy egészítik ki egymást. Egy sötét padlón például jól mutatnak a világos bútorok vagy az erős színű kiegészítők, a világos padlók pedig sokféle színnel harmonizálnak, de egy skandinávosan világos berendezéssel is jól mutatnak, és nyugodt, otthonos hatást keltenek.

%%TERMEK_AJANLO_303%%

Plusz egy tipp
Bár az interneten és a katalógusok segítségével otthonról is kényelmesen felmérhetjük a kínálatot, nem úszhatjuk meg, hogy élőben is megnézzük a legszimpatikusabb típusokat. Egészen más egy fényképen látni a kiválasztott parkettát, mint a saját szemünkkel.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!