Konyhatrendek 2018-ban

Vékony munkalapok, játékos világítás, sötét felületek és a vitrin feltámadása. Mutatjuk, milyen trendek hódítanak a konyhában 2018-ban. 

Sötét felületek, rafinált világítás

Szembetűnő például a sötétebb színű anyagok dominanciája. Bár a fehér tartja magát, még ez a szín uralkodik a konyhákban, ám a szürke előretörőben van. Alig találunk olyan gyártót, amely ne mutatna be legalább egy konyhát betonoptikával a kínálatában. Annak érdekében, hogy a megjelenés ne legyen egyhangú vagy lehangoló, az elemeket rézzel vagy fával kombinálják.

konyhatrend

Ilyen szempontból a konyhák megvilágítása mind fontosabb szerepet játszik. Egyetlen másik helyiségben sem olyan fontos az átgondolt fénykoncepció, nem utolsósorban biztonsági okokból, mint a konyhában. Az alapvilágítás mellett mind nagyobb jelentőséget kap a közvetett világítás, például a felső szekrényektől vetül a fény a mennyezetre. Világítótesteket vagy fénycsíkokat építenek a szekrényekbe, a lábazatokba és a vitrinekbe. A szekrényfogantyúk, vagy a -fiókok megvilágítása, illetve a benyílók LED-csíkokkal történő megvilágítása egyre gyakoribb megoldásnak számít. Szívesen alkalmaznak tompított fényt vagy számítógépes vezérlést. Aki színesen szereti, különböző színű elemeket is választhat.

Visszatérnek a vitrinek

A fentiekben említett vitrinek mint modern polcrendszerek reinkarnálódnak 2018-ban. Üvegfrontokkal és világítással, nemesacél vagy fekete színben, fából készült polcokkal vagy egészen puritán módon – az új polcrendszerek a jövőben nem lesznek megkerülhetők. A rendszerek szabadon, igény és kedv szerint bővíthetők, variálhatók. A szép porcelánedények remekül bemutathatók, a konyhagépek és a gyakran használt eszközök, vagy a főzéshez szükséges hozzávalók könnyen elérhetők. Az új vitrinek kifogástalan tárolóteret biztosítanak, egyidejűleg összeköttetést képeznek a konyha és a többi lakótér között.
Falbemélyedések, szekrénysorban szabadon hagyott falfelületek mint optikai kuriózumok.

konyhatrend vitrin

A konyhadizájn mostanáig mostohagyerekként kezelte a szekrénysorok által szabadon hagyott falfelületeket, beugrásokat. Néhány gyártó, felfedezve a témában rejlő lehetőségeket, meghökkentő változtatásokat vezet be a konyhában. Az alapelképzelés szerint a szekrények közötti szabad falfelületek, fülkék hangsúlyozásával, modernizációjával vagy a falfelületek burkolatainak cseréjével elérhető, hogy a konyha relatív kevés ráfordítással teljesen új arculatot kapjon. A megoldások kiválasztása során a csempeburkolat egyre inkább veszít a jelentőségéből. Helyükre üvegből, fából, kerámiából, fémből vagy fából készült hátlapok kerülnek.

A legtrendibb megoldás az üvegből kialakított hátlap, amely lehet színes, különböző mintákkal díszíthető, de készülhet alapszínekben is, sőt LED-világítással tovább hangsúlyozható. A legszebb a dologban, hogy ha már elegünk van egy színből vagy mintából, gond nélkül másikat választhatunk. Lehetőség van még arra is, hogy a falfelületet egyedi motívumokkal, akár egy saját fotó applikációjával készíttessük el.

További konyhatrendek 2018-ra

  • Vékony munkalapok rozsdamentes acélból vagy üvegből.
  • Hatalmas mosogatómedencék, amelyekben kényelmesen elfér akár egy tepsi is.
  • A csepegtetőtálca alkalmazása kifutóban van, helyettük kigördíthető csepegtetőrácsokat vagy -szűrőket használnak.
  • Szenzoros keverőcsapok, amelyek a kéz vagy a láb mozgatásával hozhatók működésbe.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!