Kazán - a fűtés szíve, lelke

Kazánt válasszon körültekintően, kerülje el a csalódást! A kazán a fűtési rendszer központi eleme. Kérje szakértőnk segítségét!

A fűtési rendszerünket életre keltő készülék a kazán. Sokféle kazán létezik, különböző működéssel és funkciókkal. Új fűtési és melegvízhálózati rendszer tervezésénél, vagy a meglévő rendszerünk korszerűsítésénél rögtön szóba kerül, hogy melyik a legjobb megoldás erre a feladatra. A vegyestüzelésű, a gázkazán és a tisztán elektromos üzemű készülékek kerülnek ez esetben fókuszba, ezek a legkedveltebb és legelterjedtebb megoldások.

Ezek kombinált verziói a melegvízellátást is megoldják, tehát kettő az egyben készüléket is választhatunk. Mindenképpen érdemes mesteremberhez fordulnunk, mert ugyanúgy, ahogyan a fűtési rendszerünket, annak elemét, a kazánt is méretezni, igazítani kell a helyi adottságokhoz, igényekhez. Érdemes figyelnünk arra is, hogy a kazán konkrét árán kívül milyen egyéb járulékos költségekkel kell még számolnunk. (Tervezési és engedélyeztetési költségek, beszerelés és beüzemelés).

kazán

Kondenzációs gázkazán

Gázüzemű kazán, amely működés közben zárt égéstérben égeti el a működéséhez szükséged fűtőanyagot. Az elégetett gáz egy megosztott kéményen keresztül távozik, a megosztás másik felén pedig az üzemeltetéshez szükséges levegőt szívhatja be a készülék a szabadból. A távozó füstgázból energiát nyer vissza a rendszer, ezzel sokat spórolunk, hiszen 15-20 %-al is több fűtőenergiát ad le, mint társai. A beruházásunk költségeit tekintve körülbelül 20-30%-os többletre számíthatunk, ami körülbelül 4 év alatt térülhet meg.

Vegyestüzelésű kazán

A ház és a kert igazi mindenevője, a papírhulladékkal ugyanolyan szívesen elbánik, mint a kertben keletkezett nyesedékkel, vagy a nyáron megrendelt és felvágott tüzelővel és szénnel. Ám ügyeljünk arra, hogy nem mindent égethetünk el benne, így a gyúlékony és veszélyes anyagokat, kifogyott, hajtógázzal működő flakonokat, festékeket, műanyagot és gumit is tilos elégetni benne. Üzemeltetéséhez folyamatos felügyelet szükséges, illetve a fűtési rendszerbe beillesztett biztonsági szelepek megléte, mivel a vegyestüzelésű kazán nem szabályozható, hiszen megrakjuk, begyújtjuk és amíg le nem ég a tüzelőanyag, addig fűteni fogja a rendszerünket. A rendszerünkben levő víz hőfoka és nyomása emelkedni fog, amely akár égési sérülésekhez is vezethet, vagy a nyomás olyannyira megemelkedhet, hogy a fűtésünk nyomásérzékeny pontjait – ilyen például a radiátor - akár szét is nyomhatja, és eláztatja a lakást.

Elektromos kazánok

Az elektromos megoldások a kártyajátékokban jól ismert „joker” kategóriát képviselik a kazánok típusain belül. Könnyen beszerelhető, hosszas engedélyeztetési és tervezéi procedúrákat elkerülve adnak megnyugtató megoldást. Problémásabb helyekre is kifejezetten ajánlott, ahol nincs vezetékes gáz, vagy utólagosan kellene kéményt építeni, ha kondenzációs vagy vegyestüzelésű kazánt választanánk helyette. Mozgó alkatrész hiányában a karbantartása is nagyon egyszerű, sokkal költségkímélőbb.

Láthatjuk, hogy több fajta jó megoldás is létezik, de mindegyikhez alapos átgondolás szükséges. Vannak gyorsabban, és csak több év alatt megtérülő befektetések is, amelyek közül talán elsőre nehéznek tűnhet a számunkra legmegfelelőbbet kiválasztani, viszont minden pénztárcához lehet megfelelőt megoldást párosítani, amely megnyugtató megoldást jelent bárki számára, aki egy ekkora beruházás előtt áll.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!