Hősugárzó típusok: Melyiket válasszam?

Mindegy, hogy tél van vagy nyár, megesik, hogy otthonunk egy-egy helyiségét gyorsan fel kell fűteni – ebben pedig a hősugárzók jelenthetnek hatékony és gyors segítséget. Fontos tudni, hogy bármelyik típus mellett is tesszük le voksunkat, vásárlás előtt mindenképp határozzuk meg, hogy milyen feladatot kell betöltenie a készüléknek. Fűtésrásegítőnek szánjuk, vagy ez lesz a főfűtésünk?

Hősugárzók

A hősugárzókat fogyasztás, méret és típus szerint lehet kategorizálni. Rövid cikkünkben megtudhatod, hogy milyen típusok közül választhatsz, valamint melyek a legelterjedtebb típusok és trendek. Ha pedig kültéri hősugárzóra lenne szükséged, azzal kapcsolatban is találsz tudnivalókat!

A hősugárzók fajtái, típusai

Infra hősugárzók

Az infrapanel fűtés egyedi tulajdonsága, hogy az elektromos energiát alakítja át infravörös sugárzássá. A hagyományos fűtéssel ellentétben az infravörös sugárzás elsődlegesen nem a levegőt melegíti fel, hanem célzottan az adott térben található objektumokat: élőlényeket, tárgyakat. Ebből következik, hogy az így felmelegített falaknak, bútoroknak és persze a saját testmelegünknek köszönhetően kellemes hőérzet alakul ki. Előnye, hogy igen költséghatékony, nyitott térben használva is jól fel tudjuk melegíteni a célzott területet, tehát kicsi a hőveszteség, vagyis nem fűtünk feleslegesen. 


Hordozható hősugárzó

Ventilátoros hősugárzók

A ventilátorral felszerelt hősugárzók ugyanazon az elven működnek, mint egy hajszárító: a beszívott levegőt felmelegítik, majd kifújják a forrót. Az ilyen készülékek általában kis (1-2 kW) teljesítményűek. Előnyük, hogy nagyon olcsók, egy hordozható termoventilátort már egy-két ezer forintért vehetünk, illetve rövid időn belül gyors felmelegedésre képesek.

Egy ventilátoros hősugárzó segítségével akár nagy méretű helyiségeket is fel lehet fűteni (garázsok, műhelyek, üvegház), a profi típusoknál automatikus hőszabályzó „felügyeli” a kívánt hőmérsékletet, túlmelegedés esetén pedig ki is kapcsolnak. Amivel számolni kell, hogy a készülék nem épp a legcsendesebb, ezért hálószobába vagy gyerek mellé nem ajánljuk!

Halogén hősugárzók

A halogén hűsugárzó helye leginkább a fürdőszobákban van, rövidhullámú sugarai pillanatok alatt felmelegítik a helyiséget. Keveset fogyaszt, működése halk, a párás helyiségekben szintén megállja a helyét, de a kertben is tökéletes választás.

Kerámiabetétes hősugárzók

Az egyik leggazdaságosabb választás a kerámiabetétes hősugárzó, ami szerkezeti kialakításánál fogva kiválóan tárolja és adja le a hőt, működése észrevétlen, a hősugárzó maga pedig hosszú életű. Ezeknek a készülékeknek a belsejében egy különleges, kerámiaanyagból készült bordás szerkezet található, amely jól tartja a meleget, így kisebb energiafelvétel mellett nagyobb teljesítményre képesek.

Olajradiátor

Az olajradiátor egy igen takarékos hősugárzó típus. Működési mechanizmusának lényege, hogy a belsejében 4–12 fémborda található, amelyek olajjal vannak megtöltve. A készülék felmelegíti ezt az olajat, majd az olaj az összes hőt leadja környezetének. Költséghatékonysága mellett további előnye a szinte észrevétlen, hangtalan működés. Hátránya viszont, hogy viszonylag lassan melegszik fel, és körültekintően kell használni, hiszen ha valami külső hatás miatt kilyukad, elfolyik belőle az olaj.

Kvarc hősugárzók

Ennél a típusnál a beépített kvarc forrósodik fel, majd adja le a hőt a környezetének – hasonló elven működik, mint a kerámiabetétes hősugárzó. Villámgyorsan felmelegszik, használatuk gazdaságos, bárhova felszerelhető, és mindennek tetejében némán üzemel.

Elektromos konvektorok

A konvektorba beáramló hideg levegőt a szerkezet fűtőelemei melegítik fel, ami aztán tovább áramlik a fűtésre váró helyiségbe. Habár sok háztartásban megtalálhatjuk az elektromos konvektorokat, ennek elsősorban az elmaradt otthonfejlesztés, korszerűsítés az oka, hiszen állandó fűtésként nem számítanak költséghatékony megoldásnak – kiegészítőként viszont jó választás lehet!

Elektromos kandallók

Az egyik legkeresettebb hősugárzó típus, nagy előnye, hogy nem igényel fát, szenet, ezért takarítani sem kell, hiszen elektromos árammal működik. Az elektromos kandalló használata egyszerű és praktikus, hatását tekintve ugyanolyan varázslatos téli hangulatot teremthetünk vele, mint egy fatüzelésű kandallóval. Hátránya, hogy sok áramot fogyaszt, és áramkimaradás esetén nem használható, ettől függetlenül a lakás elegáns, stílusos dísze lehet.

PB-gázzal működő hősugárzó

A PB-gázos hősugárzókból többféle – bel- és kültéren egyaránt használható – kivitel létezik. A szerkezet alapfelépítése viszont minden esetben ugyanaz: a benzinkutakon is kapható gázpalackokra applikálható hősugárzóról van szó, így fűtés nélküli nyaralókban, vendégházakban, egy csapadékmentes kerti partin vagy sátrazás alkalmával is hasznát vehetjük. Praktikus, olcsó és egyszerű, az otthonunk éke viszont aligha lesz!

Tolja ki a nyarat kültéri hősugárzók segítségével! 

Ma már adott a lehetőség arra, hogy a nyár hangulatát bármikor visszacsempésszük otthonunkba – a kültéri használatra konstruált fűtőtestek mindezt lehetővé teszik! Minden bizonnyal találkoztunk már ilyen készülékekkel kerthelyiségekben, kávéházak teraszain vagy különböző vendéglátóhelyeken, de egyre gyakoribb, hogy a családi házak teraszain, lakások erkélyein is ilyen készülékek ontják a meleget. Elviselhetővé teszik a hűvös estéket, vagy épp megmenthetnek egy kudarcra ítélt kerti partit!

Kültéri hősugárzók

Hősugárzó gombák

A gázüzemű hősugárzó gombákkal általában a vendéglők teraszain találkozhatunk, használatukkal megnyújtható a szabadtéri rendezvényekre, szórakozásra fordítható időszak. A hőgombák nagyarányú elterjedését a kávéházakra, vendéglőkre vonatkozó dohányzási tilalom generálta. A vendéglősök, hogy dohányzó vendégeik kedvében járjanak, egyre nagyobb számban helyeztek el a bejáratok közelében vagy a teraszokon az asztalok mellé hősugárzó gombákat és különböző fűtőtesteket. Egy közepes teljesítményű teraszmelegítő gázgomba 20-25 négyzetméteres területen tudja kifejteni hatását; a berendezést gázpalack hozza működésbe, amely a talpban helyezkedik el.

Tűz- és grillkosár

A tűz- és grillkosár régi tábortüzek hangulatát hozzák el kertünkbe, teraszunkra. Egy kisebb nyitott tűz mellett hidegebb időben is kellemesen elüldögélhetünk a szabadban, de akár sütögethetünk is rajta évszaktól függetlenül. Annak érdekében, hogy a tűzzel való foglalatosság biztos ne legyen veszélyes, minden körülmények között törekedjünk a tűzvédelmi óvintézkedések betartására!

Hősugárzók méretek szerint

Méretek szerint különböző hősugárzótípusok léteznek: a nagy, impozáns, elektromos kandallóktól kezdve a félméteres halogén hősugárzókon át a kicsi és praktikus termoventilátorokig szinte minden méretben rendelkezésünkre állnak fűtőeszközök. Tehát tényleg csak a saját igényeink és otthonunk mérete szab határt annak, hogy milyen hősugárzót használhatunk.

Ha a lakás egy nagyobb, fix részét szeretnénk felmelegíteni, ahol sok időt töltünk, például a fürdőszobát, a teraszt vagy a nappalit, falra felszerelhető infra hősugárzókat ajánlunk (a fürdőbe akár célzottan ebbe a helyiségbe gyártott fürdőszobai fűtőtestet is beszerezhetünk). De ha nincs ilyen fix hely, hanem csak néha szeretnénk egy kis meleget varázsolni például az íróasztalunk köré, miközben dolgozunk, használjunk hordozható ventilátoros fűtőtesteket, termoventilátorokat!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!