Oldal tetejére

Gipszkarton, a lehetőségek tárháza

Ma már nincs is olyan építkezés, ahol ne lenne jelen az egyik legsokoldalúbban felhasználható alapanyag, a gipszkarton. Alkalmazása egyszerű, kevés kosszal jár és nem utolsósorban megfizethető. Elsősorban válaszfalak készülnek belőle, ám lehetőségeinek tárháza végtelen.

A gipszkarton egyik legnagyobb előnye, hogy szárazépítésre ad lehetőséget: szemben az olyan nedves építőanyagokkal, mint a tégla, a kő vagy a beton, gipszkartonnál száraz alapanyagokkal építhetünk, ami felgyorsítja és olcsóbbá is teszi az építést. A gipszkartont fém vagy fa tartószerkezetekre szerelik, glettelik és végül festik vagy tapétázzák. Legtöbbször álmennyezet és utólag felhúzott válaszfalak készülnek a gipszkartonból, amiből szép, egyenletes és stabil szerkezetet lehet építeni, de az építőanyag kreatív – olykor művészi – felhasználása is egyre nagyobb teret kap.

A plafonról lógó csillár helyett egyre többen álmodnak álmennyezetbe süllyesztett vagy a plafonnak keretet adó gipszkarton keret, vagy a plafonra erősített gipszkarton sziget mögé rejtett világítást. Ezekkel a megoldásokkal eltűnnek a vezetékek, a lámpák, mindössze az izgalmas fényár marad.

Reneszánszukat élik a különféle térelválasztó megoldások is. A paravánok, függönyök és épített falak mellett egyre többen választják a gipszkarton megoldásokat, amikkel praktikusan és igényesen leválasztható például az otthon kialakított iroda, egy kihasználatlan terület, egy intim szeglet vagy épp a mellékhelyiség.

A térelválasztókat sokan további funkciókkal is felruházzák, például könyvespolcot alakítanak ki, tárolóegységet vagy virágállványt készítenek belőle, de gipszkartonból bájos ülőalkalmatosságot is lehet építeni. Ez utóbbi megoldások már stabil alapszerkezetet igénylenek.

Kapcsolódó termékeink

A gipszkartonnak a formák sem szabhatnak határt, ívek, szabálytalan alakzatok is megvalósíthatók belőle, ugyanis nagyon könnyen vágható, megmunkálható és alakítható. Gipszkartonhoz nyúlnak azok a tervezők is, akik látványos tévéfalat – vagy médiafalat – akarnak építeni, amely izgalmas keretet ad a házimozinak, hiszen nemcsak a vezetékeket tünteti el, de a hangfalaknak is ideális helyet biztosít.

Természetesen a bonyolultabb szerkezetek kivitelezését érdemes szakemberre bízni, de rengeteg megoldás saját kezűleg is elkészíthető.

Íme néhány kreatív ötlet:

A post shared by Drywall Nation (@drywallnation) on

A post shared by pezhman (@knauf.ghorbani) on

A post shared by CSR Gyprock (@csrgyprock) on

A post shared by Alberto Rodriguez (@nfsnsart) on

Hasznos volt ez az oldal?

 • Applikáció

  Töltse le mobil applikációnkat, vásároljon könnyen és gyorsan bárhonnan.
 • Számlakártya

  Használatával gyorsan és egyszerűen igényelhet áfás számlát.
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!