Banner

Fa vagy műanyag? – Így válasszon ablakot!

Ablakvásárlás előtt áll, de nem tudja, hogy a fa vagy a műanyag nyílászáró mellett tegye le a voksát? Mindkét típusnak megvan a maga előnye és hátránya, egy azonban biztos, az ár alapján nem éri meg dönteni. - Praktiker ötletek

műanyag ablak

Alapanyag: a műanyag ablakok zöme magas minőségű, UV-stabil PVC-ből készül, fém- és műanyag kiegészítőkkel. A minőségi faablakok lucfenyőből, vörös fenyőből és tölgyből készülnek, ugyanis ezek azok a fajták, amelyek formatartók, időjárásbiztosak és ellenállnak a gombákkal szemben.

Karbantartás: a műanyag ablakok egyik legnagyobb előnye, hogy nem igényelnek további karbantartást, maximum a zárszerkezetnek tesz jót, ha évente 1-2-szer beolajozzuk, a szigetelőgumit – a rugalmassága megőrzése érdekében – glicerinnel kenjük át. Ezzel ellentétben a fafelületeket rendszeres időközönként kezelni kell. Az alumíniumborítású faablakok esetén szintén nincs szükség felületkezelésre.

Esztétika: egyéni döntés kérdése, hogy a fehér vagy a famintázatú műanyag ablakkerettel ki tud „együtt élni”, és ki az, aki ragaszkodik a természetes alapanyaghoz. 

Ár: a műanyag ablakok körülbelül 20-30%-kal olcsóbbak, mint a fa nyílászárók.

Hőszigetelő képesség: mindkét típusnál megtaláljuk azt a hőátbocsátási tényezőt, ami garancia arra, hogy ablakunk jól szigetel majd. Vásárláskor keressük az U jelölést, ami megmutatja, hogy az ablakfelületünkön egységnyi idő alatt mennyi energia távozik. Minél kisebb ez a szám, annál jobb a hőszigetelő képesség. (Tipp: A három réteg üveg és a kamrás profil garantált szigetelést biztosít.)

Szellőzés: tévhit, hogy a fa ablakkeret „szellőzne”, mind a fa, mind a műanyag nyílászáró esetén elkerülhetetlen a rendszeres szellőztetés vagy a beépített légbevezető beépítése. Az ablak légáteresztő képessége az ablaktok és az ablakszárny illeszkedésén múlik. A legjobb minősítés a 4-es.

Vízáteresztés: a nyílászárók vízáteresztési tulajdonságát kilenc osztályba sorolják. A gyakorlat szerint a 30 méternél kisebb beépítési magasságánál elegendő a 4-es, 5-ös, 6-os besorolású ablak.

Hangszigetelés: amennyiben zajos, forgalmas helyen építjük be a nyílászárót, ellenőrizni kell az ablak hangszigetelési tulajdonságait. A legjobb a 6-os besorolás.

Mindegy, hogy melyik típus mellett döntünk, fontos

  • a jó minőségű vasalat, hiszen ezen múlik nemcsak a hőszigetelés, de a hang- és vízszigetelés, illetve a betörésvédelem.
  • a minőségi tanúsítvány, ami nem jelent egyet a CE-jelöléssel, az mindössze az EU követelményeinek való megfelelőséget igazolja, és a vásárlók helyett a hatóságoknak szól. Ehelyett az ÉMI-engedélyeket keressük!
  • a garancia, ami fontos, hogy az ablak valamennyi részére kiterjedjen.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!