Oldal tetejére

A dús pázsit titka az első fűnyírás és a gyepszellőztetés

Az első tavaszi fűnyírás meghatározhatja pázsitunk későbbi minőségét, hiszen ekkor tudjuk újjáéleszteni és felfrissíteni a télen tápanyagtól elzárt gyepet. Mutatunk pár trükköt és szabályt, amivel gyönyörű pázsitot varázsolhatunk, köztük a gyepszellőztetést is. Tudj meg többet! - Praktiker ötletek

fűnyíró Praktiker

A hideg téli évszakok után március vége körül újra aktuálissá válnak a kerti munkálatok. Az udvar egyik leglátványosabb eleme a pázsit, hiszen ez adja a legelső benyomást otthonunk gondozottságáról, szépségéről. Mit tegyünk azért, hogy kertünk a legjobb formájában legyen? Ebben a kérdésben ad néhány hasznos támpontot cikkünk.

Az első fűnyírás tavasszal

A téli havazás és gyakori csapadék miatt általában tömött pórusúvá válik a kertünk talaja. A fűszálak megviseltekké válnak, a földfelszín mohás és nedves. Még a legelső fűnyírás előtt vizsgáljuk meg a pázsitot, hiszen ha sajnálatos módon nagyon megviselte a tél a füvet, érdemes inkább nem bajlódni vele. Ebben az esetben csináljunk teljes füvesítést új magok vetésével vagy gyepszőnyegezzünk! Kérhetjük szakember segítségét vagy csinálhatjuk saját magunk is. Amire szükségünk lehet ezeknél a korai kerti munkáknál: ásók, kerti kesztyűk, fűnyíró, gereblye, trágya, fűmagok, kézi vagy gépi gyepszellőztető és természetesen egy kis munkakedv.

A tavasz első hónapjaitól már fokozottan figyeljük, hogy milyen ütemben szárad a gyep, és amikor már teljesen felszáradt, vágjuk le fűnyíróval. Természetesen előtte gondoskodjunk a fűnyíró szokásos karbantartásáról, ellenőrzéséről, hiszen a több hónapos használaton kívüli tárolás hatással van a műszaki gépekre is. A fűnyíró kései mindig legyenek élesek, hiszen ha tompa állapotban használjuk, a fűszálakat tépdesni fogja, és ettől a gyep kinézete kaotikus, rendetlen lesz. A rendszeres fűnyírás nem csak esztétikai kérdés, hanem a gyep állagát is dúsabbá, egészségesebbé teszi. Használhatunk kézi fűnyírót, ezek igen praktikusak például a kerítés vagy a fal melletti részek gondozásánál.

Gyepszellőztetés

Általában minden kertészeti szakember felhívja a figyelmet a trágyázás és a gyepszellőztetés fontosságára. Ezek azok a teendők, amikkel igazán ápolttá és impozánssá tudjuk tenni a pázsitunkat. A gyepszellőztetés elsődleges funkciója a talaj frissítése és fellazítása, illetve extra oxigénnel való ellátása. Emellett segíti eltávolítani a téli hónapokban a talajon kialakult és nem kívánt szerves réteget, ami főleg elhalt növényi anyagokból, mohából tevődik össze.

gyepszellőztető

A kert nagyságától és egyéb sajátosságaitól függően használhatunk kézi gyepszellőztetőt, ami karom formájú fogakkal ellátott, gereblyére hasonlító eszköz. A piacon kaphatók komplett elektromos mélyszellőztető berendezések, ezekkel igen gyorsan nagy felületeket is meg tudunk dolgozni. A késeket illetve a kézi eszközt pár centi mélységre állítsuk be, és forgassuk fel vele a talajt. Érdemes előszőr a felszíni réteget megmozgatni, majd kicsit mélyebre is szánthatunk vele.

Az utolsó körnél, ha van rá igényünk, elszórhatjuk a trágyát vagy a gyephez árusított tápanyagot is. Ha kicsit ritkás a pázsit, akkor érdemes beszórni új vetőmagokkal, hiszen így azok közvetlenül a tápanyagban és az oxigéndús talajban tudnak kikelni és fejlődni. A boltokban a trágyáknak és növényi tápanyagoknak igen széles kínálatát találhatjuk meg. Érdemes kikérni a bolti szakemberek véleményét az összetételről, környezeti hatásokról és persze az ár/érték arányról. Általában ezeknél a termékeknél is igaz az, hogy a drágább verziók jobbak, szebbé teszik a gyepet.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Hasznos volt ez az oldal?