Oldal tetejére

Csak vele lesz öröm a tanulás: találjuk meg a megfelelő íróasztalt a gyerekszobába!

Mindnyájan ismerjük saját tapasztalatból, hogy a hatékony munkavégzés csak abban az esetben lehetséges, ha jól érezzük „mögötte” magunkat. A gyerekek sincsenek ezzel másképp, nekik is úgy lesz öröm a tanulás, ha az íróasztaluk kiválasztását és felszerelését gondos választás előzi meg. Ebben nyújtunk most segítséget. 

A gyerekek számára készült íróasztalok is változatosak, sok esetben a felnőtt íróasztalok kicsinyített másai, de eltérnek anyagban, felszereltségben és árban. Összességében az íróasztal-vásárlás a végén nagyobb kihívást jelent, mint gondoltuk.

Legyen elegendő hely

A gyerek növekedésével páhuzamosan bővül a házi feladatok elvégzéséhez szükséges tárgyak, eszközök száma. Mappa a jegyzetekkel, jegyzettömb, a feladatok elvégzéséhez szükséges irodalom, valamint a laptop, hogy a diák mindennek utánanézhessen. A munkavégzés csak abban az esetben zavartalan, ha az asztalt, helyhiány miatt, nem kell az éppen aktuális feladatokhoz folyamatosan átrendezni.

Egy első osztályos számára az ilyen problémák még nagyon távolinak tűnnek, ám egy jó, talán drága íróasztal a jövőre nézve már esetükben is egy jó beruházás lehet.

A túl kicsi asztallapot már a kezdet kezdetén felejtsük el. Az egyméteres szélesség idővel kicsi lesz. Ha elegendő hely áll rendelkezésünkre, célszerű egy 120 cm széles íróasztal mellett dönteni. Ami, amellett, hogy megfelelően nagy, még mutatós is.

Előfordulhat, hogy a családban valahol éppen felszabadul egy régi íróasztal, amit megkaphat a gyerek, azonban, ha a magasság esetleg még megfelelő is, és a gyermek örül, hogy nagy felülettel rendelkezik, a túl nagy íróasztal sem bizonyul megfelelő választásnak. Hogy miért? Ha túl nagy az asztal, sok dolog lesz a székről nem elérhető távolságban. Az íróasztal sok helyet elfoglal a gyerekszobában, ennek következtében szűkebb lesz a tér, ahol a gyerek játszhat. A túl nagy asztallap arra is csábíthat, hogy a „nem szeretem” vagy a szükségtelen dolgokat eltolja magától, ahelyett, hogy a használatnak megfelelően rendezné azokat.

A kisebb íróasztal kevésbé praktikusnak látszik, de ahhoz megfelelő, hogy megtanuljon rendet tartani a dolgai között.

Mindent a helyére

A rend, ezáltal a hatékony munkavégzés szempontjából előnyös, ha minden tárgynak kijelölt helye van. Egy jó gyerekíróasztal különböző tárolási helyeket biztosít a papír, a ceruzák, a tollak és az egyéb iskolaszerek számára. Fiókok, gurulókonténerek, nyitott rekeszek teszik lehetővé, hogy a kijelölt helyen minden áttekinthető és könnyen megtalálható legyen.

Növelhető és dönthető

A legtöbb gyermekíróasztal teljesíti az alábbi feltételeket: van egy asztallapja, amelynek magassága és dőlésszöge tetszés szerint állítható. Mindkét funkció aranyat ér, mert ezáltal biztosítja az egészséges és laza testtartást munka közben.

Fontos szempont: „Ez nekem nagyon tetszik!”

Az első íróasztal beszerzésére általában az iskola megkezdése előtt kerül sor. Még akkor is, ha a szülők (sokszor jogosan) ellenérzéseket táplálnak, ha a gyerek olyan modell mellett dönt, amelynek inkább a színes optikája, mint a funkcionalitása az irányadó. Szerencsés egy olyan darabot találni, amely a szülők racionális elvárásait is teljesíti és a gyermeknek is tetszik. Végül is a gyereknek és nem a mamának és a papának kell a következő éveket az íróasztal mellet töltenie.

Apró kompromisszumok hozzájárulhatnak a sikerhez. Ha a fa esetleg nem illeszkedik pontosan a gyerekszoba egyéb berendezési tárgyaihoz, vagy az a kék szegély nem találkozik teljes mértékben a szülői ízléssel, ha a gyerek beleszeret az egyik modellbe, akkor minden mást megalkuvásként könyvel el.

Megfelelő széket a megfelelő asztalhoz

A legjobb íróasztal is csak a megfelelő székkel válik optimális munkahellyé. Az ideális íróasztali székeknek nemcsak az ülésmagassága állítható, hanem a támla is a gyerek méretéhez, magasságához igazítható.

Könnyű tisztíthatóság

A kiváló alapanyag-minőségnek köszönhetően az asztallapot nem olyan könnyű elkoptatni! Még akkor sem, ha a gyerek szívesen firkálgat az asztallapra filctollal, zsírkrétával vagy színes ceruzával! A felszáradt vízfoltokat, a ceruzanyomokat, a ceruzaforgácsot vagy a ragasztó maradványait egy mosószeres kendő segítségével könnyedén eltüntethetjük.

Fontos: szabad mozgást a lábaknak!

Az íróasztal alatt elhelyezett polcok, mint például egy kihúzható lap a komputerbillentyűzet vagy a laptop számára, nagyon praktikus megoldásnak számítanak. Jó megoldás, ha van egy polc az iskolatáskának, egy másik, ahol az éppen nem használt dolgok elhelyezhetők és nem kallódnak el. Ezeknél azonban sokkal fontosabb, hogy a gyerek lábainak legyen elég mozgástere, munka közben semmilyen akadályba ne ütközzenek. Tanulás közben gyakran hintáznak, lábaikat kinyújtják, vagy átvetik egymáson.

Az íróasztal megfelelő helyének megtalálása

A legszebb íróasztal is csak akkor válik kellemes munkahellyé, ha ott áll, ahol szívesen tartózkodunk. Legyen könnyen megközelíthető! Biztosítson teret a karok szabad mozgásának, és a papírkosár is legyen egy mozdulattal megcélozható. Biztosítottak legyenek az ideális fényviszonyok és egy olyan környezet, amely segíti a zavartalan koncentrációt. Nem utolsó szempont: álljon rendelkezésre elegendő konnektor az asztali lámpa, a telefontöltő, a számítógép számára!

Nem minden a jól kiválasztott íróasztal

A szülők mindig igyekeznek a legjobbat nyújtani gyermekeik számára, és sokat tesznek azért, hogy az iskolás élet megkezdése hibátlan legyen.

Sok szeretettel és körültekintéssel választják ki az iskolatáskát, az új íróasztal megfelelő elhelyezése érdekében átrendezik a gyerekszobát és törekszenek arra, hogy a kisdiák számára a tanuláshoz legmegfelelőbb légkört alakítsák ki, hogy számára öröm legyen a tanulás.

A gyerek szempontjából a legideálisabb „munkahely” is csak másodrendű kérdés, és ez teljességgel rendben is van! A kellemes környezet, a család nyújtotta biztonság sokszor segít neki abban, hogy házi feladatát szívesen elvégezze. Gyakran írja meg a leckét az ebédlőasztalon, a konyhában, vagy akár a padlón a testvére szobájában. Hagyjuk, ha ő örömét leli abban; még elegendő idő áll előtte, hogy megtanulja, mennyire fontos lesz számára a rendezett, zavartalan munkakörnyezet. Ha kényszerítjük arra, hogy a saját íróasztala mellett dolgozzon, bizony hamar alábbhagy a kezdeti lelkesedés.

Hasznos volt ez az oldal?

 • Applikáció

  Töltse le mobil applikációnkat, vásároljon könnyen és gyorsan bárhonnan.
 • Számlakártya

  Használatával gyorsan és egyszerűen igényelhet áfás számlát.
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!