Beton kaspó készítése házilag

Nem olyan rég bukkant fel meglepő ötletként, majd hódított tért, hogy a kertbe és a lakás belső terébe - akár konyhai munkalapként - beton elemeket használjunk. A beton, mint látványelem letisztult és trendi.

A virágkaspók esetében számos alapanyagot alkalmazhatunk, mint azt korábbi blogcikkünkben is megmutattuk. A beton azért remek választás, mert amellett, hogy érdekes és modern, még olcsó is. A kültéren használt beton virágtartó nagy előnye, hogy elég nehéz olyan szelet elképzelni, ami felborítaná. Cikkünkben bemutatjuk, hogy készíthetjük el beton kaspónkat könnyedén otthon.

De mi is az a kaspó és miért használjuk?

A kaspó egy alapvetően dekorációs célú tárgy, amely leginkább arra szolgál, hogy a virágtartót, cserepet eltakarjuk vele. A kaspók megválasztásánál érdemes figyelembe venni pár alapvető szempontot. 

  • Ha gyakran kell mozgatnunk a kaspót, akkor jobb könnyebb anyagút választani, például műanyagot, üveggyapotot.
  • A kaspó formájának alkalmazkodnia kell a növény igényeihez. A korán virágzó fajtáknak széles tartó ideális, a hosszú gyökerűeknek, mint amilyen például a rózsa magas edény kell, hogy a kellő nagyságú cserép beleférjen.

A beton kaspó házilag is készíthető, ezek a lépései

A Praktiker videója bemutatja, miként készülhet el hobbi barkácsolók műhelyében, de cikkünkben is leírjuk, hogy alkothatunk egyedi beton kaspót:

Ha szeretünk barkácsolni, otthon kis befektetéssel csinálhatunk cementkaspókat. Ennek még az is az előnye, hogy mi magunk dekorálhatjuk, hogy igazán a kertünkbe, lakásunkba illő legyen. Először is lássuk, mire lesz szükségünk.

Szükséges szerszámok, alapanyagok

Az alábbiakat érdemes beszerezni:

  • Cement
  • Homok vagy sóder
  • Agyaggranulátum
  • Csavaranya vagy más nehezék 
  • Festékek - akár akril festék is megfelel, magának az anyagnak a megfestéséhez színezőpigment 
  • Öntőformák - műanyagdoboz, félbevágott tejesdoboz, fa doboz stb.
  • Fúrógép

A folyamat lépésről lépésre

Keverjük ki a betont

A beton kikeverése vízzel aránylag egyszerű. Közepes, sűrű tejföl vagy zabkása állagúra törekedjünk. 

Tipp: ha biztosan csomómentesre szeretnénk csinálni, akkor használjunk keverőszárat. A tökéletes betonkeveréshez segítség lehet ezzel foglalkozó videónk

Vigyük bele formába a betont

Ezután bele kell öntenünk a folyékony anyagot egy formába, nem teljesen (kb félig), mert még belenyomjuk majd a formát, és ez feljebb emeli a szintjét. A forma lehet háztartási ételtároló műanyag doboz, vagy akár szétvágott, kimosott tejesdoboz.

Először tehát egy nagyobb formát töltsük meg az alapanyaggal. Ezután helyezzünk bele ebbe egy kisebb dobozt, amit kívülről - ahol a betonnal érintkezik - valami zsírosabb anyaggal jó bekenni, hogy megkönnyítsük majd az eltávolítását. Erre tökéletes a mosogatószer, étolaj. Ez a belső forma alakítja ki a helyet a virágcserépnek.

 

Miután belenyomtuk a betonba a belső, kisebb formát, nehezékként például köveket, csavar anyákat tehetünk bele. Fontos, hogy bármilyen nehezéket használunk, az szimmetrikusan helyezkedjen el.

Négyzetes kaspót is kialakíthatunk

A négyszögletes kaspók is nagyon trendinek számítanak. Ezekhez készíthetünk szögletes külső formát, például doboz formára összeszögelt bútorlap darabokból. Jó tudni, csak olyan fa vagy más anyagot használjunk öntőformának, ami elég sima, és amin nem tapad meg a beton.

Szárítsuk meg a kaspót

Most már nem mi dolgozunk, csak az idő. Legalább 48 órát kell adnunk a kaspónak, hogy megszilárduljon. Az idő felénél kivehetjük a belső formát, és száríthatjuk így tovább. 

Lyukasszuk ki a kaspót, és dekorálhatjuk is

Gondolnunk kell még arra, mi lesz a locsoláskor vagy eső után a cserépből kifolyó, kaspóban rekedt vízzel. A beton porózus anyag, valamennyire elszívja a vizet, de nem teljesen oldja meg ezt a kérdést. 

A pangó víz elvezetéséről mindenképpen gondoskodjunk, mielőtt a túl nedves virágföldben rothadni kezdene a növényünk: fúrjunk lyukat a beton kaspó aljába. (Ezután persze arra is jó gondolni, hova, mibe folyik majd ki innen a víz.)

Ha nedvességet beszívó agyaggranulátumot teszünk a beton kaspó aljába, a cserép alá, akkor a virágaink biztosan jól fogják érezni magukat.

Amint elkészült, befesthetjük a cementkaspónkat. Amennyiben csíkosra, vagy más mintázatúra szeretnénk alakítani, maszkoló szalaggal lefedhetjük, és a fennmaradó részt festjük be. 

Végül: már csak bele kell ültetni kedvenc növényeinket a magunk alkotta tartókba, és meglocsolni őket.

Kreatív virágtartók készítésével foglalkozó cikkünkben bemutattuk, hogy a kaspókat sokféleképpen dekorálhatjuk még - kagylóval, felesborsóval -, de akár egy régi kávésdoboz is stílusos otthont nyújthat egy virágnak az otthonukban. Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!