Szánkó- és csúszkatrendek 2018-ban

Szánkó és hócsúszka kínálat 2018-ban: mik az aktuális trendek? Melyikkel tudunk szélsebesen száguldani és melyik biztonságos? Kis kreativitással mi is elkészíthetjük a profi csúszkák másolatát! – Praktiker ötletek

Sajnos mostanában elkerülnek minket a nagy havazások, de egy-egy rövidebb időszakban élvezhetjük az igazi tél szépségeit és örömeit. A gyerekek, de valójában a felnőttek számára is nagy élmény és jó szórakozás a szánkó. Nézzük meg együtt, hogy mivel szánkóztak régen és mivel szánkózunk napjainkban!

Karfás fa szánó a Praktikernél

Szánkók és csúszkák régen

Bizonyára sok olvasónknak van emléke a klasszikus faszánkókról, amelyek hosszú, általában könnyebb szerkezetű falécekből épültek fel, aljukon egy vékony fémlemezzel. Ezek a régi korok termékei, de nagyon népszerűek most is. Általánosságban elmondható, hogy ezek a korábbi szánok szinte csak fa- vagy vasanyagból készültek, illetve a csúszkákból sem állt rendelkezésre a műanyagiparnak ennyiféle terméke.

Klasszikus faszánkók

A klasszikus faszánkók a legtöbb nagyobb szupermarketben megtalálhatók. Színük, anyaguk natúr fa. Ami leginkább szerethetővé teszi őket, az a nosztalgikus életérzés és az úgymond oldschool formatervezés, ami gyerekkorunk óta mit sem változott. Általában ezzel a szánkótípussal csak jó tapasztalataik vannak olvasóinknak: jól csúsznak, stabilak, és sosem hagynak minket cserben, hiszen nem könnyen törnek. Kisebb hátrányuk, hogy a fémtalpak miatt kicsit nehezebbek, bizony elég munkás feladat egy meredek domb aljáról felcipelni őket az újabb csúszásig.

Karfával vagy nélküle?

A klasszikuk szánkók esetében árulnak karfával ellátott verziókat is. Ez inkább akkor praktikus, ha nemcsak a felhőtlen csúszás céljából vásároltuk a szánkónkat, hanem esetleg a kisgyerekünket szeretnénk vele ide-oda hordani a téli napokon. Ilyenkor nagyon hasznos, ha a kicsi bele tud kapaszkodni a karfába, vagy a hátával neki tud támaszkodni. Kisebb a valószínűsége, hogy egy nagyobb csúszás vagy hirtelen rántás esetén gyermekünk a hóban landol.

Így készül a saját kezűleg gyártott szánkó - videó

Színes csúszkák

A színes, fröccsöntött csúszkákból találjuk talán a legnagyobb arzenált. A boltokban felfedezhetünk szinte mindent, még olyan csúszkatípusokat, amiket korábban még nem is hallottunk: boardslide, funny slide, runslide, talpra vagy fenékre rögzíthető tepsi- és tálkaformák. Ezek a lesiklás teljesen új élményét adhatják. Kaphatunk felnőttesebb dizájnnal ellátott termékeket, de vannak pazar, színes és mintás verziók a kicsiknek. Fogantyúval vannak ellátva, ez kisebb biztosítékot is jelent a csúszásnál, hogy rajta maradjunk a domb aljáig. Könnyű, műanyag szerkezetűek, de ez egyben sajnos hátrányuk is: könnyen elpattannak, eltörnek.

Hócsúszkák a Praktikernél

Csúszkák házilag

A házilag készített csúszkák esetében a fantáziánkon kívül csak a veszélyérzetünk szabhat határt a lehetőségeinknek. Sok minden megteszi: egy régi műanyag kád átalakítva, egy régi, kiselejtezett gépjármű ajtaja, egy falap kissé megspékelve kapaszkodókkal és még sorolhatnánk. A lényeg, hogy teszteljük le a csúszási képességeit, és figyeljünk a testi épségünkre is!

Reméljük, kedvet kaptak a szánkózáshoz és várják már, hogy leessen az első hó! Kellemes szórakozást!

%%TERMEK_AJANLO_560%%

Kövesse a Praktikert Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!