Csináld magad: karácsonyi díszek a fenyőfára

A karácsonyi dekorációkhoz nem feltétlenül kell drága díszeket vásárolni, hiszen egyszerű dolgokból is készíthetünk olcsó és különleges karácsonyfadíszeket – például drótból, filcből, tobozból vagy akár papírból. Különösebb kézügyességre sem lesz szükségünk hozzá, csak egy kis türelemre, így kezdők is bátran nekiláthatnak, de családi programnak is tökéletes lehet. Nincs más hátra: következzenek az egyedi karácsonyi díszek!

Karácsonyi díszek házilag filcből

A másik egyszerű, de nagyszerű alapanyag a drót mellett a hagyományos filc. A drótos verzióhoz képest a filchez már szükség lehet egy kis kézügyességre, minimális szintű varrótudásra, de nagyobb gyerekekkel ez is kiváló „készülődős” program lehet. A lényeg, hogy mézeskalács formák segítségével (vagy akár szabad kézzel) formákat rajzolunk, kivágjuk, végül kettőt összevarrunk. A végleges összevarrás előtt vattával is kitömhetjük, de gyöngyökkel vagy flitterrel is díszíthetjük!

Kellékek:

 • filc
 • olló
 • cérna
 • vatta
 • gyöngyök, gombok, szalagok

Karácsonyfa filcből

1.) Rajzoljunk papírra egy egyszerű fenyőformát, vágjuk körbe, és rajzoljuk fel kétszer zöld színű filcre. Vágjunk ki tizennégy darab egyforma kis kört többféle színes filcből, ezek lesznek a karácsonyfadíszek.

2.) Varrjuk fel a díszeket a fenyőfa két oldalára, és az egyik hátoldalára varrjunk fonalból akasztót.
3.) Kezdjük el összevarrni a fenyő két oldalát pelenkaöltéssel, és mielőtt körbeérnénk, tömjük ki vattával.

Karácsonyi csillag filcből

1.) Rajzoljunk fel papírra egy csillagot, vágjuk körbe, és rajzoljuk át kétszer színes filcre. Vágjuk ki a csillagokat, és vágjunk ki mellé 10 darab kis kört, amelyek majd a csillag két oldalát díszítik.
 
2.) Kezdjük el felvarrni a köröket a két csillagra, és ne felejtsünk el akasztót varrni az egyik hátoldalára. Ha végeztünk, varrjuk össze pelenkaöltéssel a csillag két oldalát, és mielőtt körbeérnénk, tömjük ki vattával.

3.) Kész is az első csillag, kezdhetjük a következőt!

Hóember filcből

1.) Rajzoljunk papírra egy egyszerű hóember formát, vágjuk ki, és rajzoljuk rá kétszer fehér filcre. Vágjuk ki, és vágjunk még mellé két kezet és egy sárgarépa orrot.

2.) Készítsük el a hóember arcát, ragasszuk fel az orrát, és varrjunk neki szemet, szájat, a hasára gombokat.

3.) Varrjuk össze a hóember két oldalát.

4.) Mielőtt körbeérnénk, tömjük ki vattával, és már meg is vagyunk!

Fenyőfa díszek házilag drótból

A lehető legegyszerűbb megoldás, ha színes drótokból készítünk díszeket. Elsőre talán meglepő, hogy egy ennyire rideg anyagot párosítunk a karácsonyi dekorációhoz, de a végeredmény meglepően ízléses! A legjobb pedig, hogy csak néhány dologra lesz szükségünk.

Fenyőfa díszek házilag drótból

Kellékek:

 • vékony drót
 • papír 
 • ceruza 
 • kis deszkadarab 
 • szögek 
 • fúró

Természetesen a karácsonyi dekoráció terén számtalan további ötlet és inspiráció létezik, ezért érdemes böngészni további karácsonyi cikkjeink között!

Megjött a kedved a dekoráláshoz? A Praktiker kínálatában nemcsak kész díszeket, de hozzávalókat is találsz!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!