Oldal tetejére

A térelválasztás 7 kreatív módja

A nagyobb terek, a hosszan elnyúló felületek nagyon jól elbírják a megosztást, a térelválasztást, aminek eszköze lehet a paraván, egy polc, de akár még egy kandalló is.

A nagyobb terek, a hosszan elnyúló felületek nagyon jól elbírják a megosztást, a térelválasztást, aminek eszköze lehet a paraván, egy polc, de akár még egy kandalló is.

A helyiségek felosztása jó lehetőség arra, hogy a teret kisebb egységekre tagoljuk, hogy a térelválasztásba játékosságot vigyünk. A kisebb helyiségekben kialakíthatunk intim zúgokat, a nagyobb terekkel a lakályosságot hangsúlyozhatjuk. A terek felszabdalására gyakran alkalmaznak drapériát, válaszfalat vagy könyvespolcot, de léteznek olcsóbb, kevesebb helyet elfoglaló megoldások is. Ilyen lehet például a kötelek, sodronyok használata.

Spanyolfal

A spanyolfal, amit paravánként is ismerünk, klasszikus megoldás a térelválasztásra. Kezdetben szélfogóként szolgált, napjainkban már inkább a belső terekben, elsősorban az intim szféra megőrzése érdekében kap szerepet. Paravánnal azonban nem csak az öltözősarkot, de a vasalódeszkát is elrejthetjük a kéretlen pillantások elől.

paraván

Egy paraván legalább három, zsanérokkal összekötött elemből tevődik össze. Praktikus, mert a fal szélessége növelhető és csökkenthető, összecsukható, könnyen szállítható, bármilyen helyiségben kedvünk, igényünk szerint felállítható. Paraván minden stílusban, méretben és árszinten beszerezhető.

Szekrények, polcok

A térelválasztók favoritjai a mindkét oldalon használható szekrények és polcok. Ezek az elemek, domináns jellegükből adódóan, leginkább a nagyobb helyiségekben használhatók. Mivel a középpontban állnak, rengeteg helyet biztosítanak a különböző, állandóan használt tárgyaink, vagy akár disz, vagy műtárgyaink bemutatására, tárolására. Figyeljünk arra, hogy a térelválasztó minkét oldala esztétikus legyen, mivel a térben mindkét oldal látható.

polc

Térelválasztó azonban nem csak fal, polc vagy paraván, de ilyen elem lehet egy heverő vagy kanapé is. Kisebb helyiségek esetében tértakarékos, dekoratív térelválasztók alkalmazása javasolt. A térelválasztó elem alakjának, kialakításának csak a fantázia szab határt: a keretre feszített zsinór, fémállvány, virágfüggöny például légies választás, szerkezetükből adódóan könnyen felszerelhetők és változtathatók.

Tolóajtó

Tolóajtóval, mozgatható fallal pillanatok alatt új határokat jelölhetünk ki a helyiségben. A mozgatható fal, ajtó szabadon bővíthető, eltolható, vagy éppen megszüntethető. A variálható falakkal kisebb lakóterek, kellemes zúgok, vagy éppen tágasabb, levegősebb terek jöhetnek létre. A flexibilis ajtó, a hirtelen változtatási lehetőség, a lakályosság miatt jelentősen felértékeli a helyiséget. Ez a módszer minden stílus esetén alkalmazható, legyen az letisztult, modern, esetleg rusztikus vagy klasszikus.

tolóajtó

A terek strukturálására leggyakrabban függönyt használnak. Ezek a függönyök lehetnek puhán omló textíliák vagy lapfüggönyök. A textíliák, a puha sziluettek, a függönyök különösen a nappaliban és a hálószobában hatnak harmonikusan. A függöny hossza, anyaga vagy a kialakítása határozza meg, hogy a függöny falként vagy fátyolszerű válaszvonalként jelenik meg. Kisebb helyiségek esetében, válaszfalként, inkább finomabb anyagokat, mint például a papírt és világosabb színeket használjunk.

Vannak helyiségek, melyek különösen nagy méreteik miatt jól elviselik az utólagosan beépített válaszfalakat. A fél térelválasztók jól szolgálhatnak hangszigetelőként, vagy intim lakótereket, mint például hálófülkét is rejthetnek. Hátrányuk, hogy a falak nem mozgathatók, így nem teszi lehetővé a lakóterek állandó változtatását.

A nagy helyiségek gyakran ridegnek hatnak. Egy ilyen helyiség látványos eleme lehet egy megfelelően kiválasztott és kivitelezett kandalló, mellyel például jól leválasztható az étkező és lakótér. Ez a megoldás mindenképpen egy nagyobb építészeti beavatkozást igényel, de kellemes látványt, otthonosságot biztosít.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

 • Kérdése van?

  Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésére!
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • Termékfoglalás

  A megrendelt terméket akár 5 napig lefoglaljuk Önnek!
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!
 • Szakemberkereső

  Találja meg az Önnek megfelelő szakembert a fix24.hu segítségével