10 dolog, amit elronthatunk, ha szobanövényeket tartunk a lakásban

A szobanövények gondozása hálás feladat, ami minimális hozzáértést igényel. A siker érdekében tíz pontban összeszedtük, hogy mit kell tudni ahhoz, hogy az újonnan vásárolt növények jól érezzék magukat velünk.

1. Használati útmutató

Nincs két egyforma növény, éppen ezért nagyon fontos, hogy megismerjük a kiválasztott, vagy ajándékba kapott fajtát. Minden növényhez tartozik egy leírás, amit érdemes alaposan áttanulmányozni, hogy megtudjuk, a növénynek pontosan mire van szüksége a fejlődéshez.

2. Túlöntözés

Az egyik legkritikusabb pont a locsolás: a legtöbb ember hajlamos azt gondolni, hogy a sok víz nem árthat meg, pedig rengeteg növénynek kimondottan rosszat tesz, ha eláztatják. Néhány fajta éppen attól lesz boldog, ha két öntözés között a földje kiszáradhat.

3. Vízmegvonás

Természetesen az sem tesz jót a növénynek, ha nem kap elég vizet, ami leginkább akkor fordul elő, amikor a növény gazdája akkor locsol, amikor éppen eszébe jut. Ha megismertük a szobanövény vízigényét, érdemes a locsolásba is rendszert vinni, és kijelölni napokat, napszakokat.

4. Rossz fényviszonyok

Míg az aloe vera félárnyékban is jól érzi magát, a szobafikusz nem bánja, ha a több fényt kap: vagyis ahány növény, annyi fényigény. Érdemes venni a fáradtságot, és utánajárni, hogy a kiválasztott növény a lakás melyik pontján érzi majd jól magát, vagy fordítva: a lakás kiszemelt pontján mely növények éreznék jól magukat.

5. Megfelelő hőmérséklet

Érdemes észben tartani, hogy a legtöbb szobanövény ugyanazt a hőmérsékletet igényli, mint az ember, vagyis nem feltétlenül örül annak, ha az ablakpárkányra helyezik, ahol tűz a nap, vagy oda, ahol télen az ablak résein keresztül ömlik be a hideg. Hasonlóan gondoljunk a légkondicionálóra is!

6. Átültetés

A legtöbb szobanövény egy-két éven belül kinövi a neki szánt ültetőedényt, nagyobbra lesz szüksége. Ennek első jelei a sárgulásnak induló levelek, amik üzenik, hogy a növény már nem kap elég tápanyagot a földből; de a cserépen túl gyorsan átszaladó öntözővíz is azt mutatja, hogy kevés a föld a növény alatt.

7. Kártevők

A szobanövények legnagyobb ellenségei közé tartoznak a pókok, a szúnyogok, az atkák és a tetvek. A növények védelme érdekében érdemes az új szobanövényt az első 30 napban a többi növénytől elkülönítve elhelyezni. A beteg növényt egészséges társai közül minél előbb ki kell emelni, a kártevőt pedig a lehető leggyorsabban azonosítani, és elpusztítani.

8. Táplálás

Ahogy az embernek, úgy a szobanövénynek is szüksége van extra vitaminokra, ásványi anyagokra ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön, virágot és új leveleket hozzon. A megfelelő tápoldat kiválasztása érdekében érdemes utánaolvasni, hogy növényünknek mire van szüksége. (Például az orchidea speciális oldatot igényel.)

9. Rossz föld

A szobanövény életben maradásának további fontos alapfeltétele a megfelelően kiválasztott föld, amit szintén a növény igényei határoznak meg. Míg a legtöbb növény a gazdag, sűrű földben érzi jól magát, mások – mint például a kaktusz – magas homok- és tőzegtartalmú földet kedvelik.

10. Mozgatás

A növény idővel megszokja helyét a lakásban, és „rosszul viseli” ha túl sokat mozgatják, nehezen szokja meg az új fény- és hőmérsékleti viszonyokat.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!