A WC-csésze beépítésének 3 alapkérdése

WC-csésze vásárlása előtt feltétlenül tájékozódjon, hogy ne kelljen felesleges kiadásokba vernie magát! Elsőként ezt a 3 kérdést kell tisztáznia.

wc-csésze

A WC-csészék kiválasztásának szabályai

Nincs könnyű helyzetben az, aki új WC-csésze-vásárlás előtt áll, hiszen a kínálat hatalmas, a termékválasztás során pedig számtalan szempontot kell figyelembe venni. A változatos formatervezés és a különböző méret mellett döntenünk kell arról, hogy a csésze falra vagy aljzatra szerelhető, monoblokkos (a csészére szerelhető a WC-tartály), alsó vagy hátsó kifolyású, mély és/vagy lapos öblítésű legyen.

Milyen bekötések, csatlakozások vannak a WC-csészén?

A WC-csészék két alaptípusa az alsó és a hátsó kifolyású csésze, ami annyit takar, hogy a lefolyó a WC talpa alatt vagy a WC hátsó részénél található-e. Az aljzathoz rögzített WC a padlón áll, ahová csavarral rögzítik. Ez a típus stabil és megfizethető. A fali WC a falban található szerelőkereten „ül”, ami nemcsak esztétikus, de a takarítást, a felmosást is megkönnyíti.

A laposöblítésű (sík) WC-csésze esetén a széklet nem egyből a vízbe, hanem egy a csészében kialakított peremre érkezik. Ezt a típust alkalmazzák a kórházakban, hiszen megkönnyíti a mintavételt. Ellene szól, hogy nem szagmentes megoldás, és tisztántartására, vízkőtelenítésére is jobban oda kell figyelni. Ezzel szemben a mélyöblítésű csészénél a végtermék egyből a vízbe kerül, ami elnyeli a kellemetlen szagokat, ám a visszafröccsenés veszélye fennáll.

Ami a WC-tartály elhelyezését illeti, választhatjuk a monoblokkos kivitelt, vagyis azt a megoldást, amikor a tartályt a csészére ültetik; de voksolhatunk a falra szerelhető változatra is, ami lehet felső (ekkor a víz a magasból zúdul le, emiatt nem a legcsendesebb) vagy alsó elhelyezésűt.

Hogyan lehet elrejteni a WC-tartályt?

A beépített tartály a legmodernebb trendeket követi, ez esetben a tartály a csésze mögötti falba van beépítve, így láthatatlan. Szerelőnyílása van, így meghibásodás esetén is jól hozzáférhető. Ezek a legmagasabb árkategóriát képviselik. A beépített tartályos vécét egy masszív kerettel szerelik be, ami a hozzá épített csészét is megtartja. Így utólag könnyebben takarítható a vécé és környéke, hiszen gyakorlatilag a csésze alatt is felmoshatunk, mivel az nem érintkezik a padlóburkolattal.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!