Ventilátor fajták előnyei és hátrányai

A ventilátorok nem csak a levegőt tudják mozgatni, hogy ezzel kellemesen hűtsék a szobát, hanem egyes modellek párásítani vagy hűteni is tudnak. Míg az egyszerűbb fajtákat kézzel kell fel- vagy lekapcsolni, addig vannak időzíthető és távirányítós modellek is. A felszerelés nehézsége nagyban változik, hiszen egy mennyezeti ventilátort fel kell fúrni, míg egy oszlop ventilátort elég a sarokba állítani és csatlakoztatni. Segítünk kiválasztani a számodra is praktikus ventilátort.

Ventilátor fajták, avagy választás előtt

Az elmúlt időkben a klímával való hűtéssel kapcsolatban számos kritika megfogalmazódott, éppen ezért a hűtő ventilátorok ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Természetesen léteznek már klíma ventilátorok is, de a légkeringetéses rendszerek alapvetően más elv szerint működnek. Ugyanakkor vannak már olyan modellek, amik párásító ventilátor vagy páraérzékelős ventilátor név alatt futnak – ezek a levegő minőségét még javítani is tudják. Igaz, amennyiben ventilátort olcsón szeretnénk vásárolni, akkor ezek a modellek kevésbé kerülhetnek képbe, de így is marad még mozgástér… és nem a baseball sapkába épített napelemes ventilátorra gondolunk!

Oszlop ventilátor

Az oszlop ventilátor legstílusosabb darabjai általában a torony ventilátorok közül kerülnek ki. Ezek nemcsak esztétikus kiegészítői lehetnek otthonunknak, hanem igazi komfortot is biztosítanak, hiszen távirányítós ventilátorok lévén könnyen és kényelmesen irányíthatjuk működésüket.

Oszlop ventilátor - Praktiker

Mennyezeti ventilátor

A mennyezeti ventilátor minden bizonnyal az első típus, ami a legtöbbeknek beugrik, nem véletlenül! A szoba közepén, a mennyezeten elhelyezve hatékonyan tudja mozgatni a levegőt, sőt, fűtőszezonban meggátolja a meleg és hideg levegő rétegződését, így egyenletes hőmérsékletet is tudunk biztosítani. Igaz, a sok típus közül ennek talán a legidőigényesebb a beszerelése, cserébe viszont egy csillár ventilátor nemcsak díszítő elem tud lenni, hanem príma fényforrás is.

Mennyezeti ventilátor - Praktiker

Asztali, Padló és USB ventilátorok

Ha azt mondjuk, hogy mini ventilátor vagy olcsó ventilátor, akkor mi rögtön az usb ventilátorra gondolunk. Persze a terméklista olcsóbb modelljei között ugyanúgy megtaláljuk az asztali vagy elemes ventilátorokat is, de a padló ventilátorok között már full extrás darabokat is találhatunk! Amennyiben hűtő fűtő ventilátort keresünk beépített párásító funkcióval, akkor a padló ventilátor modelljei között fogjuk megtalálni az ideális modellt.

Padló ventilátor - Praktiker

Álló ventilátorok

Az álló ventilátorok a termékkategória örökzöld darabjai: egyszerű szerkezetek, olcsók, gyorsan beüzemelhetőek, egy nagy teljesítményű álló ventilátor pedig könnyedén meg tudja forgatni egy nagyobb szobában is a levegőt. Habár az olcsóbb termékek nem erősítik a halk ventilátorok csapatát, cserébe viszont már akkumulátoros kiszerelésben is kaphatók!

Álló ventilátor - Praktiker

Fali ventilátor

Ebben a kategóriában két főtípus létezik: az axiális ventilátor és a falra szerelhető (zsalus) ventilátor. Utóbbi gyakorlatilag ugyanazon az elven működik, mint az álló variáció, annyi különbséggel, hogy a felszerelés egy kis plusz munkával jár. Az axiális ventilátor ezzel szemben már egy kicsit speciálisabb megoldás, hasonlóan néz ki, mint egy számítógép gépházát hűtő ventilátor, persze jóval nagyobb méretű és teljesítményű. Ezek elsősorban szellőztető funkciót látnak el – az apró fürdőszobáktól kezdve az ipari helyszínekig.

Segítségre van szükséged a ventilátor választás során? Olvasd el korábbi cikkünket is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!