Banner

Vegyestüzelésű kazán – a hagyomány és a biztonság kombinációja

Menjen biztosra! Ha csak a már bizonyított módszerekben bízik, akkor nem kérdés: a vegyestüzelésű kazánt kell választania: biztonságos, takarékos, hatékony.

Különbségek kazán és kazán között

A vegyestüzelésű kazánok békebeli méretekkel megáldott készülékek. Alapterületük egy átlagos családi háznál elérik az 1-1,5 négyzetmétert, és akár 2 méter magasak is lehetnek. A legmegfelelőbb, ha a gázkazántól és alapvetően minden gyúlékony, lobbanékony anyagtól, folyadéktól, gáztól távol tartjuk; legszerencsésebb esetben erre egy külön helyiséget, vagy a helységből leválasztott részt alakítunk ki a megfelelő és balesetmentes üzemeltetésére.

kazán

A fűtési rendszerünket el kell látnunk nyomásszabályzó és lefúvó szelepekkel, mert a vegyestüzelésű kazánba betett anyagok szabályozás nélkül egyszerre gyulladnak be, és túlfűthetik a rendszert, ami nagy mértékben megemeli a csövekben uralkodó nyomást, valamint szabályozó nélküli padlófűtés esetén akár égési sérüléseket is okozhatnak. Ezek kiegyenlítésére, leengedésére szükséges beszereltetnünk a fentebb felsorolt biztonsági eszközöket.

Emellett gondoskodnunk kell a kazánunk közelében tűzmentesen elszeparált tüzelőanyag tárolásról is. Természesen a megfelelő, az égéshez szükséges mennyiségű levegő ellátásáról, valamint az égéstermék kéményen keresztül történő elvezetéséről sem szabad megfeledkeznünk. 

Előnyei: A kezelése minimális szakértelmet igényel, nagyon egyszerű működésű, ezért nagyon ritkán romlik el. Alacsony költségen fenntartható készüléktípus. A családi ház szinte mindenevője, a legtöbb hulladéktípus elégethető benne, ami otthonunk közelében keletkezik.

Hátrányai: Magas bekerülési költség, nagy méret. Legalább havonta a belsejét ki kell takarítanunk, hogy a megfelelő hőleadást hosszú távon biztosítsuk. Az égetés során keletkező hamut folyamatosan el kell távolítanunk a készülékből. A szilárd tüzelőanyagok tárolása száraz helységet igényel, valamint általában nagyobb mennyiséget kell raktároznunk.

Milyen tüzelőanyagokat égethetünk el a vegyestüzelésű kazánban?

Alapvetően bármilyen szilárd tüzelőanyaggal megbirkózik ez a fajta kazán. A háztartási hulladék (papír, növényi hulladék) mellett a tűzifát, a szenet, brikett fajtákat és a pelletet sem "veti meg". Ezen kívül a kertünkben felelhető nyesedékek, ágak, levelek elégetésére is alkalmas, bár utóbbiakat inkább komposztba tegyük, ha van rá lehetőségünk.

Mit nem égethetünk ebben a fajta kazánban?

Folyadékok, kisebb gázhajtású palackok (flakonok, spray-k dobozai), lobbanékony és veszélyes hulladékok, műanyagok, autógumi. Alapvetően minden, ami robbanáshoz vezethet, valamint az égés során veszélyes anyagokat juttat a kéményen keresztül a szabadba. Legyünk óvatosak, mert egy nem átgondolt begyújtás a kazánban könnyen katasztrófához vagy tragédiához vezethet.

Láthatjuk, hogy megfelelő biztonsági intézkedések mellett igazán hasznos kiegészítője tud lenni a fűtési rendszerünknek a vegyestüzelésű kazán, amely minimális karbantartás mellett sokáig elkísér majd bennünket.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!