Oldal tetejére

Tűrőképes szobanövények otthonaikban, amelyek bírják a strapát

Vannak szobanövények, amelyek különleges hangulatot teremtenek, mások barátságosabbá teszik a lakásunkat, a színesebb, pompásabb fajták pedig igazi kiegészítői, díszei lehetnek hajlékunknak. Persze nem mindenkinek van ideje arra, hogy nap, mint nap gondoskodjon szeretett növényéről, vagy éppen azért mond le róla, mert az ingatlan fekvése miatt túl kevés fény szűrődik be az otthonába. Ám, ha olyan szívós növényt választunk, amelyik nem igényli az állandó napsütést és a sötétebb szobákban is boldogan eléldegél, illetve csak ritkán kell locsolni, mi is büszke szobanövény tulajdonosok lehetünk és még az otthonunk is hangulatosabbá válik tőlük. Most bemutatunk néhány igazán strapabíró típust.

Szobanövények - Praktiker

Nincs többé lelkiismeret furdalás!

Nem jó érzés végignézni, ahogyan hőn szeretett növényünk haláltusáját vívja a cserépben. Vagy azért, mert több alkalommal is elfelejtettük meglocsolni, vagy, mert nem érezte jól magát azon a helyen, ahová tettük. Olyan is előfordul, hogy az ember hosszabb időre elutazik és nincs kit megkérnie arra, hogy ez idő alatt megöntözze, gondozza a szobanövényét. Nos, íme a jó hír: végre vége a lelkiismeret furdalásnak, hiszen vannak olyan igénytelen fajták, amelyekkel alig kell foglalkozni, csupán minimális törődést igénylenek, mégis feldobják az otthonunkat, és szépen növekednek akkor is, ha nem figyelünk rájuk nap, mint nap.

Az anyósnyelv egy igazi túlélő

Akinek van anyósa, annak lehet, hogy egy-két vicc rögtön beugrik a szobanövény elnevezése hallatán. Ám nem kell aggódni, ha az anyósnyelvet letesszük a sarokba, nem szól vissza, és nem üti bele az orrát semmibe, csak szépen csendesen eléldegél ott. Plusz előnye, hogy akár egy sötétebb helyiségben is otthon érzi magát és locsolni sem kell túl gyakran. Olyannyira, hogy télen elég, ha – hihetetlen, de igaz! - kéthavonta megöntözzük. Ez az a növény, amely tényleg szinte bármit túlél… Egy árnyoldala azért van, a levelei mérgezőek, így nem árt vigyázni vele, ha kisgyerek vagy háziállat van a családban!

Az aloe verával kevés a macera

Az aloe verát sokan igazi csodanövényként tartják számon. Állítólag már Kleopátra is előszeretettel használta: a bőre a leveleitől lett olyan friss és bársonyos, de nem csak kozmetikumként, hanem sebgyógyításra is alkalmazták akkoriban. A növény belső, zselés anyaga ugyanis többek között gyulladáscsökkentő, immunerősítő és sejtregeneráló hatással bír. Kinek ne jönne jól egy ilyen szobanövény az otthonában? Pláne, hogy télen elég havi egyszer megöntözni, és nyáron sem igényel túl sok vizet: kéthetente elég, ha meglocsoljuk. S hogy hol érzi magát a legjobban? Egy olyan helyet keressünk neki, ami világos, de nem túl napos.

Amennyire szúrós, olyan káprázatos a gömbkaktusz

Kicsi, kerek, szúrós, de szemkápráztató virágokat hoz. A gömbkaktusz otthonunk ékje lehet, egy igazi egzotikus növény, és „könnyű eset”, hiszen kevés odafigyelésre és gondozásra van szüksége. Nem igényli a gyakori öntözést még nyáron sem, a tűző nap pedig nem tesz jót neki. Egy világos, ám kissé árnyékos helyet keressünk a számára és biztosak lehetünk benne, hogy meghálálja...

Kapcsolódó cikk: Virágföld-körkép

Irodába is tökéletes az agglegénypálma

Az egyik legstrapabíróbb szobanövény minden bizonnyal az agglegénypálma, legyen bármilyen adottságú és fekvésű is az otthonunk. Azzal teszünk neki jót, ha két öntözés között hagyjuk kiszáradni a földjét, éppen ezért gyakran találkozhatunk vele irodákban is. Amilyen igénytelen, olyan szép és fényes leveleket hoz, emiatt sokan dísznövénynek veszik a lakásukba.

Ha további tanácsra van szükséged a virágokkal kapcsolatban, kövesd a Praktiker a Youtube-on is!

Hasznos volt ez az oldal?