Banner

Tricikli vagy tanulóbicikli? - Segítünk választani

Triciklit vagy tanulóbiciklit vásároljunk a gyermeknek? Új trendek tudatos szülőknek. – Praktiker ötletek

tricikli

Napjainkban már nem kérdés, hogy milyen erős összefüggés van mozgás és testi, lelki egészség között. Ez a szülők számára elsősorban azt jelenti, hogy nem tudják elég korán elkezdeni a gyermek mozgásra, sportra való rászoktatását. A kerékpár nemcsak jó szórakozás, de hasznos is, hiszen a biciklizés fejleszti a koordinációs és motorikus készségeket is.

Hány éves kortól ajánlott?

Nyilvánvaló, hogy a gyermek méretei, képességei miatt nem lehet egyből valódi biciklire ültetni. 1,5 éves kor felett már sok kisgyerek száguldozik futóbiciklivel, vagy más néven tanulóbiciklivel, ami egy olyan biciklihez hasonló játék, ahol a kicsinek leér a lába, de a fenekét is rá tudja tenni az ülésre és szabadon tud kormányozni. Ez  praktikus, mert mire a „valódi” biciklis korszakhoz ér, már kialakul és megerősödik az egyensúlyérzéke, koordinációs készségei. Megtanulja, milyen erőbefektetés szükséges a haladáshoz, a sebesség növeléséhez vagy a fékezéshez. Ez az eszköz megerősíti a gyermek figyelmét, észlelési képességeit és javítja a reflexeket, hiszen miközben a kicsi szélsebesen rohangál a játékkal, nagyon sokféle inger éri, ki kell kerülni dolgokat, embereket.

Triciklit érdemesebb később adni a gyereknek, hiszen ez már pedálos jármű, használata kicsit nagyobb erőbefektetést igényel. Akkor is érdemes ezt ajánlani a kicsinek, ha még bizonytalan, bátortalan a járművekkel, mozgási formákkal kapcsolatban. A tricikli stabil, nehezebben borul fel, mint a tanulóbicikli. Kényelmes, már-már babakocsiszerű verziójuk is megtalálható a boltokban. Ezeken inkább a koordinációs technikákat lehet megtanulni, hiszen kormány ezeken a játékokon is van.

Amikor futóbiciklit vagy triciklit választunk, és járjuk a boltokat, érdemes figyelembe vennünk többféle szempontot is. Elsősorban gyermekünk készségei, fejlettsége fontos, hogy egyáltalán melyik játékon érzi jól magát. Ne válasszunk olyan járművet, amin a kicsi nem érzi biztonságban magát! Ezzel elvehetjük a kedvét, lelkesedését, bátorságát. Gondoljuk végig, mekkora a gyermek, hány centi magas, milyen súlyú, testalkatú. Más bicikli lesz megfelelő egy törékenyebb, félősebb kislánynak és más egy erősebb, zömökebb, kalandvágyó kisfiúnak. Nagyon jók a szülőkarral, szülőkormánnyal ellátott biciklik, ezekkel a szülő szabályozni tudja a mozgás sebességét, irányát, és a kezdeti időkben el lehet kerülni a balesetet. Amikor a gyermek már nagyobb egyensúlyérzékkel rendelkezik, ezek a segédeszközök leszerelhetők.

futóbicikli

Hol lehet megvásárolni?

Ma már szerencsére sok lehetőségünk van a bicikli beszerzésére. Nagyobb bevásárlóközpontok, játékboltok, barkácsáruházak kínálatában egyaránt megtalálhatóak a futóbiciklik és a triciklik is. A választék általában igen széles, mert a termékek nemcsak magasság, súly, életkor alapján vannak kategorizálva, de a dizájn miatt is színes és gazdag a kínálat. Vannak királylányos, flitteres, csillogó biciklik, de szuperhősös, rajzfilmfigurás termékekből sincs hiány. Választhatunk műanyag vagy fából készült terméket, vagy speciálisan strapabíró biciklit a vakmerőbb gyermekek számára. A vásárláshoz vigyük magunkkal csemeténket, ő majd biztos szívesen segít a döntésben!

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!