Banner

Napernyő, Napellenző és Napárnyékoló - Melyik kell nekem?

Napellenzők, napernyők és napárnyékolók mind a nap ellen védenek, de sokszor összekeverjük és másként hivatkozunk rájuk. Akár teraszra vagy erkélyre szeretnél árnyékolást, földbe szúrható ernyőt keresel vagy napvitorlát, mi segítünk választani.

Mi a különbség a három dolog között?

Napernyők, napellenzők és napárnyékolók - több szempont szerint lehet rangsorolni a három típust, először is a felszerelés vagy összeállítás bonyolultsága szerint. Mindegyik közül a napernyő a legegyszerűbb konstrukció, hiszen a napernyő talp segítségével rögzíthető: kőből készült vagy vízzel feltölthető műanyag verziók vannak. Igaz, a strand napernyő talán a legcélszerűbb eszköz, csupán a földbe kell beszúrni.

Napellenző - Praktiker

A napellenzők közül a legismertebb típus a kézi tekerős napellenző, amit függőleges falra kell felfúrni, a napellenző ponyva pedig – nevéhez híven – egyszerűen kitekerhető. Éppen ezért a kitekerhető napellenző balkon vagy terasz esetében a legpraktikusabb választás, hiszen csak itt tudjuk megoldani a falfelületen történő rögzítést.

Napvitorla - Praktiker

A napvitorla a korábbiakhoz képest egy olyan napárnyékoló – teraszra, erkélyre vagy akár kertbe –, ami a másik két típus ötvözete. Kisebb barkácsolós munkálatokra szükség van a napvitorla felállításához, falhoz, oszlophoz vagy akár fához is rögzíthető, így nagyobb szabadságot ad, mint a könyökkaros napellenző, a napernyőkhöz képest pedig specifikus, az adott térre szabott árnyékot tud adni.

Napernyő - Praktiker

Napernyő típusok és kiegészítők 

A napernyő árak legalább olyan széles spektrumon mozognak, mint maguk a napernyők: a kisebb horgász napernyőtől kezdve a stílusos, csíkos napernyőn keresztül egészen az óriás napernyőig terjed a kínálat. Az egyszerű talpas napernyő mellett exkluzív, dönthető függő napernyő is megtalálható a Praktiker üzleteiben, így a kiválasztott napernyő teraszra vagy egy aprócska balkonon is elhelyezhető – ha pedig igazi koktélozós, nyári hangulatot akarunk varázsolni, akkor papagájos vagy dinnyés napernyőt is vásárolhatunk.

Napernyő Tartó - Praktiker

Napernyőtalp, napernyőtartó - többféle napernyő talp mellett napernyő tartóval is ki tudjuk egészíteni a kiválasztott modellt, utóbbi nagy méretű napernyő esetében praktikus megoldás, hiszen a három típus közül a napernyők bírják a legkevésbé az intenzív szélmozgást. Ha pedig a kertbe szeretnénk napernyőt, akkor ne feledkezzünk meg a leszúrható fém napernyő tartó beszerzéséről sem!

Napellenző felszerelése és típusai

A könyökkaros napellenzők mindegyike ugyanarra a logikára épít, ezért felszerelésük is hasonló. Habár nem kezdő barkácsolóknak való feladat a karos napellenző szerelése, azért kisebb rutinnal így is megoldható. A csuklókaros napellenző felszerelése két ponton igényel nagy körültekintést: a rögzítőelemek falba történő befúrásánál, illetve a tartókonzolok stabilizálásánál. Ehhez ismernünk kell a fal összetételét és a szigetelés vastagságát, ettől függ, hogy milyen szerelési csomagra lesz szükségünk – ebben természetesen a Praktiker munkatársai örömmel segítenek majd!

Összességében elmondható, hogy nem lesz sok eszközre szükségünk – napellenző erkélyre, balkonra vagy teraszra, mind egyre megy! Mi legyen kéznél tehát? Fúrógép, a furatok tisztításához kefe, illetve a rögzítőrudak levágásához vasfűrész is kellhet, ha nem tudnánk elég mély lyukakat fúrni. Ezeken kívül injektáló habarcsot, nyomópisztolyt, illetve tömítőragasztót kell még beszereznünk.

Napvitorla és egyéb árnyékoló megoldások

A kerti napvitorla talán az egyik legstílusosabb megoldás, hogy a nyári kánikulában egy kis árnyékot varázsoljunk életterünkbe. A napvitorla anyaga különlegesnek mondható, nemcsak egy kifeszített ponyváról van szó, hiszen ellenáll a viharos szélnek és az UV-sugárzásnak is, ráadásul minimális mértékben elasztikus, így a napvitorla a kifeszítést is bírni fogja.

Abban az esetben pedig, ha egyik árnyékolási megközelítés sem nyert el tetszésünket, még mindig választhatjuk a természetes utat: bebújhatunk egy nagy fa alá vagy nemes egyszerűséggel élvezhetjük az otthonunk nyújtotta árnyékot. Persze a ház levegőjének lehűtése is megérne egy cikket – elöljáróban csak annyit mondunk, hogy erre is számos megoldást találhattok a Praktiker kínálatában. Ventilátorok, mobilklímák vagy éppen léghűtők… egy biztos: a lehetőségek tárháza adott.

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!