Oldal tetejére

Tetőtéri ablak – A tárolás időtálló módja

A korszerű tetőtéri ablakok ma már számos hasznos és modern kiegészítővel is kaphatók, összegyűjtöttük ezért a legnépszerűbb megoldásokat – és persze azt is, hogy milyen szempontok szerint álljunk neki a tetőtér beépítéséhez.

Tetőtéri ablak - Praktiker

Leggyakoribb tetőtéri ablak méretek

Számos tetőtéri ablak közül válogathatunk, de az első és legfontosabb kérdés mégiscsak az, hogy mekkora méretű ablakra van szükség. Fontos tudni, hogy ez viszont nem csak ízlés kérdése, hiszen Magyarországon jogszabály írja elő, hogy a bevilágító felületnek – lakóhelyiség esetén – a hasznos alapterület legalább 10%-át el kell érnie! Éppen ezért, ha a népszerű, de nem túl nagy felületű 55x78 centiméteres tetőablakban gondolkozunk, akkor inkább kövessük a bölcs mondást: kétszer számolj, egyszer vágj!

Mindezek mellett célszerű arra is törekedni, hogy a födémszerkezet megbontása nélkül is beilleszthető tetőablakot válasszunk, így nemcsak sok felesleges munkától, de komoly anyagi kiadásoktól is megkímélhetjük magunkat. Idehaza a szarufák közti leggyakrabban használt távolság 80 centiméter körül van, így akár egy 78x140-es tetőablak is pont beilleszthető még.

Hasznos kiegészítők tetőtéri ablakhoz

Ha a tetőablak méretekkel sikerült dűlőre jutni, akkor a további funkciókkal érdemes számot vetni: hogyan is fogjuk használni az adott helyiséget? Ha például háló- vagy vendégszoba lesz, akkor a tetőablak árnyékoló gyakorlatilag elengedhetetlen kiegészítő. Hasonló a helyzet, ha jó időben éjszakára is nyitva szeretnénk hagyni az ablakot: ebben az esetben a tetőablakra még szúnyoghálót is célszerű vásárolni. Ha viszont a legelejéről kezdjük, és tetőtéri ablak beépítésére adnánk a fejünket, akkor első lépésként szerezzünk be egy tetőablak használati útmutatót, hogy megismerjük a legfontosabb adatokat!

Tetőtéri ablak beépítés szabályai

A kérdés, ami ebben a témában talán a legtöbbeket érint, hogy a tetőtéri ablak beépítése engedélyköteles? Sajnos nincs egyszerű válasz erre a kérdésre: attól függ. Abban az esetben, ha nem műemlék jellegű az ingatlan, a környező házak tetőterei is be vannak építve, illetve az építkezés nem jár szerkezeti változtatásokkal, akkor könnyen lehet, hogy nincsen építési engedélyre szükség. Persze ez nem jelenti azt, hogy szakemberek nélkül érdemes lenne belevágni – mindenképp kérjük ki hozzáértők tanácsát!

Kapcsolódó cikkünk: Fa vagy műanyag? – Így válasszon ablakot!

Tetőtéri ablak beépítése - Praktiker

Bármilyen munkálatról is legyen szó: Velux ablakok és kiegészítők beépítése, fa tetőablak gipszkartonozása vagy éppen vadiúj Lumica tetőtéri ablak – a vélemények megoszlanak, hogy miképpen érdemes nekilátni. Vannak, akik saját maguk belevágnak, de vannak olyanok is, akik nemcsak az állapotfelmérést, hanem a teljes munkát szakemberekre bízzák. Hogy miért? Mert a tetőablak beépítése bizony nagy odafigyelést és precizitást igényel! Figyelni kell a szigetelésre, illetve az esetleges párásodásra vagy penészesedésre, egy rosszul beépített tetőablak több bosszúságot okozhat, mint amennyit korábban megspóroltunk.

A tetőtéri ablakhoz számtalan roló és árnyékoló között válogathatsz a Praktikerben!

Hasznos volt ez az oldal?