Oldal tetejére

Roló fajták ablakra - Milyen rolót vegyek?

A különböző roló típusok között anyagban és a mozgató szerkezet típusa szerint is rengeteg különbség van. Van amelyik csak szűri a fényt és olyan is, ami teljesen elsötétíti a helységet, ha lehúzzuk. A felszerelés is típusról típusra változik és az, hogy szerelhetők-e tetőtéri ablakokra vagy nem. Segítünk kiigazodni a típusok között, hogy könnyebb legyen a választás!

Sötétítő roló - Praktiker

Római roló

A költői név ne tévesszen meg senkit, tulajdonképpen egy bambusz függönyről van szó. Kétségtelenül ez az a típus, ami kortalannak mondható, évszázadok óta előszeretettel használják rusztikus, elegáns megjelenésének köszönhetően. A bambusz mellett gyékény roló formájában is előfordul, igaz, a karbonizált bambusz roló jóval strapabíróbb, mint a gyékényes társa.

Római bambusz roló - Praktiker

Kertbe, teraszra, balkonra szinte nincs is jobb választás, de egy modern szobabelsőben is megállja a helyét. A római bambusz roló nagy előnye továbbá, hogy önmagába felcsavarható, se elektronika, se műanyag alkotóelemek nem szükségesek - egyszerű szerkezet. Nem utolsósorban pedig számos méretben elérhető – bambusz roló 150 x 180 cm-es kivitelben vagy éppen dupla roló méretben.

Kapcsoló cikk: 5 roló, ami soha nem megy ki a divatból

PVC és alumínium reluxa

A rolós árnyékolók kedvelt modelljei közé tartozik az alumínium és műanyag roló – az alumínium reluxa elsősorban irodákba és üzlethelyiségekbe ajánlott, ez tulajdonképpen sok kicsi rolós napellenző, ami így akár teljes árnyékot is biztosíthat, viszont derengő félhomályt nem tudunk csinálni vele. A PVC roló ezzel szemben bármilyen térben és enteriőrben elhelyezhető, akár tetőablakoknál is alkalmazható, hiszen sötétítésre is alkalmas. Kétségkívül ezek a legelterjedtebb típusok, hiszen kedvező áruk mellett sok méretben elérhetőek, illetve könnyedén tisztán tarthatóak.

Tetőablak roló - Praktiker

Thermo rolók

A rolók legújabb generációja, ha divatos kifejezéssel szeretnénk élni, azt is mondhatnánk, hogy okosrolók. Na, de miért is? Ahogyan a nevéből is sejthetjük, nemcsak árnyékolásra jók. Egy speciális anyagról van szó, aminek az előnyeit viszont nem csak nyáron élvezhetjük.

Bizonyos értelemben minden roló plusz hőszigetelést biztosít, hiszen az ablak és a roló közé légréteg szorul, de van egy nagy különbség még az anyagválasztáson kívül. A thermo roló az ablakon kívülre kerül. Ez a speciális eszköz egyfelől megszűri a napsugarakat, másfelől pedig segít télen bent tartani a hőt. Bármilyen nyílászáróra felszerelve élvezhetjük áldásos előnyeit, ha viszont tetőablak rolón gondolkozunk, akkor mindenképp vegyük fontolóra, hogy thermo rolót válasszunk. A rezsink hálás lesz érte!

Egy dologról még mindenképp érdemes beszélni: az üvegszálas megoldásnak köszönhetően úgy is tudjuk optimalizálni otthonunk hőmérsékletét, hogy nem árnyékoljuk le teljesen a szobát, így bármikor kitekinthetünk ablakainkon. Végül is miért van az ablak, ha mindig elfüggönyözzük?!

Sávos roló – zebra roló

A zebra roló nemcsak egy sötétítő roló, hanem árnyékoló roló is egyben, hiszen a lamellák állításával igény szerint változtathatjuk a beáramló fény mennyiségét. Ha fontos szempont, hogy az enyhe sötétítéstől kezdve a teljes árnyékolásig mindent tudjon a roló, akkor a sávos roló a jó döntés!

Zebra roló  - Praktiker

Fényzáró tulajdonsága mellett a vezetőszálnak köszönhetően stabilan az ablakkeret mellett tud maradni, ezért még döntött ablaknál vagy éppen huzatban sem mozdul el. Persze felmerül a kérdés, hogy az ablak roló felszerelése mennyire bonyolult, de van egy jó hírünk: fúrást például nem igényel! Ez persze majdnem elmondható a Praktiker kínálatában megtalálható összes rolóra – bármelyik modell közül csupán az elektromos roló felszerelése lehet trükkösebb.

A Praktiker számtalan megoldást kínál az árnyékolás terén. Válogass a széles választékból!

Hasznos volt ez az oldal?