Banner

Az önbeálló lézeres szintező használata

Mint annyi termék esetében, a szintezőt is elérte a technológiai innováció, így egyre jobb és jobb eszközök kerülnek piacra – rövid cikkünkben is egy ilyen, a lézerkeresztes szintező kerül terítékre. Kitérünk arra, hogyan lehet használni, milyen alternatívák vannak, illetve melyik terméket ajánljuk!

Mi az a lézeres szintező?

A lézeres szintező tulajdonképpen a vízmérték modern helyettesítője, vízszintes vagy függőleges vonalakat tudunk képezni a segítségével. Többféle elnevezés kering a közbeszédben: lézeres szintező, lézerkeresztes szintező műszer, szintezőlézer vagy éppen vonallézer.

Lézeres szintező tökéletesen vízszintes, sík felületek kialakítására

Hogyan működik pontosan?

A lézeres szintező – a vízmértékhez hasonlóan – megtéveszthetetlenül „tudja”, hogy mi az a függőleges és vízszintes sík, ehhez viszont nem a vízre és gravitációra van szüksége, hanem elektronikára. Ennek a finom műszernek a kivetülése a falon megjelenő vízszintes és függőleges vonal.

És hogyan kell szakszerűen használni?

Ha igazán precíz munka elvégzése a cél, akkor beláthatjuk, nem biztos, hogy a vízmérték az ideális segítség a csempézés menete során. Persze nincs baj a vízmértékes vonalzóval, de mi magunk könnyen téveszthetünk: akár a felrajzolásnál, akár a mérésnél. Az optikai szintezők ehhez képest felhasználóbarátak, mivel csak le kell tenni egy stabil helyre, bekapcsolni, és már meg is jelenik a lézervonal! Ez a stabil hely lehet a föld, egy szék, a létra vagy bármi egyéb, amin fixen megáll.

Multifunkciós vonallézer és távolságmérők

A szintezőlézerek hasonló elven működnek, mint a távolságmérők, éppen ezért több olyan termék van, ahol ez a két funkció össze lett vonva. Itt fontos megjegyezni, hogy a sokféle elnevezés miatt mindenképp fordítsunk figyelmet arra, hogy azt az eszközt vásároljuk, amire tényleg szükségünk van!

A 360 fokos lézeres szintező

Ahogyan a nevéből is lehet sejteni, ez a típus nem a belépő kategória. Míg a szokványos lézeres szintezőknek egy darab kis „szeme” van, amivel világít, a 360 fokos variáció nemcsak előre, hanem minden irányba kivetíti a vonalakat. Ha például egy fürdőszobát szeretnénk adott magasságban körbeburkolni, akkor még csak mozgatni sem kell a szintezőt!

Beltéri és kültéri lézeres szintezők

A lézeres szintezőknek természetesen van egy olyan profi, már-már ipari termékkategóriája, amit már nagyobb építkezéseken is lehet használni. Ezek a típusok kültéren is működnek, ellenállnak az időjárás viszontagságainak, hosszú üzemidővel és hatótávolsággal rendelkeznek, nem mellékesen pedig sokszorosába kerülnek, mint az apróbb, saját felhasználásra szánt szintezők.

Az állvány és egyéb tartozékok

Tulajdonképpen egy lézeres szintező otthoni felhasználása esetében két fontos tartozékot lehet kiemelni: az egyik az állvány. Egy jó állvánnyal a letámasztást megkönnyíthetjük, valamint bizonyos állványok a csíptetést is lehetővé teszik, ami szintén nagy segítség lehet. A másik tartozék természetesen az elem, valamint az elemtöltő. Mivel egy lézeres szintezőnek a munka során végig bekapcsolva kell lennie, rendszeresen kell új elemeket betenni – ezért jöhet jól egy elemtöltő!

Összegzés: Milyen lézeres szintezőt vegyek?

Természetesen nem állítjuk, hogy mindenkinek egy Bosch GLL 3-80 CG-t kellene vennie – nem csak az ára, hanem azét sem, mert egy átlagos felhasználó aligha tudná kiélvezni a különleges, személyre szabott funkcióit. Ehhez képest ott van a középkategóriás Bosch Quigo Green, ami egy kompakt, okos kis szerkezet, ráadásul a Green Cottage DIY le is tesztelte. Nézd meg itt!

Kövesd a Praktiker a Youtube-on is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!