Banner

Novemberi teendők a kertben

A tél közeledtével számos teendő akad a kertben, amellyel időt és energiát spórolhatunk, valamint megőrizhetjük kertünk frissességét a tavasz közeledtéig. A kerti szerszámok téliesítése mellett gondoljunk a víztömlőkre, gyepre és a megfelelő tárolók kialakítására.

Bár mostanában a hidegebb telek viszonylag későn érkeznek meg hozzánk, azért érdemes már novemberben átgondolni és elkezdeni a kert téliesítését. Ez érinti a kertjeinkben található növényeket, a gyepet, de külön figyelmet kell szentelnünk a kerti szerszámainknak és a különféle eszközeinknek. Ha ebben a hónapban megfelelő módon gondoskodunk a kertünkről, elkerülhetjük a tavasz eleji meglepetéseket (szétfagyott növények, használhatatlan kerti szerszámok).

novemberi teendők a kertben

Téliesítés

Első körben nézzük meg, mit kell tenni a kertünkben élő növényekkel!

A mi saját klímánkhoz szokott növények esetében nincs sok teendőnk, hiszen ezek lombjukat elhullatva a rügyeikben várják a tavaszt. Más a helyzet a mediterrán eredetű bokrokkal, virágokkal. Többségük csak mérsékelten fagyálló, tehát bizonyos mértékű mesterséges védelmet igényelnek a novemberi-december időszaktól. Mivel ezek rügyei a növény felső részén vannak, arra kell ügyelnünk, hogy ezeket óvjuk. Az ágakat tekerjük vagy kössük össze jutazsákkal. A tövet rakjuk körbe földkupacokkal. Ha megfelelően tettük mindezeket, a növény tavasztól ugyanott folytatja a fejlődését, ahol tél elején abbahagyta. Ha vannak olyan cserjéink, amik valamilyen támrendszeren, kerítésen futnak fel, és szintén csak mérsékelten fagyállók, akkor szedjük le őket a támrendszerről, fektessük a vesszőket, ágakat óvatosan a talajra, és takarjuk le lombbal vagy földdel. A földkupaccal való letakarás segíthet más, melegebb éghajlatról származó, egzotikusabb növényeknek is. Arra figyeljünk, hogy tavasszal szedjük le a takarást, hogy újra növekedésnek induljanak a szabad, melegebb levegőn. A hagymás növények a hagymák segítségével oldják meg az áttelelést. Ezek tartalmazzák a rügyet, amiben újra burjánozni fog az élet a tavaszi hónapoktól. Érdemes az idősebb hagymás-telepes gumókat mélyebbre ásni, hiszen esetenként kibújnak a föld felszíne fölé, ami fagykárt okozhat bennük.

Szerszámok tisztítása, elzárása

Barkácseszközeinket, kerti szerszámainkat valószínűleg nem fogjuk használni a téli időszakban, tehát praktikus, ha gondosan eltesszük őket! Első lépésként mossuk le az utolsó használat után, töröljük szárazra őket. Gondosan nézzük át, hogy a használat során történt-e valami törés, baleset az eszközökkel (van-e repedés valahol, leesett alkatrész stb.). Érdemes a fémfelületeket átdörzsölni egy smirglipapírral vagy drótkefével. Óvatosan vizsgáljuk meg, hogy elég élesek-e az eszközeink, szükség esetén végezzük el az élesítést egy fenőkővel vagy reszelővel. Ha nem akarunk ezzel bajlódni, keressünk egy szakembert, aki segít ebben a műveletben. A szerszámok fémrészeit olajos ronggyal töröljük át, ez megakadályozza, hogy az első tavaszi használatnál rozsdás eszközöket találjunk a tárolónkban. A fafelületekre viaszos kenést ajánlunk.

Természetesen a tárolásra is figyelmet kell szentelni, hiszen a nedves, téli hónapok nem kedveznek a szerszámoknak. Lehetőleg találjunk egy zárható, száraz, esetleg fűtött helyiséget, ahol minden eszközünknek megtaláljuk a maga helyét. A gyerekektől gondosan zárjuk el a tárolót, hiszen nagy balesetveszélynek vannak kitéve egy kapákkal, gereblyékkel, kampókkal ellátott helyiségben. Érdemes falra fúrt tárolókat, akasztókat használnunk, beszereznünk néhány műanyag vagy faládát az apró dolgoknak. A szerszámokat akasszuk fel, hogy a vízszivárgások ne okozzanak rozsdásodást.

Víztömlők, slagok

A vizes kerti eszközök téliesítésére különösen nagy gondot kell fektetni, hiszen itt egy kisebb figyelmetlenség is az eszköz amortizációját vonja maga után. Víztelenítsünk mindent, amit csak lehet: zárjuk el a kerti csapokat, a kerti szivattyúkat szereljük le és tároljuk egy száraz helyiségben. A víztömlőket, slagokat mindenképpen tekerjük össze még a keményebb fagyok beállta előtt. A hidegtől ezek az eszközök megdermednek, és ezután már nehéz őket optimálisan tárolni.

Gyep felkészítése, téliesítése

Kevesen tudják, hogy a szép gyep egyik titka a téli időszakra való megfelelő felkészítés. A füvet lehetőleg addig vágjuk, amíg nő, ez a téli vegetációs periódusig meg szokott történni. Ha a dér megcsípte a gyepet, akkor felhagyhatunk a fűnyírással. A rohadási folyamatok elkerülése érdekében a gyepen ne tartsunk semmit, ami a hó és a fű közé kerülhet. Tehát gondosan szedjük le a lehulló leveleket, gallyakat, a kerti tárgyakat rakjuk el egy tárolóba. Egy gereblyével vagy vasvillával szellőztessük a gyepet és használjunk egy kevés műtrágyát.

téli teendők kert

%%TERMEK_AJANLO_639%%


Ha odafigyelünk ezekre az apróságokra, kertünk a tavaszi időszakban mindenféleképpen meg fogja hálálni ezt a törődést és gondoskodást!

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!