16 lehetséges veszélyforrás, ami a konyhában a gyermekekre leselkedik

Szülőként az ember nem lehet elég előrelátó, az otthon potenciális veszélyforrásait felfedezni nem mindig egyszerű. A konyha 16 veszélyes pontját szedtük össze, azokat, amikre nem is gondolnánk.

Hűtőszekrény

A hűtőszekrénnyel kapcsolatosan általában nem történnek nagyobb balesetek, mint némi szétszórt élelmiszer vagy fájó pocak a nagyobb mennyiségben elfogyasztott csokipuding után. Ha gyermekünknek erősebb felfedező hajlama van, és engedély nélkül kutatásokba kezd némi nasi vagy harapnivaló után, akkor hasznos lehet egy biztonsági ajtópánt beszerzése, amelyet a hűtőszekrény külső borításán és az ajtólapon feszíthetünk ki. Ezzel a megoldással kontroll alatt tarthatjuk a hűtőszekrényt, amely csak akkor nyílik, ha mi akarjuk.

Elektromos háztartási gépek

Az elektromos készülékek esetében a legfőbb szabály: „kikapcsolni és elrakni!” A gyerekek képesek arra, hogy ha csak egy pillanatra is lankad a figyelmünk, a kenyérpirítóval, a vízforralóval, a vasalóval és társaikkal égési sérüléseket okozzanak maguknak. A balesetek többsége nem a készülékek használata közben, hanem közvetlenül a kikapcsolásuk után történik.

Konzervdoboz

Esetükben is az előző szabály érvényes: elpakolni! Az üres konzervdobozokat azonnal dobjuk a kukába, a maradékot tegyük át egy műanyag dobozba vagy zárható üvegedénybe, és abban tároljuk. Ezzel megvédjük a gyermekünket attól, hogy megvágja magát, illetve magunkat is, mivel az étel a felnyitott fém konzervdobozban gyorsan megromlik.

Armatúrák

A kérdés összetettebb; esetükben a döntést nem csak optikai szempontból kell vizsgálnunk. Érdemes megismerkedni például az olyan keverőcsapokkal, amik rendelkeznek azzal a funkcióval, amely megakadályozza, hogy a víz tűzforróan folyjék ki a csapból.

Kések

A késeket és az egyéb éles konyhai eszközöket, mint a hámozó vagy a reszelő, mindig olyan magasságban tároljuk, ahol a gyermek nem fér hozzá! Ha a gyerekek még nagyon kicsik, akkor elég egy magasabban elhelyezett zárható fiók, ha azonban nagyobbak és mozgékonyabbá válnak, csak a zárható szekrények vagy fiókok nyújtanak teljes biztonságot.

Fazekak, lábasok, serpenyők

A biztonság kedvéért igyekezzünk mindig a két belső lapot, égőt használni, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a gyerekek nem érnek el odáig. Ha elkerülhetetlen az első főzőlapok használata, akkor mindig ügyeljünk arra, hogy az edény nyele, fogantyúja soha ne forduljon kifelé, tehát a tűzhely pereme irányába. Ha teljes biztonságra törekszünk, akkor a legjobb, ha a főzés idejére a gyereket a járókába tesszük, így biztos távolságból követheti tevékenységünket a konyhában.

Konnektor

A konnektorok általában a kisgyerek szempontjából ideális magasságban helyezkednek el.

Védjük meg gyermekünket az áramütéstől azzal, hogy a konnektorokat a megfelelő biztosítással látjuk el. A hagyományos, konnektorba bedugható biztonsági dugók a kisebb gyermekek esetében optimális megoldásnak bizonyulnak, ám a 4-5 évesek számára már nem jelentenek komolyabb kihívást. A leghatékonyabb védelmet a megnövelt érintésvédelemmel ellátott konnektorok nyújtják, minimálisra csökkentve annak kockázatát, hogy a gyerekek az áramvezető részekhez nyúljanak és áramütés érje őket.

Tűzhely, sütő

A tűzhely és a sütő legalább annyira veszélyes, mint izgalmas. A „nem szabad”-nál jobban működnek az alábbi megoldások:

  • helyezzünk el a tűzhely előtt egy védőrácsot, ezzel megakadályozzuk, hogy a gyerek elérje a tűzhelyet,
  • ha öntisztító tűzhelyünk van, minden esetben aktiváljuk a sütőzárat,
  • ha a sütőt nem használjuk, szereljük le a kapcsológombokat,
  • a főzés idejére tegyük a gyereket a lakás egy ráccsal elkerített szegletébe, vagy a járókába,
  • a nagyobb gyerekeket vonjuk be a főzésbe, adjunk nekik feladatot; szívesen kavarnak, gyúrnak, mérnek, adagolnak.

Fiókok

A fiókok elvarázsolják a kis felfedezőket, annak érdekében, hogy a gyerekeket a veszélyes fiókoktól távol tartsuk, alakítsunk ki számukra egy veszélytelen saját fiókot, amelyben szabadon kutathatnak.

Ez a fiók lehetőleg legyen távol sütőtől, és legyenek benne számukra érdekes dolgok:

Ötletek kisgyerekes szülők számára: kisebb joghurtitalos flakonokat töltsenek meg rizsszemekkel vagy apró tésztával; a gyerek örül a maga által keltett zajnak, amivel aztán szívesen lefoglalja magát.

Tisztítószerek

A tisztítószereket, mosogatótablettákat, mosószereket és egyéb mérgező anyagokat tartalmazó szereket tartsuk mindig a gyermekektől elzárva. A legjobb, ha erre a célra beszerzünk egy magasan rögzített, jól zárható szekrényt.

Jó tanács: lehetőség szerint válasszunk olyan vegyszereket, amelyeket a gyártók biztonsági kupakkal láttak el. A veszélyes, mérgező anyagokat kizárólag az eredeti csomagolásban tároljuk, így megelőzzük, hogy az bármilyen más anyaggal, folyadékkal felcserélhető legyen!

Gyufa, öngyújtó

Ahogy a veszélyes vegyszerek, úgy a tűzszerszámok, gyufásdobozok, öngyújtók, grillgyújtók is legyenek a gyermek által elérhetetlen magasságban. Ugyan a gyerekek manapság már korán megismerkednek a különböző veszélyekkel, a tűz ennek ellenére elvarázsolja őket.

Alkohol

Gyermekünk érdekében soha ne hagyjunk őrizetlenül alkoholosüvegeket, palackokat. Az üres üvegeket, palackokat, dobozokat a legrövidebb időn belül takarítsuk el.

Sarkok, szegélyek

Ha az ember szülővé válik, nagyon gyorsan szembesül azzal, hogy a konyhabútorok nem igazán gyerekbarát kivitelben készülnek. Gyermekünket megvédhetjük a nagyobb ütésektől azzal, ha a peremek és a sarkok széleit letompítjuk. Erre megoldás lehet a sarokvédő, vagy a peremekre felhelyezett gumírozás.

Üveg- és porcelánedények

A porcelánokat és az üvegpoharakat rakjuk el. A nyitott tálalószekrények nagyon divatosak, de a gyerek szempontjából hatalmas veszélyt jelentenek – mindenekelőtt, ha a polcról a nagyobb poharak, tálak, edények leesnek. A törékeny edényeket a gyermekektől mindig zárjuk el, ha ilyenekkel tálalunk, törekedjünk arra, hogy ezeket a darabokat minél gyorsabban elmosogassuk és biztonságos helyre elzárjuk.

Műanyag zacskók

A műanyag zacskók, bevásárlószatyrok zörögnek, színesek, könnyen a fejre húzhatók – és fulladásveszélyt jelentenek. Gondoskodjunk arról, hogy a színes bevásárlótáskák mielőbb biztonságos helyre kerüljenek! Nagyobb gyerekekben már tudatosíthatjuk, hogy a tasakot soha nem húzzuk a fejünkre.

Szemetes

A gyermekeket izgatja, mi rejtőzik a tartályban, számukra a kuka kincsesládának tűnik a rengeteg különböző színű, állagú, alakú dologgal. Hajlamosak arra, hogy egy törött üveg- vagy cserépdarabot, egy romlott ételdarabot a szájukba dugjanak. A gyermekünk és saját biztonságunk érdekében válasszunk egy jól záródó szemetest, de még jobb, ha elzárjuk a szekrénybe.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!