Oldal tetejére

Műfű lerakása, szakszerű telepítése

A műfű szőnyeg kétségtelenül népszerű megoldás, hiszen bizonyos helyeken csak ez az egyetlen lehetőség a zöldfelület kialakítására, legyen szó erkélyről vagy megkeményedett, elöregedett talajról. A műfű telepítés házilag nem túl bonyolult feladat, de néhány dologra azért figyelni kell – cikkünkben ezeket szedtük most össze!

A műfű telepítése házilag is könnyen elvégezhető

Milyen műfüvet vegyek?

A műfű a Praktiker kínálatában is megtalálható, ráadásul elég széles a paletta, így nem árt áttekinteni, hogy mit lehet éppen kapni. Habár a műfű vélemények eltérőek, valaki imádja, valaki el sem tudja képzelni, hogy műfű borítsa otthonának valamelyik szegletét, de mindenképpen érdemes arra, hogy adjunk egy esélyt neki!

Kültéri műfű

A kültéri műfű általában drágább valamivel, hiszen ennek nemcsak ellenállóbbnak kell lennie, de biztosítania kell az esővíz elvezetést és a talaj lélegzését is. Mindezek mellett UV-álló is, ami azért fontos, hogy hosszútávon is megőrizze szép, élénk színét.

Beltéri műfű

A beltéri műfű elsősorban fedett helyekre lett kitalálva: műfű erkélyre, teraszra, de különböző dekorációs célokra is használhatjuk. Legnagyobb különbség a beltéri műfű esetében a hátoldal kialakítása, ami nem a vízszivárgás elvezetésére lett kitalálva. Mindezek mellett a kültéri műfű rögzítése általában szükséges, a beltéri kivitelnél ehhez képest sokszor nem kell semmiféle rögzítésről gondoskodnunk.

Hova érdemes műfüvet telepíteni?

Tulajdonképpen ennek csak a fantáziánk szab határt. Az erkélyek, verandák, teraszok adják magukat, de rengeteg kiállításon vagy rendezvényen is találkozhattunk már a műfűvel. Összességében azt javasoljuk, hogy olyan helyekre telepítsük, ahol a természetes fű nem, vagy csak alig tudna kinőni. Amennyiben nem tudunk gondoskodni a pázsit ápolásáról, akkor is jó választás a műfű!

A telepítés második lépése: talaj előkészítése

A telepítés lépései házilag

Mivel a műfű telepítése még a kezdő vagy hobbi barkácsolóknak is könnyű feladat, így összeszedjük pontról pontra, hogy mikre kell figyelni a kertépítés során. A műfű lerakás folyamata nem egy nagy ördöngösség, de a műfű rétegrend azért nem mindegy. Következzen most a bonyolultabbik variáció: a műfű telepítése földre!

Műfű lerakása földre

 • Javítsd ki a föld egyenetlenségeit! Használj legalább 10 centiméteres tömörített alapot homokból vagy murvából!
 • Sniccerrel vagy késsel vágd fel a szőnyeget – a hátoldalon vágj, ne „reszelj”, ügyelj a szálirányra!
 • A talaj felső rétegén használj gyomirtót, utána fektesd le a geotextilt!
 • A tekercsdarabokat ragaszd össze öntapadós illesztőszalaggal!
 • Pontosítsd a gyepszőnyeg széleit a késsel, szúrd le a földbe a rögzítő tüskéket!
 • Opcionális lehetőség a további stabilizálás érdekében a kvarchomok. A felületre szórva ráadásul nemcsak stabilizálja, de hosszabb ideig nedvesen is tartja a szőnyeget.

A telepítés második lépése: a lerakás

Műfű lerakása erkélyre

Terasz, műfű – két jó barát. Már csak azért is, mert a fenti procedúrát nem kell végigjárni. Mivel nem éri nedvesség, a felület tökéletesen sík, valamint gyomnövények sem fognak átnőni a gyepszőnyegen, így a méretre vágás mellett semmi másra nem kell figyelni. Általában az erkélyeken a bútorok, illetve a „passzentos” helykihasználás miatt rögzítésre sincsen szükség. Ha mégis csúszkálna, akkor öntapadós szalaggal rögzítsük!

A műfű ápolása, tisztítása

Mivel a műfű alig igényel csak karbantartást, ezért a műfű hátrányai közé legfeljebb megjelenését írhatjuk. A minimális gondozás a tisztítás és seprés kombinációjában ki is merül. Előbbit slagozással tudjuk megtenni, utóbbit valamilyen kíméletesebb seprűvel.

Extrém hőség idején a műfüvet is locsolhatjuk, ilyenkor a kvarchomok is jó szolgálatot tesz a nedvesen tartásban. Ritka esetekben előfordulhat gombásodás, ilyenkor speciális irtószerrel kezeljük le a szőnyeget!

Szükséges anyagok, szerszámok

Habár a fenti listából már kiderült, hogy milyen eszközökre lesz szükségünk a műfű telepítésénél, azért most tételesen felsoroljuk újra: 

 • késre vagy sniccerre
 • rögzítő tüskékre
 • homokra vagy murvára
 • öntapadós illesztőszalagra
 • geotextilre

Amennyiben kedvet kaptál a műfű telepítéshez, nézz rá a Praktiker kínálatára!

Hasznos volt ez az oldal?

 • Applikáció

  Töltse le mobil applikációnkat, vásároljon könnyen és gyorsan bárhonnan.
 • Számlakártya

  Használatával gyorsan és egyszerűen igényelhet áfás számlát.
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!