Milyen takarítógépet vegyek?

Manapság már rengeteg takarítógép közül választhatunk. A legtöbb takarítógép minden igényt kielégítő funkciókkal rendelkezik, tökéletes választás azoknak is, akik nem szeretik a takarítást – rövid cikkünkben átnézzük a kínálatot, milyen takarítógépek léteznek, és a legfontosabb szempontokat a vásárlásban.

Takarítógép a profi takarításhoz

Mi az a takarítógép?

Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy egy olyan vizes porszívó, amit ugyanúgy száraz porszívózáshoz is használhatunk, akárcsak a hagyományos porzsák nélküli vagy porzsákos porszívó eszközöket. Persze van azért egy nagy különbség is, mert a takarítógép nem csak egy hétköznapi nedves porszívó!

Olvasd el kapcsolódó cikkünket is: A porszívó választás szempontjai

Mi a különbség a nedves porszívó és a takarítógép között

A nedves porszívó lényege, hogy a kisebb nagyobb szennyeződések mellett a vizet is szívja, de bizonyos textíliákon vagy szőnyegeken keletkezett koszokkal nem tud mit kezdeni, egy sűrű szőnyeg szálai közül a makacsabb szennyeződéseket nem tudja eltávolítani. Ezzel szemben a takarítógép képes mosószeres vizet szórni a felületre, így a foltok eltüntetésére is alkalmas.

Száraz-nedves porszívó porszíváshoz és vízzel való tisztításhoz

A legjobb takarítógépek ezeket mind tudják

Száraz porszívója szinte mindenkinek van, ezért jól tudjuk, hogy mik a szempontok egy ilyen szerkezetnél. A száraz-nedves porszívó esetében viszont már bonyolódik egy kicsit a képlet: például nagyon fontos a vizes tartály mérete. Ha ritkábban használjuk, kisebb alapterületű lakásban, akkor elegendő egy kisebb tartály, tárolni is könnyebb, viszont ipari felhasználáshoz már a nagyobb típusokból érdemes választani, hiszen a víz, amit felszívunk vele, az a tartályba kerül. A legprofibb takarítógépek már egyben magasnyomású mosó funkcióval is rendelkeznek – ezzel lehetőségünk nyílik még több különböző, akár bonyolultabb takarítási feladat elvégzésére is. Egy profi takarítógép továbbá könnyen mozgatható, gurulós lábai vannak, valamint többféle fúvókát és szívófejet is kapunk, hogy a változatos feladatokhoz a legjobban illő kiegészítőt választhassuk!

A takarítógép használata, karbantartása

A takarítógép használata és karbantartása tulajdonképpen hasonló, mint a vízszűrős porszívó esetében. Időről időre szétszerelhetjük az egyszerűbben hozzáférhető részeket: a szívótömlőt, a vizes tartályt vagy éppen a különböző szívófejeket – győződjünk meg, hogy nem akadt el semmi a belső járatokban! Fontos továbbá, hogy a vizes tartályt rendszeresen, használat után mindig ürítsük!

Multifunkciós takarítógép

Takarítógép márkák

A takarítógépek vásárlása előtt célszerű feltenni maguknak néhány kérdést: milyen takarítógépet vegyek? Milyen márkák vannak egyáltalán? Mik az igényeim? De ez még nem minden! Ha ezekre választ találunk, akkor már csak a költségvetésünkkel kell számolni, hiszen az adott eszközök márkája is befolyásolja az árakat. A Praktiker kínálatában eltérő márkákat találhatunk: olyan klasszikusokat, mint a Black&Decker, de a kínálat olcsóbbik részén belépő szintű márkák is például a Nilfisk, ha pedig tényleg a legprofibb modellt keressük, akkor a Bosch termékei között keresgéljünk!

Vélemények

Mivel egy komoly takarítógép komolyabb befektetést jelent, mint egy kompakt elektromos seprű vagy porszívó, ezért többen csak egy-egy alkalomra bérelnek takarítógépet, hogy először meggyőződjenek hatékonyságáról, és hogy van-e egyáltalán szükségük rá. Ezzel szemben mások beérik egy nedves-száraz porszívóval, ebben a kategóriában a Black&Decker modellje az egyik legnépszerűbb, korábbi vásárlónk így fogalmazott: Kedvezményes áron tudtuk venni, ismert márka, garanciális feltételei kedvezők. Kompakt méret, jó szívóerő és tartozékok!

Látogass el a Praktikerbe, ha esetleg porszívót keresel!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!