Mennyezeti ventilátor

A mennyezeti ventilátor a praktikum és a stílus ötvözete. Válasszon mennyezeti ventilátort, ha a funkció mellett a látvány és a hangulat is fontos! – Praktiker ötletek

A ventilátorok kínálatában a mennyezeti ventilátor az egyik legkedveltebb típus, hiszen a plafonra erősítve nem foglal helyet, lapátjai pedig – egy elektromotor segítségével – csendesen és kellemesen hatékonyan forgatják a levegőt.

A mennyezeti ventilátor előnyei, hátrányai

mennyezeti ventilátor

Előnyök

 • A többivel ellentétben egy mennyezeti ventilátornál nem kell a hellyel spórolni, a lapát méretét a helyiség méretéhez lehet igazítani.
 • Mivel a légáram a plafontól a padló irányába halad, a helyiség minden területét lefedi a légmozgás.
 • A nagy lapátoknak köszönhetően a mennyezeti ventilátornak nem kell olyan gyorsan forogni, mint egy kisebb, például asztalinak. Ennek köszönhetően a zajszintjük is alacsony (hálószobákban is tökéletes választás), és szinte alig fogyasztanak.
 • A mennyezeti ventilátorok különböző kivitelezésben és méretben kaphatók, ami lehetőséget nyújt a vásárlóknak ahhoz, hogy a helyiség méretéhez és stílusához illeszkedő berendezést vásároljanak.
 • A mennyezeti ventilátor nem csak nyáron hasznos kellék, télen akár 30 százalékkal csökkentheti a fűtésszámlát, hiszen a felfelé szálló, éppen ezért a plafonon megrekedő meleg levegőt kellemesen megkeringteti.

Hátrányok

 • Állandó eleme a helyiségnek, vagyis szem előtt van.
 • Felszereléséhez az előírt minimális belmagasságot biztosítani kell.
 • Mivel a mennyezeti ventilátor viszonylag nagy és nehéz, nem lehet minden plafonra felszerelni, vagy az emiatt többletköltséggel jár.
 • A többi típushoz képest drágább.

A mennyezeti ventilátor méretezése

Aki mennyezeti ventilátort vásárol, az alábbi paraméterekkel legyen tisztában:

 • a helyiség alapterülete,
 • a magasság, ahova a ventilátor kerül,
 • a lapátok átmérője.

A kínálatban számtalan típust találunk, és a gyártók ideális esetben feltüntetik, hogy a kiválasztott darab mekkora térbe ideális választás. (Például egy 10 négyzetméteres szobában, ahol a belmagasság is alacsonyabb, és a ventilátor a plafontól körülbelül 15-20 centire kerül, elég a 70 cm-es fesztávolságú lapát, de 20 négyzetméter esetén érdemes a 105 centis mellett dönteni.)

Ami a lapátok számát illeti, a teljesítményre azok száma nincs hatással, sokkal fontosabb a készülék fordulatszámának és a lapátkerék forgási irányának változtathatósága. Fontos, hogy nyáron a lapátok lefelé, télen pedig felfelé pörgessék a levegőt – ezt egyszerűen, a forgatási irány átállításával tudjuk elérni, amit egy kapcsoló segítségével tudunk átkapcsolni.

Mennyezeti ventilátortípusok – világítással, vagy anélkül

A mennyezeti ventilátor a többi típushoz (álló, asztali ventilátor) képest jóval nagyobb, nehezebb és állandóan szem előtt van – utóbbi tulajdonsága tette indokolttá a mennyezeti ventilátorok és a világítás „házasságát”, vagyis a kettő az egyben megoldást. Ezeknél a két funkció – a fény és a ventilláció – külön állítható.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!