Banner

A medence vegyszerezése házilag – A kristálytiszta medencevíz titka

A nyári beköszöntével az otthoni medence, valamint a medence vegyszerek iránt szinte egyik napról a másikra megugrik az érdeklődés. Ezzel együtt természetesen számos kérdés is felmerül a vegyszerezés mikéntjével, illetve a hasznos kiegészítőkkel kapcsolatban. Cikkünkben elé megyünk ennek a témakörnek, és végigvesszük a legfontosabb dolgokat, hogy mindenki felkészülten indíthassa a medencézős hónapokat a nagy melegben!

Miért fontos a medence vizének vegyszerezése?

A vegyszer használata önmagában nem elég ahhoz, hogy a kerti medencénkben a víz tényleg kristálytiszta a legyen. A medence vizében elengedhetetlen a vegyszerek használata, de korántsem mindegy, hogy milyenről van szó! A klór sok tekintetben csodafegyver, hiszen gyorsan és hatékonyan pusztítja el a baktériumokat és algákat, de sokan – főleg kisebb gyerekek – érzékenyek lehetnek a klórra. Ilyen esetekre szerencsére már kaphatók természetes összetevőjű medence víz fertőtlenítőszerek.

Az otthoni, kerti medence vizének vegyszerezése elengedhetetlen a kristálytiszta víz érdekében

A vegyszeres vízkezelés lépései

Akinek még nincsen gyakorlata a helyes vízkezelés folyamatában, azt gondolhatná, hogy rögtön a klórozással indul, pedig van még teendő ezelőtt is! A vegyszerek segítenek tisztán tartani a vizet, ez kétségtelen, de a másik nagy feladat a víz alján és felszínén úszó szennyeződések eltakarítása! Ebben a feladatban segítségünkre lehet egy medence porszívó és egy kézi tisztító háló. Időről időre pedig – a kristálytiszta vízminőség érdekében – a medence szűrő tisztítása sem átugorható feladat. Ha pedig jól működik a szűrő, nem úszkálnak a vízben szennyeződések, akkor már tényleg csak a vízkezelés marad hátra!

A pH érték szabályozása

Első körben be kell mérnünk a víz pH értékét, csak ezután tudjuk a kívánt pH értékre beállítani a vizet. A pH beállítás lesz az a feladat, ami tulajdonképpen optimalizálja a vízminőséget majd. A szabadklór tartalomnak nem lehet túl nagy az értéke, hiszen bőr- és szemirritációt okozhat, a túlságosa alacsony klór szintet pedig arról állapíthatjuk meg, hogy opálosodni kezd a víz. A víz pH mérését heti 1-2 alkalommal célszerű elvégezni tablettás vízelemzővel vagy vízelemző tesztcsíkkal. Az ideális pH értéket 7,2-7,6 között szokás meghatározni.

Fertőtlenítés klórral

A klórt általában tabletta vagy granulátum formájában lehet kapni, a csomagolás hátoldalán pedig minden esetben feltüntetik, hogy adott vízmennyiség mellett mennyit kell a vízbe juttatni. Fontos tudni, hogy a klórt nem szabad csak úgy beleszórni a vízbe, a szkimmerbe vagy a vegyszeradagolóba kell tenni, továbbá azzal is számoljunk, hogy első kezelésnél több klórt kell majd a vízbe juttatni, mint a szinten tartásnál!

Medence vízkezelése

A víz algamentesítése

Sokan csak klórt szoktak tenni a vízbe, de algaölővel is ki lehet még egészíteni a vízkezelést. Ez egyfelől hatékonyabb eljárás, másfelől viszont kicsit időigényesebb is, hiszen a kezelést követő 24 óráig „ülepíteni” kell a vizet. Ez azt jelenti, hogy nem használjuk, valamint a vízkeringetést is kikapcsoljuk. A 24 óra leteltével végül porszívózzuk ki a leülepedett algát, utána pedig indulhat a fürdés!

Pelyhesítés

A pelyhesítés is egy extra lépés, ami azért jó szolgálatot tehet. A medenceszűrő berendezések hatóköre is véges, vannak ugyanis olyan apró méretű szennyeződések, amiket nem tud kiszűrni a vízből. Erre az esetre lettek kitalálva a pelyhesítő szerek, amik az apró részecskéket nagyobb méretű pelyhekben összegyűjtik, így pedig már garantáltan fennakadnak a szűrőn! A pelyhesítőt az algásodó elleni szerhez hasonlóan csak bele kell löttyinteni a vízbe!

A puhafalú kerti medencék és vegyszerezésük

A puhafalú medence vegyszerezése hasonlóképpen történik, mint bármelyik másik medence esetében, arra viszont fokozottan figyelni kell, hogy a klórt csakis klóradagolóba tegyük. Ellenkező esetben a nagyobb koncentrációjú klór a fólia kifakulását, elvékonyodását is okozhatja!

Javasolt medence tisztító vegyszerek

A piacon számos különböző márka termékei kaphatóak, amik közül a Praktikerben is jó néhány kapható. Algásodás ellen az Algastop készítményét javasoljuk, pelyhesítéshez a Herbal Crystal Action-t ajánljuk! Amennyiben pedig a klórtabletták helyett „gyermekbiztos” alternatívát keresünk,  akkor ott a Baby Pool klórmentes tisztító folyadék!

Kövesd a Praktiker a Youtube-on is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!