Fűtőkészülékek problémái: konvektor és kazán

Habár egyre népszerűbb az elektromos energia, sok új építésű házba gázt sem vezetnek be, ettől függetlenül a legtöbb otthonban nyílt égésterű fűtőegységek vannak. Ezeket évente 1-2 alkalommal nemcsak célszerű szakemberrel ellenőriztetni, hanem erősen ajánlott is, hiszen meghibásodásuk akár életveszélyes helyzetekkel is járhatnak. Rövid cikkünkben azt nézzük végig, hogy milyen hibák adódhatnak, illetve milyen intő jelek hívhatják fel a figyelmünket mindezekre!

Gyenge láng, ami néha kialszik

Ideális esetben a láng soha nem alszik ki: fűtésen kívül őrláng formájában, nagyobb fűtési fokozatban pedig több centis lángként ég. Abban az esetben, ha fátyolos a láng, könnyen lehet, hogy a „fúvóka” van eltömődve, a láng elalvását pedig a konvektor belsejében lerakódott kosz is okozhatja. Ha tartósan fennáll a probléma, okvetlenül hívjunk szerelőt!

Kazán ellenőrzése

Túl kicsi őrláng

Abban az esetben, ha ez nem jár semmi más gyanús jelenséggel, nem feltétlenül kell aggódni. Ha viszont a kicsi őrláng miatt nagyobb mennyiségű gáznak kell összegyűlnie a belobbanáshoz, már más a helyzet. Ha minden bekapcsolás nagyobb „belobbanással” indul, akkor könnyen lehet, hogy az őrláng mérete nem ideális – tisztítás vagy újrakalibrálás szükséges!

Kék láng helyett sárga vagy vörös

Azt talán mindenki tudja, hogy a gáz égése kék színű lánggal jár – éppen ezért, ha bármilyen más egyenletesen megjelenő színt látunk a kazánban vagy konvektorban, elkezdhetjük a hibaelhárítást! Természetesen halvány elszíneződés belefér, de ha egyöntetűen sárga, narancs vagy piros, akkor több problémára is gyanakodhatunk. A vöröses szín például jelezheti, hogy már a kosz is ég, nemcsak a gáz. A komoly lerakódások ráadásul jelentősen befolyásolják a fűtőegységek teljesítményét, így a takarítás már csak az ideális fűtőteljesítmény miatt is elkélhet!

Keresd a kazánok széles választékát a Praktiker áruházaiban és a webshopon!

Gyanús szagok

Ha a nyári szezon után először bekapcsoljuk a konvektort, a megtelepedett por égése okozhat furcsa szagokat, esetleg minimális, rövid ideig fennálló gázszagot is érezhetünk. Bármilyen más esetben, ha nem csak rövid ideig érezzük, kapcsoljuk ki, és forduljunk szerelőhöz! A visszaáramló égéstermék nem játék, elsősorban a kéménybe vezetett fűtőegységeknél fordul elő – ha tehát ilyen eszközről van szó, a szagokat vegyük komolyan!

Konvektorok ellenőrzése

Kattogó konvektor

Habár sokan tudják, hogy a konvektorok kattogása természetes, a hőtágulás okozta jelenségek körébe tartozik, azok, akiknek nincs tapasztalata, könnyen megriadhatnak. Éppen ezért szerepel listánk legvégén: ez a legártalmatlanabb jelenség, felfűtés és kihűlés esetében a nagyobb, fémből készült elemek kattognak, ropognak, nyekeregnek. És hogy mit lehet ezzel a kellemetlen zajongással tenni? Nem sok mindent: leginkább megszokni!

Kapcsoló cikk: Kazán - a fűtés szíve, lelke

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!