Banner

Kerti szerszámait így tegye el „télire”!

A kerti munkák végeztével a megmunkáláshoz szükséges eszközök, szerszámok és gépek téli álomba szenderülnek és várják a tavaszt, hogy újra elláthassák feladataikat, és ezzel elősegítsék a kertünk ápolását, szépítgetését. Azonban korántsem mindegy, hogy a téli álmukat hol és hogyan töltik el, mert a nyirkos, sötét és nedves tél alaposan el tud bánni kedvenc eszközeinkkel.

Kerti szerszámok téliesítése

A kerti szerszámokat az utolsó használat után alaposan mossuk le tiszta meleg vízzel. A saras szerszámon nem lehet ellenőrizni, hogy a természetes használatból adódó sérülések, repedések javíthatók-e, vagy mondjuk új szerszámnyelet kell vásárolnunk a régóta minket szolgáló ásónkhoz.

Miután a lemosással végeztünk, töröljük szárazra a felületeket és aprólékosan nézzük át, hogy nem hiányzik-e egy csavar, nincs-e vékony repedés a nyélen. A fémfelületeket egy drótkefével dörzsöljük át. Ha mindent rendben találtunk, akkor vegyük szemügyre, hogy a szerszám elég éles-e még, vagy a nagy igénybevétel miatt meg kell éleznünk, mielőtt eltesszük. Az élezést mi magunk is megoldhatjuk egy reszelővel vagy fenőkővel, ám ha nem szeretnénk bajlódni az élezéssel, akkor vigyük el köszörűsmesterhez a szerszámokat.

A szerszámok karbantartásának végén kenjük le olajos ronggyal a fémrészeket, így tavaszra sem fog megrozsdásodni egyetlen felület sem. A fafelületeket pedig érdemes viasszal bekenni.

Ha a szükséges élezést is befejeztük, akkor keressünk száraz, lehetőleg fűtött helyiséget a tárolásukra. A tároló kiválasztásánál figyeljünk a balesetvédelemre is, hiszen ahol kisgyermek van a családban, ott egy pillanat alatt történhet baleset. A tárolóhelyiségben igyekezzünk a falra fúrt tartókra, kampókra felakasztani a szerszámokat, hogy a fémrészek ne a földön teleljenek át, mert ha vízszivárgás miatt vízbe kerülnek, akkor tavaszra elrozsdásodnak, és folytathatjuk a tavaszt karbantartással vagy szerszámcserével.

Kerti gépek téliesítése:

A kerti motoros gépek téliesítésénél ugyancsak van pár ökölszabály, amely mentén sokat tehetünk a problémamentes tavaszi beindításért.

  • Alaposan tisztítsuk meg a gépeket még a nedves nyesedéktől is, mert rozsdásodást okoznak.
  • Mivel a benzin romlandó, a benzines gépekből engedjük le az üzemanyagot.
  • Ha valamiért nem tudjuk leengedni az üzemanyagot, tegyünk bele stabilizáló adalékot.
  • Ha alkatrészt kell rendelnünk a gépünkhöz, azt ne tavasszal, a szezon megkezdésekor tegyük, mert hoppon maradhatunk alkatrészhiány miatt.

További tippek, trükkök a kert téliesítéséhez

A kerti szerszámok téliesítése mellett gondoljunk a víztömlőkre is, tekerjük össze még a hideg beállta előtt, mert a hidegtől a slagok megkeményednek, és nagyon nehéz őket összetekerni.

Az elhasznált vagy törött gereblye a falra nyéllel felfelé felrögzítve tökéletes akasztó lehet, amelyen kisebb metszőollókat, késeket, kesztyűket is tárolhatunk.

Mindenképpen gondoljunk a kerti szivattyúkra is a téliesítésénél, azokat szereljük le és száraz helyen tároljuk.

A víztelenítés is a téliesítés nélkülözhetetlen része. Zárjuk el a csapokat és a vízleeresztő csapnál engedjük le a benne található vizet.
Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!