Oldal tetejére

Így gyűjtse az esővizet! – profi és házi készítésű megoldások

Az esővíz felfogásával éves szinten komoly összegeket lehet megspórolni, hiszen gyakorlatilag ingyen van, növényeink számára pedig ez a víz a legalkalmasabb a locsoláshoz. Az esővíz gyűjtése nem túl bonyolult feladat, mégis pár eszközzel és praktikus tanács használatával jócskán megkönnyíthető ennek a feladatnak az ellátása.

Egy átlagos, negyven négyzetméteres tetőről akár 1 köbméter esővíz is felfogható. A legegyszerűbb módszer erre a tetőről az esőcsatornán keresztül vízfelfogó tartályokba vagy hordókba felfogni az esővizet. Ilyenkor az ereszcsatorna utolsó elemét veszik ki és vágják rövidebbre, vagyis a kifolyórészt emelik meg olyan mértékben, hogy az a hordó tetejéhez közel, de magasabban helyezkedjen el. Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb módszer, ám azzal számolnunk kell, hogy ha nem kötünk sorba több hordót, akkor hamar megtelik a kihelyezett edényünk, és sok víz mehet kárba a kifolyással. Könnyen a visszájára is fordulhat a dolog, és kárt tehetünk a házunkban is, hiszen közvetlenül a ház fala mellett fog lefolyni a többletvíz, amely károsíthatja a falszerkezetet és beázáshoz vezethet. Emellett az így felfogott víz hamar koszolódik és algásodik, nem is beszélve arról, hogy potenciális szúnyogkeltetőt hozunk létre a nyitott rendszer miatt.

Ennél jóval kifinomultabb, mégis az egyszerű módszerek közé tartozik, amikor a meglévő esőcsatorna-ejtővezetékünkbe (függőleges rész) egy karmantyúszerű túlfolyásgátlós esővízgyűjtőt szerelünk be. Ennek a működési elve annyiban tér el az előző rendszertől, hogy a beépített elem egy csatlakozón keresztül engedi be az esővizet a hordókba, és ha azok megteltek, akkor nem engedi kifolyni a többletet, hanem leengedi az esőcsatornán. Nagyon praktikus megoldás, ami a biztonságunkat jóval erősebben szolgálja, mint a túlfolyásgátló nélküli rizikózás.

Jobb és láthatatlanabb megoldás, amikor a kertünkbe leásunk egy tetszőleges méretű tartályt és abba gyűjtjük a vizet. Ehhez természetesen a tartály méreténél is nagyobb gödröt kell kiásnunk és lesüllyesztenünk a föld alá, hogy télen se tudjon elfagyni a benne levő víz. Anyagát tekintve acél- és műanyag tartályokat szoktak földbe süllyeszteni. Az acéltartály hátránya, hogy a korróziónak évtizedek múlva a leggondosabb felületkezelés mellett is megadhatja magát, illetve a kezelhetősége nehézkes, hiszen tekintélyes súlyú lehet egy 3 köbméteres, 12 mm-es kazánlemezből készült tartály.

A földbe süllyesztett tartályból csak kerti szivattyúval tudjuk kényelmesen kivenni a locsoláshoz szükséges mennyiséget. Ehhez a tartályunkba egy nyíláson át le kell engednünk a hálózati árammal működő szivattyú szívócsövét, a nyomóoldalra pedig a kerti slagunk csatlakoztatható. A szivattyú áram alá helyezve a földbe épített tartályból a vizet felszippantja, és nyomja fel a föld színe felé. Ilyen megoldás alkalmazásánál fokozottan kell figyelnünk arra, hogy ha a víznyomásunk leesik, és nem jön, vagy csak csorog a víz a slagunkból, akkor nagy eséllyel elfogyott a tartályból a víz, és a szivattyút annak megóvása érdekében azonnal le kell kapcsolnunk. A szivattyúk kenését és hűtését is adhatja a rajta keresztül szívott víz, így víz nélkül hamar leéghetnek vagy beállhatnak az alkatrészek.

Ennek a hibalehetőségnek a kiküszöbölésére kapható az üzletekben olyan szivattyú is, amelyet a tartályba kell beépítenünk, vagy akár csak egy erősebb kötéllel leengednünk. Ezek az úgynevezett búvárszivattyúk, amelyeken vízálláskapcsoló is található. Ez a szivattyúra szerelt, általában gumiba csomagolt kapcsoló a víz tetején úszva jelzi a szivattyú számára, hogy elégséges víz van-e még a tartályunkban, és ha a kritikus szint alá esik a vízszint, a szivattyú magától lekapcsol.

Láthatjuk, hogy a mobil és a fix megoldás között kell döntenünk, ha az esővíz felfogását szeretnénk jó hatásfokkal megoldani, azonban alaposan érdemes átgondolni a helyi adottságaink figyelembevételével, hogy melyik lesz számunkra az a megoldás, amely mellett letesszük a voksunkat.
És most jöjjön néhány házi trükk az esővíz befogására:

Hasznos volt ez az oldal?