A háztartási szennyvíz újrahasznosításának lehetőségei

Az újrahasznosítás kétségtelenül az egyik legfontosabb kérdés napjainkban. Habár a papír, fém, műanyag és üveg alapanyagok újrahasznosításáról már sokat lehet tudni, sok háztartásban már a mindennapok gyakorlatába is beépültek, a bolygó egyik legfontosabb nyersanyagának újrahasznosítása még gyerekcipőben jár. Rövid cikkünkben átnézzük, hogy hányadán is állunk a szennyvíz újrahasznosításával!

Mi az a szürke- és feketevíz?

A háztartásokban elhasznált víznek két típusát különböztetjük meg: szürke- és feketevíz. Egyik könnyedén, minden további nélkül újrahasznosítható otthoni körülmények között is, a másikkal viszont nincs mit tenni, be kell engedni a csatornába.

Szennyvíz újrahasznosítása

A feketevíz javarészt a vécékben képződik, olyan szennyezett vizet értünk ezalatt, amiben fertőző, egészségre és környezetre veszélyes baktériumok vannak – ezt aligha lehet egykönnyen újrahasznosíthatóvá varázsolni. Ezzel szemben a szürkevíz olyan kevésbé szennyezett vizet jelent, amiben csak szappan vagy mosószer maradványok, kisebb nagyobb szennyeződések vannak csak, így megfelelő kezelés után több fronton is hasznát vehetjük.

Mennyi víz vész kárba egy háztartásban?

Egy teli kádas fürdés során akár 150 liter vizet is elhasználhatunk, amiben tulajdonképpen semmi veszélyes szennyeződés nem kerül – csak olyan dolgok, amik eleve a mi testünkkel is érintkeznek. Egy átlagos háztartásban évente több tízezer liter vizet használunk el mosogatás és fürdés során, de ez a szám – bármilyen döbbenetesen is hangzik – akár 200 ezer litert is kitehet.

Milyen módszerek vannak a szürkevíz újrahasznosítására?

Az egyik legpraktikusabb megoldás, amikor a kézmosó vagy mosogató vizét egyszerűen átvezetjük a vécétartályba. Ehhez persze egy kisebb vízgyűjtő tartályt kell elhelyezni az egység alatt, amit összekötünk a vécével. Mivel a vécé öblítéséhez nem feltétel a fogyasztásra alkalmas minőségű víz, ezért ezt bonyolultabb víztisztítás nélkül is kivitelezhetjük. Erre a funkcióra egyébként már terveztek olyan vécéket, amik tartályának tetején kézmosó van.

Szennyvízgyűjtés tartályban

A másik megoldás már eggyel bonyolultabb, nagyobb beruházásra is szükség van hozzá. Ennél a megközelítésnél tartályokban gyűjtik össze a szürkevizet, amit általában a kertben a föld alá süllyesztenek. A tartály persze bárhol a lehet, a lényeg, hogy legyenek benne speciális szűrőberendezések. Innen aztán visszakerülhet a mosógéphez, vécéhez, de kerti locsoláshoz is alkalmazható.

Kapcsoló cikk: Milyen szennyvíz szivattyút vegyek?

Kerti tó egy kis csavarral

Habár idehaza nem nevezhető bevett gyakorlatnak, de létezik szürkevizes tó is, úgynevezett greywater pond. A lényege, hogy víztisztítást természetes úton érik el kavicsokkal, hínárral és különböző egyéb növényekkel. Ez természetesen egy komoly kertészmérnöki feladat, nem mellékesen pedig az engedélyeztetése sem magától értetődő, mivel nem sok ilyen van idehaza. A végeredmény viszont nemcsak mutatós, de teljesen fenntartható. Ilyen tavacskákból általában a kert további öntözését szokás fedezni, így nagyobb telkeken, ahol komoly kiadást jelent az öntözés, jó szolgálatot tehet.

Mennyit lehet spórolni a víz újrahasznosítással?

Elsősorban olyan háztartásokban érdemes elgondolkozni a víz újrahasznosításán, ahol a vízfogyasztás rendszeresen nagy. Ha tehát nagyobb kertünk van, esetleg nagy a család, akkor a fenti megoldások bármelyik szóba jöhet. A komplett, automatizált rendszerek esetében olyan 10 éves megtérülési időben számolhatunk, de az sem mellékes szempont, hogy amíg megtérül a befektetés, addig sem fogyasztjuk a bolygó ivóvízkészletét feleslegesen.

Csapadék és szennyvízgyűjtő tartályok a Praktikerben! 

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!