Banner

Falazóhabarcs anyagszükséglet, keverési arány

A falazóhabarcs kész zsákos anyagként kapható, de ha szeretnénk, ki is keverhetjük magunknak. A helyes kikeveréshez szükségesek egyes eszközök, helyes keverési arány és az alapanyagok is. Fontos tartanunk magunkat a "recepthez" a készítés folyamán, hogy a kikevert falazóhabarcs egyenletes legyen és jól kössön. Segítünk választani a zsákos és kevert falazóhabarcs között és – ha kikevernénk inkább – a pontos arányokban is.

Falazóhabarcs - Praktiker

Zsákos falazóhabarcs vagy saját keverési anyag a jobb?

Természetesen a zsákos falazóhabarcs összetétele már eleve úgy lett megalkotva, hogy a falazóhabarcs számítást már elvégezték helyettünk, tulajdonképpen egy kész falazóhabarcs recept az, amit kapunk, nekünk csak vízzel kell elkevernünk. Persze az egyszerű keverésben is vannak mesterfogások.

Azokat, akiknek nagy rutinjuk – vagy hozzáértő segítségük van – minden további nélkül buzdítjuk a falazóhabarcs házilag való elkészítésére, hiszen így is lehet spórolni, azt viszont jó tudni, hogy szinte annyi keverési technika és arány van, ahány építkezés. Adódik ez abból is, hogy lapát, vödör és ki tudja még milyen eszközök szerint mérik az egységeket, illetve az is közrejátszik, hogy sokan egyszerűen más arányokkal dolgoznak. Ideális esetben persze a falazóhabarcs kötési ideje vagy a bekevert anyag minősége nem mutat különbségeket – nem túl sűrű, kenhető, de a vödörből is könnyen kiönthető.

A habarcs készítése folyamatos odafigyeléssel készül: A cement mellé mészhidrátot keverünk vízzel, majd kisebb adagokban adjuk hozzá a homokot, ügyelve arra, hogy ne porozzon, de mindvégig homogén maradjon. Akkor dolgozunk jól, ha a végeredmény a kőműveskanálon megtapad, de a falon is kenhető. A víz adagolására pedig fokozottan figyeljünk, mert utólagos vizezésre nincsen lehetőség, hiszen a hozzáadott folyadék kihozza a meszet a felületre – úgymond kivirágosodik.

Zsákos Falazóhabarcs - Praktiker

Milyen anyagok szükségesek, milyen mennyiségben?

Korábban már említettük, hogy a falazóhabarcs keverési aránya építkezésről építkezésre változó lehet, az viszont többnyire állandó, hogy mi is pontosan a falazóhabarcs anyagszükséglet. Három plusz egy anyagra lesz szükségünk: homokra, mészhidrátra, cementre és vízre. A falazóhabarcs készítése nem kifejezetten bonyolult, de – ahogyan a legjobb recepteknél is – a megérzés nem elhanyagolható tényező ahhoz, hogy az ideális, kenhető állagot elérjük, ami nem túl folyós, de nem is darabos.

A falazóhabarcs keverési arány pontos megállapításához használjunk valamilyen fix mérőegységet, például vödröt vagy lapátot. 1 egység mészhidrát mellé 3 egység (rostált) homok dukál, 1/3 cement, illetve másfél egység víz – utóbbira persze célszerű figyelni, hiszen az alapanyagok függvényében lehet több is, kevesebb is.

Zsákos Falazóhabarcs - Praktiker

A falazóhabarcs szükséglet persze nem merül ki az anyagokban, a keverés mikéntje sem utolsó kérdés: ehhez egy nagyobb vödörre lesz szükség, ebben keverjük össze a hozzávalókat – ideális esetben – egy habarcskeverővel. A hozzávalók adagolásához egy lapát is kelleni fog, illetve a víz kiöntéséről is gondoskodnunk kell. A kőműveskanál mellett egy glettvasra vagy simítóvasra is szükségünk lesz még!

Olvasd el kapcsolódó cikkünket is: A zsákos áru helyes tárolása

Falazóhabarcs kéményhez – miben más?

A falazóhabarcsok esetében fontos tulajdonság a nyomószilárdság – ezt a termékeken a Hf jelzést követő sorszámozással tüntetik fel. A Hf 10-es típus például egyszerű válaszfalak építéséhez való, míg a nagyobb nyomószilárdság már komolyabb statikai elvárásokhoz lettek kifejlesztve – ha tehát falazóhabarcsot keresünk kéményhez, akkor bátran válasszuk a nagyobb sorszámok közül!

Gyakran szokott még felmerülni a falazóhabarcs és vakolóhabarcs különbsége: a vakoláshoz egyszerűen finomabb homokot használnak, így a falazóhabarcs cementesebb, keményebb. Ha szeretnénk még jobban elmerülni a részletekben és pontos különbségekben, akkor a falazóhabarcs teljesítménynyilatkozatra mindenképp mindenképp vessünk egy pillantást, hiszen a praktikus adatok és lehetőségek tisztán kiderülnek ezekből a dokumentumokból!

Fontos még megemlíteni a hőálló falazóhabarcsot, ami „csak” annyival tud többet, hogy megfelel a tűzállósági feltételeknek, de a hőálló falazóhabarcs használata és kötési ideje tulajdonképpen megegyezik a hagyományoséval.

Építkezés előtt állsz? Zsákos árura és építőanyagra van szükséged? Válogass a Praktiker széles választékából!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!