Előtte-utána: így kapott vagány külsőt a sötét pesti lakás

Mutatjuk, mi történik, ha a lakberendező szabad kezet kap, hogy új életet leheljen egy öreg fővárosi lakásba. Előtte-utána képek.

Unalmas burkolatok, megfakult falszín, szűk terek: nagyjából ezekkel a problémákkal szembesült Dr. Fekete Zsuzsanna, a TERMOSZ kreatív tervezője, aki vállalta, hogy mindössze négy hónap alatt új otthont farag egy 55 négyzetméteres pesti lakásból.

„A projekthez teljesen szabad kezet kaptam, a megrendelők vágya csupán annyi volt, hogy a sötét, régi, egymásba nyíló szobás lakásból egy olyan otthon szülessen, ami két fiatal számára kényelmes és ideális. Szerettek volna egy „közösségi teret”, külön nyíló szobákat, egy nagyobb konyha-étkezőt, és külön bejáratú mellékhelyiséget” – meséli a tervező.

Előtte/utána

pesti lakás felújítása előtte utána fotók

Fotók: TERMOSZ (© copyright)

pesti lakás felújítása

„A felújításra szánt keret nem volt túl nagy, így a létező legegyszerűbb megoldásokkal kellett dolgoznunk. Néhány fal elbontása után a lakás hófehér színt kapott, amit a fekete-fehér járólapok, a dekortégla és a piros ajtó törnek meg. Az előtér így tágas és hívogató lett. A kabátok tárolására egy igazi szarvas agancs biztosít lehetőséget, a pad pedig praktikus, ott mindenki kényelmesen felveheti a cipőjét. Mindez a közösségi tér sarkában kapott helyet.”

pesti lakás felújítás

„A fürdőszoba is teljesen átalakult: a mellékhelyiséget leválasztottuk, és bár ezzel a fürdőszoba kisebb lett, a fürdő így is nagyon szerethető és kényelmes maradt. Az új mosdót egy régi varrógépláb tartja. Többek között ez is egy olyan megoldás volt, amivel csökkenthettük a költségeket. A mosdó fölé tettünk egy tükrös szekrényt, és egy törölközőszárítós radiátornak is jutott hely.”

pesti lakás felújítása előtte utána fotók

"A mellékhelyiség kialakítása során szempont volt, hogy a vécécsésze hátsó kifolyású legyen, és a tartályt ne lehessen látni. Ami a csempét illeti, nemcsak a fürdőben, de az egész lakásban a retro stílust céloztuk meg, és a régi 10x10-es fehér fényes csempéhez nyúltunk, amit hagyományos módon raktunk le."

pesti lakás felújítása előtte utána fotók

„Ha kevés a hely, a tolóajtó csodákat művel: helyigényük minimális, használatuk egyszerű. Ezt az ötletes tolóajtót ez egyik régi bejárati ajtóból alakítottuk ki. Az antik fali kar pedig a lakás több pontján is fellelhető.” 

pesti lakás felújítása előtte utána fotók

„A nagyobbik szobában a parketta jó állapota nem indokolt új burkolatot, mindössze egy kiadós csiszolást és lakkozást. A fakó falszín helyett ide is fehér került, amit egy gigantikus és emlékezetes plakáttal dobtunk fel. Az ágy melletti éjjeli szekrény két darab fatuskó lett. A dolgozósarok és „pakolós” szekrény fontos részét képezi a szobának. ”

pesti lakás felújítása előtte utána fotók

„Régi orvosi rendelőbe illő tanuló szék és keskeny fiókos íróasztal lett a sarok dísze. Kis fogyasztású LED-es asztali lámpát használtunk. ”

pesti lakás felújítása előtte utána fotók

„Az egykori konyha teljesen új funkciót kapott: ez lett a kisebbik szoba, tanulósarokkal. A korábbi cementlap helyett melegebb hatású parketta mellett döntöttünk. A falra pedig hófehér festék, és egy újabb látványos beton hatású plakát került. Éjjeli szekrény helyett ötletes gyümölcsös ládát helyeztünk az ágy mellé, a tárolásra pedig egy praktikus kétajtós szekrényt választottunk. Mivel a lakás több pontján is megjeleik a vörös réz, ezért az új fűtéscsöveket érintetlenül hagytuk.”

pesti lakás felújítása előtte utána fotók

„A nagyobb közösségi tér a konyha-étkező lett, ami korábban az egyik nem túl praktikus átjáró hálószoba volt. Az új kazánt egy olcsóbb elfüggönyözési megoldással tüntettük el, ahova még a felmosó vödröt és porszívót is elrejtettük. Kialakítottunk egy menő tégla falat, amit - hogy ne porladjon -, egy fixálóval kentünk le.

pesti lakás felújítása előtte utána fotók

„A lakás tulajdonosai megkapták azt a közösségi teret, amiről álmodtak. Étkező asztal székekkel, nagy ablakok élő virágokkal."

pesti lakás felújítása

„Mosogatógép, hűtő, főzőlap, sütő lettek a fontosabb konyhai gépezetek. A konyhabútor egyedi lett, igazi tömörfa munkalappal. Felső szekrénysorra nem volt szükség, inkább a nyitottabb polcos megoldást helyeztük előtérbe. a fogantyúkat külön készítettük, itt is visszaköszön a réz cső.”

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!