Banner

Így telepítsen helyesen cserjét!

Tudjon meg mindent a cserje telepítés fortélyairól, a megfelelő időszakról és eszközökről, amelyeket mindenképp érdemes beszereznünk a szakszerű telepítéshez. – Praktiker ötletek

Bár az ültetésre az ősz és a tavasz a legtökéletesebb időszak, ma már egész évben szabadon ültethetünk – köszönhetően a faiskolákban, barkácsáruházakban kapható konténeres növényeknek. Természetesen a fagy és a perzselő forróság alkalmatlanná teszik a növénytelepítést, de ezeket a kritikus hőmérsékleti viszonyokat leszámítva, szinte egész éven kertészkedhetünk.

cserje ültetés Praktiker

Cserjefajták

Ami cserjék kiszerelését illeti, három típust különíthetünk el: a szabadgyökerű, a földlabdás és a konténeres növényeket.

  • A szabadgyökerű növény nincs beültetve, gyökere teljesen szabadon van, éppen ezért ezek a legérzékenyebbek. Ha nem óvjuk körültekintően, akár egy nap alatt is kiszáradhatnak, gyökerük elfagyhat. Ezeket a növényeket vásárlás után azonnal el kell ültetni. A szabadgyökerű növényeket október-november környékén, a fagy beállta előtt kell elültetni.
  • A földlabdás növényeket frissen emelik ki a talajból, a földlabdát pedig lebombló anyagból készült zsákkal fedik be. Ezeket tavasszal vagy ősszel szabad telepíteni.
  • A konténeres növények egy-két éve már el vannak ültetve, vagyis volt idejük, hogy gyökeret eresszenek. Bár áruk borsosabb, szinte biztos, hogy kiültetés során megmaradnak. A konténeres növény egész évben ültethető. Mivel még javában tart a tél, most ezek telepítéséről esik szó.

Talaj előkészítése

A cserjeültetés során elkövetett leggyakoribb hiba, ha túl sok műtrágyát alkalmazunk, vagy túl mélyre ültetjük a növényt. Konténeres növények esetében általában 20 centiméterrel nagyobb gödörrel kell számolni, mint maga a földlabda. Aki ültetés során szerves trágyát, komposztot és/vagy műtrágyát is használ, ügyeljen arra, hogy a gyökér közvetlenül egyikhez se érjen. Ezek a gödör aljára kerüljenek körülbelül 10 centiméter vastagságban, majd fedjük be földréteggel!

Ültetés

Ültetés során az egyik legfontosabb lépés, hogy a cserjét olyan mélyre ültessük, amennyit a növény „megkíván”. Ne ültessük mélyebbre, se magasabbra!

cserje ültetése Praktiker

Miközben még javában ásunk, alaposan öntözzük meg a növényt, majd, ha elkészült a gödör, emeljük ki a konténerből! Ügyeljünk rá, hogy a földlabda egyben maradjon! Helyezzük az ültetőgödörbe! A lyukat ugyanazzal a földdel töltsük fel, mint amit kiástunk onnan. Ha félig feltöltöttük a gödröt, óvatosan nyomkodjuk meg a földkupacot, hogy kinyomjuk a levegőt, majd teljesen töltsük fel. Következő lépésben öntözzük meg a cserjénket, és hogy védjük, egy további réteg földhalommal takarjuk be a növény körül a talajt.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!