Oldal tetejére

Ágyásszegély, fűszegély: segítünk választani!

A kerti ágyásszegélyt alapvetően a virágos, veteményes kertek vagy a kerti utak pázsittól való elválasztására használják. Ha előre gondolkodunk, akkor megkönnyíthetjük vele a fűnyírást és kerti dekorációs elemként is alkalmazhatjuk!
 
A gyep és a kert többi része – a burkolatok, veteményesek, ágyások – közötti kapcsolatot a fűszegély hidalja át, aminek ápolása a legtöbb kerttulajdonosnak nem kis fejtörést okoz, míg ugyanis egy átlagos pázsitot egy órán belül lenyír az ember, a fűszegély rendben tartása ennél jóval tovább tart. Az ágyásszegélyt fűnyíróval megközelíteni nem mindig lehet, így a kerítés tövében megbújó hosszú fűszálakat, gazokat vagy metszőollóval, vagy fűkaszával távolítja el az ember – pedig ha valaki okos fűszegélyt épít, törődnie sem kellene vele.
 

Ágyásszegély mint kerti dekoráció 

fűszegéy

Fa ágyásszegély és a romantikus hangulatú virágoskertek


A legelterjedtebb és egyik legdekoratívabb ágyásszegély fából készül, ami kimondottan hangulatosan illeszkedik a kert zöldjéhez. Ez a típus bár esztétikus, sok munkát ró a kerttulajdonosokra, hiszen ha nem ápolják rendszeresen, két-három éven belül korhadásnak indul, függőleges volta miatt pedig megmarad a gyepszegély ápolására fordított fáradtságos munka. Aki ennek ellenére ragaszkodik a fához, válasszon drágább, de keményebb fából (pl. tölgy) készült típust, és évente kenje át vastagon lazúrral, vagy nyúljon masszívabb megoldáshoz, például fagerendához, amiből vízszintes gyepszegélyt is ki lehet alakítani. Hátránya, hogy íves megoldásokat nem lehet kihozni belőle.

Műanyag fűszegély a díszgyepek dísze 


A műanyag ágyásszegély bár ellenállóbb, mint a fa, a gyenge minőségűt hamar kikezdi a napfény és a szegélynyíró, ráadásul lerakása szaktudást igényel. A minőségi műanyag fűszegély azonban már UV-biztos, könnyűszerrel beépíthető, több méretben kapható, és néhány fajta újrahasznosított műanyagból készül.
 

Beton ágyásszegély a modern és minimalista kertek kelléke

kerti szegély 

Aki egyszerre dekoratív, ellenálló és vízszintes kertszegélyben gondolkodik, masszívabb alapanyaghoz nyúl. A térkő például egyre elterjedtebb megoldás, ez azonban szakszerű betonalap nélkül mit sem ér. Ez a választás kényelmes megoldást biztosít, hiszen a térköveken a fűnyíró kerekei könnyedén elgurulnak, és a gyepszegéllyel sem kell foglalkoznunk.

A beton térkő nélkül is kiváló választás lehet, a betonágyba vagy kavicsos alapba fektetett beton ágyásszegély szintén kiiktatja a fűszegély gondozásának mozzanatát.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Hasznos volt ez az oldal?