Oldal tetejére

Környezettudatos konyha – a környezetkímélő mosogatás alapjai

Napjainkban egyre nagyobb hangsúly kerül a fenntarthatóságra és a környezetbarát életvitelre, ami több szempontból is fontos. Egyfelől a pénztárcánkban is több marad a hó végére, másfelől pedig a környezetünk is hálás lesz, ha nem pazarolunk. Természetesen a konyhában is lehet érvényesíteni ilyen megfontolásokat – összeszedtünk 3+1 megfontolandó gyakorlatot, ami a mosogatással kapcsolatos!

Környezettudatos konyha

Mosogatószer? Nem mindegy, hogy milyen!

Talán sokan találkoztunk már azzal, hogy a mosogatószer egyszerűen kikezdte bőrünket. Ennek persze lehet egyszerű hidratációs oka: kiszárad a kezünk a sok mosogatástól, de előfordulhat az is, hogy a vegyszerekre és a különböző kemikáliákra reagál szervezetünk. Éppen úgy, ahogyan az emberi test esetében, a környezetre is ártalmas a legtöbb mosogatószer, ráadásul ezeket egyszerűen beengedjük a vízhálózatba. A szennyvíztisztítás viszont korántsem annyira hatékony, hogy semlegesítse ezeket a vízből, mielőtt azok visszakerülnének természetes vizeinkbe.

Gyors megoldás: Válasszunk biológiailag lebomló, természetes eredetű mosogatószert! Amennyiben pedig mosógépünk van, azt is tudjuk környezetbarát mosogatótablettával működtetni!

DIY megoldás: Saját magunk is készíthetünk mosogatószert, ehhez össze kell olvasztani valamilyen természetes szappant, hozzáadni növényi glicerint, ecetet, pár csepp illóolajat és néhány deci vizet.

Súrolni csakis okosan!

A mosogatás egyik fő kelléke a mosogatószer mellett a szivacs. A leginkább elterjedt, sárga, súrolós aljú szivacs bizony nem újrahasznosítható műanyagból készülnek, ezek ráadásul pár hét alatt a kukában végzik. Arról nem is beszélve, hogy az egyre többet hangoztatott mikroműanyagok ügyéhez a szivacsok is hozzájárulnak. A szabad szemmel nem látható műanyagrészecskék belekerülnek a szennyvízbe, onnan a természetes vizeinkbe, végül pedig – különböző formákban – visszajuthatnak hozzánk.

Környezetkímélő mosogatás

Gyors megoldás: Léteznek már természetes anyagokból készült szivacsok is, például kókusz- vagy bambuszrostból, ezek nemcsak nyugodt szívvel dobhatóak a kommunális szemétbe, de adott esetben komposztálhatóak is!

Olvasd el ezt is! Tanácsok a környezettudatos hulladékgyűjtéshez és a komposztáláshoz

A szemét is lehet érték

Minden háztartásba előfordulhat, hogy a hűtőben „megbuggyan” valamilyen maradék vagy nyers étel, amit aztán ki kell dobni. Vannak viszont olyan ételtípusok, amik egy konyhai komposztba minden további nélkül belekerülhetnek, amit aztán egy nagyobb kerti komposztba vagy egyenesen a növények földjébe tehetünk át. Tulajdonképpen bármi mehet a konyhai komposztba, ami nem péksütemény, szervetlen anyag, hús- vagy tejtermék, olaj, paradicsom vagy vegyszerrel kezelt növény maradványa. Ha sikerül kialakítani egy komposztálási rutint, akkor a szeméttermelésünk is kevesebb lesz, nem utolsósorban pedig rájöhetünk: a szemét is lehet érték!

Spóroljunk a vízzel!

A folyamatosan folyó vízzel sokkal többet használunk el, mintha egy jól megpakolt mosogatógépes mosást indítanánk. Természetesen nem mindenkinek lehetősége mosogatógépet beszerezni, de korántsem ez az egyetlen megoldás. Ha áttérünk a mosószeres áztatásra és dörzsölésre, akkor utána csak le kell gyorsan öblíteni a tányérokat és evőeszközöket – ehhez persze nem szabad hagyni, hogy feltorlódjon egy toronnyi mosatlan! Háztartási eszközöket keresel? Látogass el a Praktikerbe, vagy keresd a termékeket a webshopon!

 

Hasznos volt ez az oldal?