Oldal tetejére

11 növény, ami imádja a fürdőszoba klímáját

Magas páratartalom, kevés fény, meleg: ezt a klímát bírja az a 11 szobanövény, ami nem bánja, ha a fürdőszobába költöztetjük.

Magas páratartalom, kevés fény, meleg: ezt a klímát bírja az a 11 szobanövény, ami nem bánja, ha a fürdőszobába költöztetjük.

Fontos, csakis olyan fürdőszobába kerülhetnek szobanövények, aminek van legalább egy kis ablaka, hiszen minimális fényre minden növénynek szüksége van.

1. Aloe vera
Úgy tartják az aloe veráról, hogy képtelenség elpusztítani, ráadásul szereti a meleget és kevés fénnyel is beéri, így biztosak lehetünk benne, hogy a fürdőszobában jól érzi majd magát. Mindenképp az ablak közelébe helyezzük, locsolását pedig ne vigyük túlzásba, gyakran a levegő páratartalmával beéri.

2. Szerencsebambusz

A fehérszélű sárkányfa, avagy a szerencsebambusz kevés fénnyel is jól elvan, leginkább a szórt fényt szereti, és elültetni sem kell, csak tápoldatos vízbe tenni, amit aztán elég havonta lecserélni. Érdemes odafigyelni arra, hogy mindig állott vizet kapjon, a klórt nem bírja, megsárgul tőle, levelei hamar lehullanak.

3. Begónia

A fürdőszoba a begónia egyik kedvenc helyisége, sokan itt szokták átteleltetni. Gondozása nem igényel szakértelmet, ha kap elég friss levegőt, vizet és meleget, boldog lesz. Legjobban a 15-20 fokot szereti. Érdemes alulról locsolni, mert a száránál könnyedén penész képződhet.

A post shared by @chubby_maniana on

4. Orchidea

A meseszép növény eredetileg az őserődből származik, néhány típusa éppen ezért szereti, ha párás, meleg klímában cseperedhet. A lepkeorchidea és a papucsorchidea például nem igényel folyamatos öntözést, de a permetezésért hálás lesz.

5. Borostyán

A kúszónövény félárnyékban érzi magát a legjobban, például a szekrény tetején, ahonnan szabadon futhat lefele, miközben gőzerővel tisztítja a levegőt.

A post shared by @evyoctavia on

6. Filodendron

Nagy fürdőszobák ékessége lehet a könnyezőpálma, ami kimondottan igényli a párás környezetet, és félárnyékban is jól érzi magát. Túllocsolni nem szabad, mert könnyen berohadhat.

A post shared by E L L I A T T (@elliatt) on

7. Páfrány

Víz-, meleg- és páraigényes növény a páfrány is, ám ha odafigyelünk a gondozására, hálás lesz, még télen is zöldell, és megköti a káros anyagokat. Túlöntözni nem szabad, leveleit azonban naponta lehet permetezni. 

8. Bromélia

Mivel a broméliának több fajtája létezik, vásárlás előtt érdemes utánajárni, hogy melyik az, ami a fürdőben érzi jól magát. Igazi trópusi hangulatot varázsol a fürdőszobába a bromélia, ami szűrt fény mellett is gyönyörű. Locsoláskor a földjét és nem a tölcsért kell öntözni!

9. Vitorlavirág

A párás, meleg, félárnyékos fürdőben a vitorlavirág is gyorsan fejlődik, és akkor érzi igazán jól magát, ha a földje folyamatosan nedves, de nem túlöntözött. Leveleit nagy hőségben ajánlatos vízzel permetezni.

A post shared by Ava Richardson (@avarichardson) on

10. Vízipálma

Gyönyörű, dús, igénytelen növény: beéri a félárnyékkal, de nagyon szereti a sok vizet és a tápanyagban gazdag földet. Legjobban 20 fok felett érzi jól magát. Vásárlás előtt nem árt tájékozódni a virág méretéről, néhány fajtája ugyanis több méter magasra is meg tud nőni.

A post shared by plants for sale (@plants_for) on

11. Anyósnyelv

A kínaiak szerencsehozó növénye nagyon szívós, gyorsan és könnyen nő, nem igényel túl sok gondozást. A vízigénye kicsi, jól érzi magát félárnyékban, cserébe rengeteg káros anyagot képes kiszűrni a levegőből.