TV konzol: erre figyeljünk vásárláskor!

Nézzen tévét úgy, ahogy Ön szeretne! Kérje szakértőnk segítségét a megfelelő fali vagy mennyezeti TV konzol kiválasztásához!

A televízió kevesebb helyett foglal, a képernyőt szabadon forgathatjuk és dönthetjük, a készüléket szekrénybe rejthetjük, kényelmesebbé válik a tévézés: legtöbben ezen okok miatt döntenek a TV konzol mellett, ám, hogy kinek melyik típus való, annak még a vásárlás előtt érdemes utánajárni. Összeszedtük a legfontosabb szempontokat, amikre ügyelni kell!

tv konzol

Megfelelő TV konzol kiválasztása

Az LCD, a LED, illetve a plazma tévé hátulján megtaláljuk azokat a menetes furatokat, amelyek lehetővé teszik a készülék fali rögzítését. A felfogatási pontok távolsága nem tetszőleg, 75, 100, 200, 300, 400, 600 és 800 mm lehet. (Ezek az úgynevezett VESA – Video Electronics Standards Association - számok). Minél nehezebb egy televíziókészülék, annál nagyobb a távolság. Vásárlás előtt a lyukak közötti távolságot kell lemérni (vízszintesen és függőlegesen egyaránt), és tudni kell a képernyő átmérőjét, illetve a készülék súlyát.

Akkor sincs baj, ha a televíziónk hátulján található furatok közötti távolság eltér a VESA szabványtól, ebben az esetben olyan fali konzolt kell vásárolni, amelyek függőleges szárai szabadon eltolhatók, így bármilyen méretet be lehet rajta állítani.

A tv-konzolok kínálatában számtalan típust találunk: a legegyszerűbb megoldással, akár egy festményt, egyszerűen a falra akaszthatjuk a készüléket. Ezek a konzolok már pár ezer forintért megvásárolhatók. A bonyolultabb szerkezetek további extrákat rejtenek: billenthetők és/vagy forgathatók, mennyezetre is felszerelhetők, segítségükkel a televízió akár függőleges irányba is elforgatható, magassága változtatható, ahogy a tévé és a fal közötti távolság is. Ez utóbbi funkció akkor jöhet jól, ha a televíziót például egy szekrénybe kívánjuk elrejteni, vagy a készülék mögött számtalan kábel szalad. (A profi konzolok kábelvezető nyílással is rendelkeznek). Tipp: Előbb a tévét vásároljuk meg, és csak utána a fali konzolt! A két terméket egyszerre megrendelni csak akkor szabad, ha meggyőződtünk róla, hogy valóban kompatibilisek.

TV konzol helyes felszerelése

  • A TV konzol felszerelése előtt győződjünk meg róla, hogy a kiválasztott falrész elbírja a készüléket. (Például egy utólag emelt gipszkartonfalra semmi esetre ne erősítsünk televíziót!).
  • Fúrás előtt detektorral ellenőrizzük a falat, hogy a fúrás helyén nem fut-e vezeték!
  • Betonfal esetén ütvefúróra lesz szükségünk.
  • Fúráskor vízmérték használata kötelező – vagy vásároljunk vízmértékes konzolt!

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!