Banner

Téli növényvédelem: a 10 legfontosabb tipp januárra

Téli növényvédelem. Bár javában tart a tél, a kertész ilyenkor sem pihen, felkészül a fagyra, havazásra, amelyhez növényvédő fóliákat, valamint különböző permeteket használ. – Praktiker-ötletek.

Ahhoz, hogy tavaszra előkészítsük a kertet a munkára, januárban sem tétlenkedhetünk. Tíz pontban összeszedtük a legfontosabb teendőket.

Vágás, metszés: a téli hónapok tökéletesen alkalmasak arra, hogy megváljunk azoktól a fáktól, ágaktól, cserjéktől, amelyek betegek, öregek vagy amelyeket nem látunk szívesen. A kivágott fát aprítsuk fel és tegyük el száraz helyre, hogy értékes tüzelőhöz jussunk.

A lehullott levelek eltakarítása: ennek legtökéletesebb módja, ha a leveleket komposztáljuk. A gazdag komposztot aztán melegebb időben ássuk a földbe, hogy tavaszig lebomolhasson. A lehullott falevél kiváló humuszt biztosít a termőföld számára.

Növényvédelem fagy ellen

Míg az ősszel ültetett csemeték, a szőlőtőkék és a rózsabokrok töveit levelekkel, komposzttal vagy földkupaccal kell körbevenni, hogy a gyökér ne károsodjon, addig a meleg tájakról származó növényeket takarással tudjuk megóvni. Az ágakra nehezedő havat – ha lehet – rázzuk le a növények, fák ágairól, nehogy letörjenek; az ágakra fagyott ónos esőt pedig ütögessük le, hogy a rügyek oxigénhez jussanak.

novenytakaro folia praktiker

Fagyvédő zsákok, huzatok, fóliák 

Amennyiben a hőmérséklet tartósan mínuszban marad, a növényeket takarni kell. Erre a célra használhatunk természetes anyagokat (fenyőág, nád, fenyőkéreg, zsákvászon), de vásárolhatunk erre a célra gyártott növényvédő fóliát, huzatot és zsákot is. Utóbbi precíz felhelyezése azért fontos, hogy az alatta telelő növény ne forrósodjon fel, a felesleges pára pedig el tudjon távozni.

Kártevők: a téli hónapok során nemcsak az időjárással kell felvenni a kesztyűt, de azokkal az állatokkal is (pl. vaddisznó, mezei nyúl, őz), amelyek előszeretettel rágcsálják a növényeket. Ellenük dróthálóval vagy a törzsek bekötözésével (szőlővenyige, nád) védekezhetünk.

Tisztítás: a január a gyümölcsfák kérgének tisztítására is tökéletes időszak, a kéregben ugyanis számos kártevő megtelepedhet. A lehántott kérget el kell égetni, hogy a kártevők elpusztuljanak.

Fóliasátor: a fóliasátorról és a fűtetlen üvegházakról időben távolítsuk el a havat, hogy annak súlya ne károsítsa a szerkezetet és ne árnyékolja az ott telelő növényeket. Amennyiben a szerkezet fűtött, úgy a hó gyorsan leolvad róla.

fóliasátor

Leltár: nézzük meg, milyen növényvédő szerek és vetőmagok maradtak tavalyról, vizsgáljuk meg azok szavatossági idejét, majd készítsünk bevásárlólistát, hogy az első tavaszi kertészkedés idejére mindenünk meglegyen.

Védelem a só ellen: azokon a helyeken ahol a síkos utak ellen sóval védekeznek, óvni kell a növényeket a rájuk fröccsenő sós víztől. Takarjuk be nádfonattal, illetve ha megtehetjük, só helyett hamut, fűrészport vagy homokot használjunk.

Karácsonyfa kiültetése: aki az idén gyökeres karácsonyfát vásárolt, előkészítheti a fenyőfa számára a talajt, ha ugyanis a hőmérő higanyszála nulla fölé kúszik, a fa kiültethető. A fagyos talajra borítsunk komposztot, helyezzünk rá fóliát, majd hagyjuk így egy hétig, hogy a talaj felpuhuljon az ásáshoz. Mindeközben a fenyőfát folyamatosan öntözzük.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!