Számítógépasztal - A Kényelmes Munkához

A kényelmes tartást nemcsak egy jó szék segíti elő, hanem egy kellő magasságú asztal is szükséges hozzá. A hosszú tanulás, munka és számítógépezés megterheli a hátunkat, ha nem helyes a tartásunk, így fontos, hogy az asztal a lehető legjobb legyen. A számítógépasztalok sok funkcióval rendelkeznek, ami a helykihasználást is megkönnyíti, hiszen a kihúzható billentyűzettartó vagy a monitortartó állvány extra asztalfelületeket spórol nekünk, hogy a számítógép ne foglaljon el túl sok szabad teret.

Számítógépasztal - Praktiker

Számítógépasztal egyedi funkciói

Talán sokunknak rémlik még az informatikatermekből az ikonikus iskolai számítógépasztal, ami – valljuk be – jó célt szolgált, de órákon keresztül aligha lehetett kényelmesen ülni előtte. Még szerencse, hogy a modern számítógépasztalok korában már nemcsak a nyers funkciót, hanem a kényelmet és a praktikumot is meg tudjuk vásárolni. Ékes példája ennek a gamer számítógépasztal, ahol a billentyűzetnek vagy a fejhallgatónak is van helye, a beépített pohártartókról nem beszélve.

Az összecsukható számítógépasztal is egyre keresettebb típus, főleg a kicsi számítógépasztal vagy laptop asztal kategóriájában, hiszen ez a kompaktság egy olyan különleges funkció, amivel nem tud más típus versenyezni – főleg akkor, ha tényleg hely szűkében vagyunk. Alternatívát jelenthet még ilyen helyzetben a görgős vagy gurulós számítógépasztal, amit egyszerűen arrébb tolhatunk, mihelyt végeztünk a teendőinkkel.

Szintén nagy népszerűségnek örvend a felépítményes számítógépasztal, ami egyetlen bútorként komoly munkaállomást biztosít. Az ilyen rendszerek fiókokkal, billentyűzettartóval, különböző tárolórekeszekkel vannak kiegészítve, de a legtöbb esetben egy ilyen számítógépasztal monitortartóval vagy állvánnyal is fel van szerelve.

Sarok Számítógépasztal - Praktiker

Miért éri meg számítógépasztalt venni? 

Sokunk az idei évben jóval több időt töltött otthoni munkavégzéssel – ha másért nem, a komfortos „home office” miatt már önmagában érdemes beszerezni egy számítógépasztalt. Sok lakásban persze nincs egy asztalnyi felesleges hely, így alaposan át kell gondolni, hogy miképpen rendezzük át a teret, korántsem mindegy tehát, hogy egy kisebb méretű sarok számítógépasztal vagy L alakú sarok számítógépasztalra esik a választás.

Amennyiben viszont a hely nem okoz problémát, nem kell centizgetni, hogy vajon befér-e egy keskeny számítógépasztal még a szobába, akkor bizony élvezzük csak ki a nagy számítógépasztal nyújtotta előnyöket! Ha már az előnyöknél járunk: egy kétszemélyes számítógépasztalon garantáltan elfér minden, nem kell tologatnunk az éppen nem használt dolgainkat, nyugodtan kávézhatunk az asztal előtt ülve.

Természetesen lakásfejlesztés céljából sem utolsó szempont, hogy milyen típust vásárolunk – egy fém vagy fémvázas számítógépasztal szépen illeszkedhet letisztult, modern enteriőrbe, de ha lágyabb, kevésbé minimalista összhatásra vágyunk, akkor a fenyő számítógépasztal lehet a nyerő – egy fa számítógépasztallal sosem lehet mellélőni! Ha pedig kicsit variálunk még rajta, akkor könnyedén lehet belőle fehér vagy fekete számítógépasztal is.

L-alakú Számítógépasztal - Praktiker

A számítógépasztal helyes magassága az egészséges üléshez 

Tulajdonképpen a számítógépasztal-szék páros mindkét tagján múlik az egészséges ülés – ha egyik vagy másik csak egy kicsit sem stimmel, akkor az már extra terhelést jelent testünknek. Manapság egyre több dolgot vásárolunk „látatlanul” az interneten keresztül, nincs ez másképp a számítógépasztal rendelés esetében sem. A kényelem ellenére mégiscsak az a célravezető, ha személyesen elmegyünk, meggyőződünk „élesben”, hogy testhez álló irodai számítógépasztalra vetettünk-e szemet. Ott aztán le tudjuk tesztelni az „aranyszabályokat” élőben!

Amennyiben az asztalmagasság 65-70 centi környékén van, a billentyűzet nem túl magasan, de nem is túl alacsonyan helyezkedik el, vállainkat kényelmesen, lazán tudjuk tartani, a képernyő pedig 40-50 centi távolságra van tőlünk, valamint a képernyő felső széle a szemvonalunk magasságában van, akkor jó úton járunk. Az állítható kivitel kétségtelenül nagyobb mozgásteret biztosít, mint egy hagyományos íróasztal, sokan egyenesen az álló számítógépasztal nyújtotta lehetőségekre esküdnek: egyszer állni, egyszer ülni, ezt a kettőt félóránként váltogatni. Azt viszont asztaltól és széktől függetlenül se felejtsük el, hogy a legjobb megoldáshoz ránk is szükség van: minden órában álljunk meg egy kicsit, sétáljunk néhány kört vagy nyújtózzunk, hiszen csak így lehet a számítógépasztal valóban kényelmes!

A számítógépasztalok és íróasztalok mellett más bútorok széles választékát is megtalálod a Praktiker áruházaiban!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!