Sütőpor, az univerzális háztartási csodaszer

A sütőporban rejlő lehetőségeket már a nagymamáink is pontosan ismerték, bevetették kelesztéskor, tisztításkor, de kapóra jött, ha penésszel, szagokkal vagy épp makacs szennyeződésekkel volt dolguk. Összegyűjtöttük, hogy a mai modern háztartásban hogyan vehetjük hasznát.

A sütőpor eltömeges gyártása a német gyógyszerész, Dr. August Oetker nevéhez fűződik, aki 1903-ban szabadalmaztatta az általa kikevert port. A "sütésre kész lisztet" újságokban, receptekkel együtt, hirdette, vállalkozása pedig annyira beindult, hogy alig pár év leforgása alatt, több mint ötvenmillió tasak sütőport értékesített. Azóta nemcsak az Oetker családi vállalkozás virágzik, de a sütőpor háztartási sikere is töretlen - a hófehér por nemcsak a sütemények felturbózására alkalmas, de a legdrágább tisztítószerekkel is felveszi a versenyt.

sütőpor

Sütőpor a hűtőben: Míg egyesek rendszeresen ecetes vízzel mossák át a hűtő belsejét, addig mások egy pohár sütőport állandósítanak a hűtő egyik polcán, ami elviszi a kellemetlen szagokat.
Sütőpor a mosogatógépben: A mosogatógépből áradó kellemetlen szag ellen tegyünk sütőport a gépbe, majd indítsunk el egy üres programot!
Sütőpor a mikróban: Oldjunk fel egy pohár vízben egy csomag sütőport, tegyük be a mikróba, várjuk meg, míg a sütőporos víz forrásnak indul, a pára pedig a gép oldalán lecsapódik. Utána töröljük át a gép belsejét!
Sütőpor a mosógépben: Előfordul, hogy - a mosópor és az öblítő ellenére is - a ruhák kellemetlen szagúak maradnak. Egyesek ilyenkor is sütőporhoz nyúlnak, és a mosópor mellé egy tasak sütőport is beöntenek.
Sütőpor, a házi súroló: Legyen szó a gáztűzhely, a sütő, a mikró vagy a hűtő tisztításáról, a sütőpor súrolóként is helytáll, takarításkor nem kell mást tenni, csak a vizes szivacsra borítani egy tasakot, és mehet a dörzsölés - aki esetleg növelni szeretné a súroló erejét, adagoljon néhány csepp citromot a porhoz. Ez a recept azonban nemcsak a konyhában jöhet jól, egy kis ecettel keverve, a csempéket, fugákat is tökéletesen rendbe rakja.
Sütőpor a nedvesség ellen: A lakásban sajnos számtalan olyan pont van, ahol a magas páratartalom miatt hamar megjelenik a penész. Ahol ez megoldható - például a mosogató dézsa vagy a mosdó alatt - érdemes elhelyezni egy kis tál szódabikarbónát, hogy a nedvességet felszívja.
Sütőpor a rozsda ellen: Vegyünk egy pohár ecetet, oldjunk fel benne egy tasak sütőport, majd súroljuk át vele a rozsdás felületet!
Sütőpor a szemetesben: A lakás egyik leggyakoribb szagforrása a konyhai szemetes. Akinek nincs elég ideje, hogy rendszeresen fertőtlenítse a kukát, az kiürítése után szórjon egy csomag sütőport a szemetes aljába, és várja a csodát, a szag perceken belül felszívódik.
Sütőpor a szőnyegen: A háziállatok tulajdonosai porszívózás előtt gyakran szórnak sütőport a szőnyegre, hogy a házi kedvencek által hátrahagyott kellemetlen szagokat kiszedjék a szőnyegből.
Sütőpor a dugulás ellen: A sütőpor a lefolyót is kiválóan tisztítja, elég egy tasakot a lefolyóba önteni, majd egy-két pohár forró vízzel leöblíteni azt.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!